Je leert het meest, door het zelf te ervaren.


In de overdekte roundpen op het buitenterrein kun je de hele dag meedoen aan diverse workshops.

Workshops zijn gratis te volgen, maar vol=vol dus kom op tijd.
Voor enkele workshops kun je je vooraf aanmelden bij de stand van degene die de workshop geeft, om verzekerd te zijn van een plek.
Ga hiervoor zelf naar de betreffende stand, om de zien of dit het geval is.


Workshop ring - buiten

Ontspanning-visualisaties voor ruiters met angst
Hester Stasse van Very Important Horse

Workshop ring - buiten ~ 10:45 - 11:15 uur

Hester Stasse

In de topsport heel normaal: je voorstellen hoe je WEL wil dat je race of wedstrijd gaat. Juist voor buitenruiters en wandelaars met spanning zijn zulke visualisaties DE manier om op een veilige manier ervaring op te doen met spannende situaties. Hester neemt je mee de natuur in met je paard - ontspannen en zelfverzekerd - terwijl je vierbenige vriend of vriendin lekker thuis blijft.

Over Hester:
Hester Stasse is een ervaren paardengedragstherapeut, -gedragstrainer en -coach die zich heeft gespecialiseerd in het oplossen van problemen bij het buitenrijden of wandelen met je paard. Een van de meest voorkomende oorzaken dat een rondje buiten het erf niet lukt is spanning bij het paard of bij de bijbehorende amazone of ruiter. Hester inspireert bewuste paardenmensen om betrouwbaar partnerschap op te bouwen met hun paard EN met zichzelf. Want die verbinding is de sleutel tot ontspanning en zelfvertrouwen bij allebei.

Ze verzorgt coachende trainingen, gastlessen, lezingen, clinics en workshops, schrijft artikelen in o.a. Level Up, en maakt de podcast 'Ontspannen Buitenrijden en Wandelen met je Paard'.

Hulpen die het paard helpen
Anne Muller van Akasha College

Workshop ring - buiten ~ 11:15 - 11:45 uur

Anne Muller

Rem jij altijd met je teugels? Dat kan ook, veel aardiger, 'op zithulpen'! Stuur je de wending 'op gewicht' of werk je vaker in met de binnenteugel? Vraag jij je paard herhaaldelijk om door te blijven lopen of hang je in de handrem? 🐴
Kan dat ook anders? Anne geeft een heldere uitleg en een concrete aanpak.

Over Anne:
Anne Muller (Akasha-College.nl) zet zich sinds 1995 in voor het correct opleiden, (door-) ontwikkelen en begeleiden van (semi-) professionals: paard, ruiter, trainer, instructeur en eigenaar. Akasha College organiseert ook studiedagen, clinics, privé lesdagen, expertdagen, een en ander altijd in het kader van het optimaliseren van het paardwelzijn.

Anne mocht van de International Society for Equitation Science de 1e prijs in ontvangst nemen voor haar ‘WOW poster met bijlagen’ over de wetenschappelijk geborgde vertaalslag van de academische welzijnsnormen naar de praktijk. Zie voor diverse free downloads: www.paardwelzijn.nl en of www.horsewelfare.com.
 

Groepsdiscussie: in dialoog met pensionklant en stalhouder
Hester Bouwman van Stalhouderij Dimarte

Workshop ring - buiten ~ 11:45 - 12:15 uur

Waarom stoppen zoveel stallen?
De paardenwereld is in beweging. Pensionstallen sluiten in rap tempo hun deuren en de ernst hiervan is groot. Wat ging er mis? En hoe kunnen we dat in de toekomst voorkomen? Na een massaal gedeeld webinar bleek dat dit thema een vervolg nodig heeft. De problemen rondom wet- en regelgeving en de alsmaar stijgende kosten zetten de sector zwaar onder druk. Als deze trend zich doorzet, wordt paarden houden straks misschien alleen nog bereikbaar voor een enkeling en de rijken.

In deze workshop gaan we samen proberen elkaars zichtslijnen te leren kennen. Wat drijft klanten? Wat worstelen stalhouders mee? Verwacht herkenbare situaties, pittige vragen, grappige anekdotes en ruimte om samen tot inzichten te komen. Deze workshop biedt inzicht in de huidige problemen, maar vooral ook handvatten om samen in gesprek te blijven en te zoeken naar oplossingen.

Want welke sleutels hebben we samen nodig om de stallenstop te stoppen?
Zijn er vragen die in de workshop te gevoelig zijn om te delen dan kan je na afloop bij mij met je vraag terecht.

Over Hester:
Als pensionstalhouder, dialoogmaker en bruggenbouwer ken ik de sector van beide kanten. Ik run een stal voor een specifieke doelgroep gericht op een meer individuelere zorg, maar ben zelf jarenlang pensionklant geweest. Vanuit die ervaring besloot ik, toen ik vragen had over de stallenstop, om te onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Tijdens dat onderzoek heb ik veel verhalen gehoord van collega-ondernemers en klanten.

Hoewel ik niet zelf midden in deze problematiek sta en niet aan stoppen denk, herken ik bepaalde factoren wel. De vele vragen die ik daarna kreeg, motiveerden mij om als bruggenbouwer tussen stalhouders en klanten aan de slag te gaan. Ik maak niet alleen mijn eigen stal weerbaarder, maar zie ook de noodzaak dat de stallenstop op tafel moet komen te liggen. Ik geloof dat we de brug moeten bouwen om sterker te komen staan.
 

Houding & Positie: De Basis van Goed Grondwerk
Joy van Leest van Daisy`s Dawn

Workshop ring - buiten ~ 12:30 - 13:00 uur

Joy van Leest  Daisy`s Dawn

In deze workshop leer je hoe jouw houding en positie invloed hebben op de communicatie met je paard tijdens grond- en loswerk. We gaan praktisch aan de slag in duo’s, waarbij je met een leadrope van 4,5 meter ervaart hoe lichaamstaal en intentie het verschil maken.

Door samen te oefenen, ontdek je hoe je duidelijke signalen geeft zonder kracht te gebruiken. Zo krijg je meer controle over je eigen lichaamstaal en leer je hoe je effectiever kunt leiden. Een praktische en leerzame workshop voor iedereen die zijn samenwerking en leiderschap wil verbeteren!

Over Joy:
Joy is een ervaren gedragstrainer en ORUN-gecertificeerd professional met meer dan 30 jaar ervaring. Door de combinatie van instructie, gedragstraining en een diep begrip van paardentaal is een unieke aanpak ontwikkeld. Er wordt gewerkt vanuit rust, duidelijkheid en wederzijds begrip, met oog voor het karakter van elk paard. In trainingen en cursussen wordt de focus gelegd op communicatie, leiderschap en samenwerking zonder dwang.

 

Bewust Bewegen: samenwerken zonder woorden, hoe doe je dat?
Anouk Wiertz van Awarance

Workshop ring - buiten ~ 13:00 - 13:30 uur

Anouk Wiertz

In deze workshop gaan we samen experimenteren met hoe je zonder te praten (dat kan immers met je paard ook niet) verbinding met elkaar kan maken en een samenwerking aangaat. Hoe maak je contact met elkaar? Hoe zorg je vervolgens dat je jouw idee overbrengt naar de ander? Kun je dat dan ook nog echt *samen* uitvoeren? We oefenen met jouw eigen lichaamsbewustzijn, bewust bewegen en ook ruimte laten voor de input van de ander.

Over Anouk:

Anouk was als jong meisje al bezig om alle boeken over paarden te lezen in de bibliotheek en is daar niet meer mee opgehouden. Altijd op zoek naar meer kennis en begrip ging ze na de studie diergeneeskunde een totaal ander pad in en ontwikkelde zich als instructeur, trainer en later ook osteopaat voor paarden.

Bij de Centered Riding opleiding en het vele grondwerk wat ze deed leerde ze nog meer over hoe veel invloed ons eigen lichaam, onze balans en onze manier van bewegen heeft op het paard. Twee jaar geleden ontdekte ze social dance, waarbij je telkens met een andere partner danst en telkens opnieuw hetzelfde proces doorloopt van kennismaken tot samenwerken en bewegen. Toevallig heeft dat best wat overeenkomsten met het trainen of rijden van een paard...

De ruiter door de ogen van de fysio
Demi de Jong van 2Balance

Workshop ring - buiten ~ 13:30 - 14:00 uur

Demi de Jong

Je instructrice zegt dat je rechter moet zitten of je schouders los moet laten, maar wat als dat niet lukt? Soms werkt je lijf niet mee en hoe hard je ook probeert, je blijft tegen dezelfde problemen aanlopen. Je voelt je stijf, zit scheef of loopt letterlijk vast in je bewegingen.

In deze workshop kijken we door de ogen van een fysiotherapeut naar jouw lichaam als ruiter. Je leert niet alleen wát er gebeurt als je in het zadel zit, maar vooral waarom je lichaam soms niet doet wat je wilt – en wat je daaraan kunt doen. Met praktische inzichten en gerichte oefeningen ontdek je hoe je jouw houding en beweging kunt verbeteren, zodat soepel en ontspannen rijden steeds vanzelfsprekender wordt.

Geen algemene houdingstips, maar een diepere kijk op hoe jouw lijf werkt en hoe je het kunt trainen om met meer balans, controle en souplesse in het zadel te zitten!

Over Demi:

Demi is ruiterfysiotherapeut, paardenosteopaat en geschoold in de klassieke dressuur. Haar jarenlange ervaring in de paardenbranche en uitgebreide opleidingen hebben geleid tot een unieke aanpak, waarbij de wisselwerking tussen ruiter en paard centraal staat.

Ze helpt ruiters en paarden wanneer soepel en pijnvrij bewegen niet meer vanzelfsprekend is, zodat ze weer met plezier en vertrouwen kunnen trainen. Samen met Jessica ontwikkelde ze de 2Balance-methode, die ruiter en paard zowel fysiek als mentaal helpt om in balans te komen. Tijdens behandelingen, workshops en trainingen geeft ze praktische inzichten en direct toepasbare handvatten om samen in harmonie te bewegen.

Kinderworkshop: jouw lijf, emotie en je pony
Inge hoekemeijer van Gijsewijs

Workshop ring - buiten ~ 14:15 - 14:45 uur

Inge hoekemeijer Gijsgewijs

Ken je dat? Een drukke dag op school en dan paardrijden. Je heb er super veel zin in maar bent een beetje gehaast. Ineens gedraagt jouw paard/pony zich anders.. in deze workshop gaan we op onderzoek door ons lijf. Waar zitten onze emoties en hoe kan het eigenlijk dat als jij druk, blij of boos bent je paard anders reageert?

Over Inge:

Ik ben Inge, pedagoog & paardencoach. Na 10+ jaar behandelingen geven in de kinderpsychiatrie nu intens aan het genieten onder Gijsewijs; waar ontwikkelen en plezier hand in hand gaan. Buiten, met de paarden waar ervaringen gedeeld worden en iedereen zichzelf mag zijn.

Clickertrainen, en wat doe je dan met druk?
Inge Teblick van ClickerAcademy

Workshop ring - buiten ~ 14:45 - 15:15 uur

Inge Teblick Clickertraining cues

Eén van de grootste ethische dilemma's waar clickertrainers wel eens mee worstelen is: "mag ik nog wel druk gebruiken?". Het is bovendien ook een vraag die mensen tegenhoudt om dat rare clickeren uit te proberen.
Natuurlijk mag je nog druk gebruiken, maar er is wel een verschil tussen hoe 'druk' ervaren wordt: voelt het abusief, aversief, of affectief? Ze zijn allemaal functioneel, maar de achterliggende motivatie maakt een enorm verschil. Ook de hoeveelheid feedback die je krijgt bepaalt hoe het voelt om iets aangeleerd te krijgen via druk.

Kom mee uitproberen hoe het voelt om aan een touw geleid te worden, om gestuurd te worden met teugels, en om je eigen lichaam ergens heen te leren sturen via targeten, met en zonder tactiele cues. Oh, enneuhhhh... Lust je smarties?

Over de ClickerAcademie

De ClickerAcademie is de paardvriendelijkste opleidingen in België en Nederland - in een samenwerking van verschillende clickerlesgevers, elk met hun eigen insteek en specialiteiten, met een uitgebreid aanbod van praktijklessen, clinics, en live en online cursussen, individueel en in groep.

Wanneer is de weide veilig om te grazen?
Marloes Vogel van Ukie`s

Workshop ring - buiten ~ 15:30 - 16:00 uur

Marloes Vogel Ukies

Weet jij wanneer de weide van jouw paard veilig is om te begrazen? Schrik jij van woorden als fructaan en suiker, maar weet je eigenlijk niet precies wat het is? Tijdens deze interactieve workshop kun je meedoen aan een quiz met verschillende stellingen over weidegang. Marloes legt elke stelling uitgebreid uit, zodat je na deze workshop met een hoop nieuwe kennis naar huis gaat. Voor elke deelnemer is er achteraf een klein presentje.

Over Marloes:

Marloes Vogel van Ukie’s helpt paardeneigenaren bij het creëren van paardvriendelijke en natuur-inclusieve huisvesting. Hierbij kan zij helpen met alles wat met huisvesting te maken heeft, van een paddockontwerp tot advies over een droge bodem of een gezonde paardenweide.
 

Bewust in het zadel – een workshop voor ruiterzintuigen
Esther Stolk van Holistisch therapeut Esther Stolk

Workshop ring - buiten ~ 16:00 - 16:30 uur

demogever

Voel je je soms gespannen in het zadel, of merk je dat je paard jouw onrust overneemt? Je bent niet de enige. Veel ruiters dragen ongemerkt spanning mee in hun lijf – en die wordt direct opgepikt door hun paard. In deze korte workshop ontdek je hoe je weer kunt landen in je lichaam, zodat je met meer rust, helderheid en vertrouwen kunt rijden. Je paard voelt het verschil. Jij ook.

Over Esther:

Esther Stolk is holistisch therapeut voor paard en ruiter met een zachte, lichaamsgerichte aanpak. Ze helpt ruiters om spanning los te laten en weer in verbinding te komen met zichzelf – zodat ze ook hun paard helderder kunnen aanvoelen. Haar workshops en sessies zijn een combinatie van lichaamsbewustzijn, ademhaling en de subtiele kracht van geurbeleving. Esther gelooft dat echt goed rijden begint bij jezelf.