Je leert het meest, door het zelf te ervaren.


In de overdekte roundpen, direct naast de ingang, kun jij meedoen aan diverse workshops.
Daarnaast zijn er meerdere stands waar je een 1-op-1 workshop kunt volgen.


Workshop ring - buiten

Veilige vloer
Michael Tijsterman van -

Workshop ring - buiten ~ 10:45 - 11:15 uur

Wanneer was de laatste keer dat jij de grond onverwacht snel op je af zag komen? En hoe was de landing?
Leren vallen en rollen is niet alleen belangrijk voor als het een keer echt mis gaat, maar geeft je bovendien ook meer controle over je romp en minder “sluipende stress” tijdens het rijden. In deze minitraining maak je een begin met het trainen van je angstreflexen, zodat je meer ontspannen op je paard zit en zachter landt bij een val.

Bij mooi weer vindt deze workshop plaats op het buitenterrein, bij de stand van Michael Tijsterman en Tessa Roos

Boogschieten (zonder paard)
Siem Budding van Siem Horseback Archery

Workshop ring - buiten ~ 11:30 - 12:30 uur

Gefascineerd door het boogschieten te paard van Siem?
In deze workshop mag jij het ook eens proberen.
Twee workshops van elk 30 minuten

Opgeven voor deze workshop kan alleen direct na de demo van Siem, om 10:15u in hal B, dus zorg dat je daarbij bent!

Door de ogen van het paard
Nienke Reede van Dierenpraktijk Caliberate

Workshop ring - buiten ~ 12:45 - 13:15 uur

Wil jij jouw inlevingsvermogen voor het paard vergroten? Kom dan het parcours ontdekken, waarbij je ZELF gaat ervaren wat een paard ziet!

Over Nienke:
Ik ben Nienke Reede, Natuurgeneeskundige en Osteopaat voor dieren. Mijn medische achtergrond is Optometrist. In mijn praktijk behandel ik paarden (en honden/katten) met oogproblemen, darmproblemen, huidklachten, bewegingsproblemen etc.....alles hangt samen en ik behandel daarom ook altijd het hele dier met een nuchtere en toch holistische blik. Vragen? Kom gerust langs om ze te stellen!

Kom erachter waarom je paard (soms) andere dingen doet dan wat je vraagt
Marijke Groos van Be the Better Horse

Workshop ring - buiten ~ 13:30 - 14:00 uur

Marijke Groos

In deze interactieve lezing gaat Marijke Groos het met je hebben over wat jij kunt doen om de communicatie te verbeteren zodat je paard begrijpt wat je zegt èn wil doen wat je vraagt. En dat je begrijpt wat je paard jou zegt. We pakken praktijkvoorbeelden die uit de groep mensen die er bij is naar voren brengen.

Over Marijke:
Marijke Groos is al jaren Irwin Insights trainer en heeft hem jaren geassisteerd en vertaald bij zijn demo's. De laatste jaren verzorgt zij zelf de demo's.

Leren klokkijken met paarden
Wendela den Tonkelaar en Gemma Awater van Centrum voor Paardencoaching

Workshop ring - buiten ~ 14:15 - 14:45 uur

Wist je dat paarden heel goed kunnen helpen bij het leren van schoolvakken zoals spelling, rekenen, lezen en breuken? In deze workshop ga je zelf ontdekken hoe dat werkt. Met de methode Anders Leren met Paarden helpen paardencoaches kinderen in de basisschoolleeftijd om weer plezier te krijgen in leren. In de buitenlucht, met een paard, met veel beweging en met duidelijke plaatjes kunnen kinderen makkelijker leren, waardoor leren weer leuk wordt. Ervaar zelf hoe je kan leren klokkijken en de tafels kan automatiseren als je deze methode gebruikt. (NB In deze workshop werken we met stokpaardjes ipv echte paarden.)

Centrum voor Paardencoaching verzorgt opleidingen om paardencoach te worden en bijscholingen voor mensen die al paardencoach zijn. Onze specialisatie is het inzetten van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) in paardencoaching en Equine Assisted Education via de methode Anders Leren met Paarden (ALMP). Welzijn van de paarden en cliënten staat hierbij altijd voorop.

Paarden willen dat jij jouw plek in de kudde inneemt! Familiesystemen en paarden
Katinka Manders van Nuri.nu Systemische Paardencoaching

Workshop ring - buiten ~ 15:00 - 15:30 uur

Alles in de natuur kent een natuurlijke rangorde, dan is er rust, overvloed en liefde. Bij de paarden is er pas rust in de kudde als alles op de juiste plek staat. Paarden kennen vanuit hun instinct hun plek in de kudde. Als mens zijn wij de enige diersoort die niet op de juiste plek in onze familie "kudde" staat. Een te grote overwaardering van ons menselijk brein, heeft ervoor gezorgd dat wij uit verbinding zijn geraakt met onze ware natuur, onze ziel, ons lichtje, waardoor we onze plek niet meer kennen. Dit geeft disbalans en onrust. Het is de hoogste tijd dat we meer bewustzijn krijgen op onze eigen unieke plek. Dit begint in je familie systeem en daarna jouw plek in de wereld, vanuit jouw unieke talent. Paarden kunnen niet anders, dan vanuit hun instinct, ons als mens meenemen naar jouw plek in de kudde. Hoe ze dat doen? Dat ga ik je vertellen tijdens deze workshop. Katinka Manders.

Katinka Manders, systemisch paardencoach. 22 jaar geleden begon mijn grote passie voor systemisch werk vanuit mijn eigen levensvraagstukken. Sinds 12 jaar doe ik dit werk alleen nog met behulp van de paarden. Lange tijd ben ik als pionier in systemische paardencoaching op onderzoek gegaan. Na vele jaren werken in dit veld met de paarden heb ik een enorm vertrouwen opgebouwd in de zuiverheid van hun lichaamstaal, waardoor wij als mens wezenlijke inzichten en transformaties kunnen ervaren. Als systemisch paardencoach daag ik mezelf en alle studenten van de opleiding uit om de taal van de paarden te spreken. Dit gaat over het vermogen tot invoelen in het systemisch veld, de kracht om op diepe lagen te voelen en benoemen wat zichtbaar wordt, zodat de paarden vrij blijven van onze systemische disbalans.

Rijden vanuit je zit
Tessa Roos

Workshop ring - buiten ~ 15:45 - 16:15 uur

In deze workshop krijg je praktische tips voor je ruiterbalans, waardoor je makkelijker te dragen en te begrijpen wordt voor je paard. Je ervaart de balans van een paard als viervoeter en de invloed van jouw zit in oefeningen die meer zeggen dan 1000 woorden. Als je de neiging hebt om "in je hoofd te blijven zitten" en teveel na te denken als je rijdt, is deze workshop zeker een aanrader. Maar ook als je juist moeite hebt met theorie en graag dingen uitprobeert door bewegen, zul je in deze oefeningen het effect van je zit op je paard makkelijk begrijpen.

Veilige vloer
Michael Tijsterman

Workshop ring - buiten ~ 16:15 - 16:45 uur

Wanneer was de laatste keer dat jij de grond onverwacht snel op je af zag komen? En hoe was de landing?
Leren vallen en rollen is niet alleen belangrijk voor als het een keer echt mis gaat, maar geeft je bovendien ook meer controle over je romp en minder “sluipende stress” tijdens het rijden. In deze minitraining maak je een begin met het trainen van je angstreflexen, zodat je meer ontspannen op je paard zit en zachter landt bij een val.

Bij mooi weer vindt deze workshop plaats op het buitenterrein, bij de stand van Michael Tijsterman en Tessa Roos