De demo's en shows op de najaarseditie 2021

Het volledige showprogramma wordt rond 20 september bekend gemaakt!

Het showprogramma neemt op EquiDay een heel belangrijke plek in. Ons doel is om onze bezoekers iets te leren of te inspireren en dat bereiken we door in 2 ringen een doorlopend programma te bieden met shows en demonstraties.
Geen tunnelvisies, geen nadruk op 1 methode of denkwijze, maar een open mind voor nieuwe en onbekende ideeën en methodes.


Hal A ~ Amaliahal

Rijden met ballen verbetert je houding en beweging
Janneke Jansen van Franklin Method Equestrian Nederland

Hal A ~ 10:30 - 11:00 uur

Rijden met Franklin ballen

Met behulp van de Franklin Methode gaan we te paard aan de slag met de houding en beweging van de ruiter. Door middel van het gebruik van visualisaties, ballen en banden wordt het lichaamsbewustzijn geprikkeld en de aansturing van de beweging gemakkelijker. Hoe dit precies werkt zie je tijdens de demo van Franklin Method Equestrian

Over Janneke:

Janneke Jansen is Franklin Method Equestrian Level 1 Trainer en Franklin Method Educator. Als Hippisch SportOefentherapeut is ze al 15 jaar specialist op het gebied van houding en zit. Ze gebruikt de Franklin Methode om een effectieve en blijvende verandering in beweging en mindset van de ruiter te creëren.

Meer info?
http://www.franklinmethodequestrian.nl/

Springen in vrijheid
Desiree van Bergen van DesireeHorsemanship

Hal A ~ 11:15 - 11:45 uur

Desiree horsemanship springen at liberty

Hoe spring je in vrijheid aan de hand? Ik kan je de basisprincipes laten zien en uitleggen. We gaan kijken naar hoe we de sprong leuk kunnen maken, hoe we het paard bij ons kunnen blijven houden en hoe het een communicatie blijft in plaats van een trucje. Tot dan!

Over Desiree:

Gepassioneerd over paardengedag. Geïnspireerd door iedereen met een speciale paarden communicatie.
Getriggerd om mijn ervaring en visie te delen.

Meer info?
www.DesireeHorsemanship.nl

Zonder teugels in de beugels
Iris Weijenberg van Icelandic Welsh

Hal A ~ 11:45 - 12:10 uur

IcelandicWelsh show

Een spectaculaire show van Iris Weijenberg met haar pony Salvador begeleid door muziek. Tijdens de show laat Iris zien wat er allemaal mogelijk is zonder hoofdstel, zo staat er ook een springparcours in de baan.

Over Iris:

Mijn naam is Iris Weijenberg en ik ben de eigenaar van Icelandic Welsh. Samen met mijn pony Salvador help ik graag mensen die in de knoei zitten met hun paard, net beginnen of gewoon toe zijn aan iets nieuws. Een gelukkig, gezond en werkwillig paard, daar streef ik naar. Op een positieve en vriendelijke manier help ik de communicatie tussen mens en paard te verbeteren.

Meer info?
www.icelandicwelsh.nl

Open les: Werk aan de lange teugel
Eva Lazet van PonyTales Healthy Horsemanship

Hal A ~ 12:15 - 12:45 uur

Eva Lazet Ponytales

Lijkt het werk aan de lange teugel jou interessant? Maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Of ben je zelf al begonnen maar loop je een beetje vast?
Leer alles over het hoe en waarom tijdens deze open les.
Waarom werk aan de lange teugel? Wat doet het voor je paard? Hoe start je? Waar let je op? Wat zijn de valkuilen? Is dit geschikt voor iedereen en elk paard?

Over Eva:

Eva heeft jarenlange ervaring met horsemanship en klassieke dressuur en haar uitgangspunt is altijd het paard zelf; wat heeft dit paard nodig en wat motiveert hem/haar?
Door de combinatie van lichaamstaal, paardenpsychologie en gezonde dressuur zijn haar lessen compleet en nooit saai.
Sinds kort biedt zij ook online cursussen aan waarvan de eerste reeds gelanceerd is, de Grondwerk Basics. De basis voor een fijne samenwerking met je paard, een must als je je paard vanuit ontspanning en wederzijds begrip wil gymnastiseren.

Filmpje van Eva

Meer info?
www.ponytales.nl
 

Een jong paard opzetten voor succes
Eveline Esser van How to Horse

Hal A ~ 12:45 - 13:15 uur

Eveline Esser jong paard starten

Heb jij een jong of groen paard dat op het punt staat beleerd te worden, of misschien nog lang niet? Dan zijn er een heleboel leuke en interessante dingen die je met ze kunt doen om ze op hun toekomst als rijpaard voor te bereiden. Tijdens deze demo zullen oefeningen en ideeën aan bod komen over het voorbereiden van jonge paarden. Samen met haar eigen jonge paard Solitaire zal Eveline je meenemen in de stappen die zij hebben gezet ter voorbereiding op het inrijden. De voorbereiding vanaf de grond is de sleutel tot een plezierig en ontspannen beleertraject, een gevoel dat de paarden voor de rest van hun carrière zullen meenemen!

Over Eveline:

Eveline Esser traint vanuit haar bedrijf “How To Horse” paarden en mensen. Ze is gespecialiseerd in grondwerk en werkt met name met jonge paarden. Naast het beleren en trainen van paarden geeft ze ook lessen in grondwerk en Centered Riding voor recreatieve en wedstrijdruiters. Zij combineert Natural Horsemanship met dressuur en Centered Riding®. Op deze manier traint ze zowel vanaf de grond als onder het zadel. Het uitgangspunt is vertrouwen, rust en heel veel positiviteit! Wanneer de training begint, wordt het paard onderdeel van het gesprek zodat ze kunnen groeien in hun eigen kracht!

Meer info?
www.howtohorse.net

Perfect Partner ClickerChallenge
Danielle Meyboom van Amable

Hal A ~ 13:15 - 14:00 uur

Amable

De deelnemers laten in deze challenge zien hoe fijn ze kunnen samenwerken met hun paard, in alledaagse activiteiten. Van halsteren tot op stap gaan met de trailer.

In deze challenge ligt de nadruk op partnership, mens en paard doen het samen. De focus tijdens de jurering van deze challenge is dan ook vooral gericht op de emotie van het paard en de communicatie tussen mens en paard. Vanzelfsprekend kijken we ook naar de vloeiendheid van de oefeningen en de mate waarin ze uitgevoerd worden. Hoe meer het paard zelf actief deelneemt aan het proces, hoe hoger de score. 

Connection at Liberty
Sandra Habets van Amor Fati Equine

Hal A ~ 14:15 - 14:45 uur

AmorFati

Hoe start je vanuit liberty met een paard om verbinding te krijgen.
Er is niks mooiers om met je paard heerlijk samen te kunnen werken in vrijheid en met plezier! Helaas zijn er ook paarden wat angstig/onzeker zijn en hierdoor snel afgeleid zijn. Hierdoor ontstaat er een ruis in de communicatie en in de verbinding.
Hoe ontstaat deze ruis en hoe los je dat op?
Ik ga jullie meenemen in het gedrag van het paard en de invloed die je hebt als eigenaar/begeleider.

Over Sandra:
Sandra weet de verbinding tussen mens en paard haarfijn te bewerkstelligen. In zeer korte tijd heb jij je plaats ingenomen als begeleider en zal je zien dat de communicatie met je paard veel soepeler verloopt. Door de rustige en natuurlijke uitstraling van Sandra zal je zekerder en sterker de samenwerking met je paard aangaan. Ze is duidelijk en werkt vanuit zachtheid. Er wordt altijd gekeken naar wat er nodig is op dat moment.

Meer info?
https://amorfatiequine.wixsite.com/amor-fati-equine

https://www.facebook.com/sandra.habets.737

SamenSpel bij zadelen
Joke, Toussaint en Sarina van Eén met je paard

Hal A ~ 14:45 - 15:05 uur

volgt

Hoe bewust ben je met je paard bezig voor je gaat rijden? Taakgericht of in SamenSpel? Wij van één met je paard laten je zien hoe je je paard kunt zadelen, in SamenSpel waarbij verbinding en vertrouwen het belangrijkste zijn.

Over Eén met je paard:

Één met je paard bestaat uit drie bevolgen paardenmensen, ieder met haar eigen talenten, ervaringen, opleidingen en inzichten. Samen hebben we een verlangen: het creëren van meer bewustwording in het omgaan met paarden.
100% paard + 100% mens = 100% SamenSpel


Meer info?
eenmetjepaard.com
 

Clickertraining de basis voorbij
Carolien Hendriksen van ClickerAcademie

Hal A ~ 15:15 - 15:45 uur

Carolien Clickertraining

Clickertrainen wordt steeds populairder en dat is natuurlijk fantastisch. Het aanleren van nieuwe gedragingen dat lukt iedereen wel.
Maar hoe krijg je het voor elkaar dat je paard die gedragingen alleen laat zien als je het vraagt?
Hoe leer jij je paard bewust meedenken?
En hoe krijg je het voor elkaar dat je paard niet 2 seconden maar 30 seconden of langer stil blijft staan?
En dat zonder touw, halster of aversieve en met een overvloed aan gras onder de hoeven?

Hoe begint zo’n leerproces en hoe breid je dat steeds verder uit? Moet je na elk goed gedrag belonen, of kun je ook meerdere oefeningen aan elkaar koppelen?

Carolien is in haar trainingen fan van materialen om paarden nieuwe gedragingen aan te leren. Deze materialen variëren van een targetstick tot een heuse wipwap en van alles wat daartussen zit.

We gaan met 2 paarden tegelijk aan de slag. Een onervaren trainer en paard waarmee we laten zien hoe we starten en hoe we targets inzetten.
En een ervaren trainer en paard. Viola en haar paard kennen al veel. Omdat Viola en haar paard al zoveel gedragingen kennen, zullen zij ons in 30 minuten loodsen van eenvoudige oefeningen tot de eerste wipwaps op de paardenwip.

Over de ClickerAcademie:
ClickerAcademie de meest paardvriendelijke opleiding van Nederland en België! Gebaseerd op leertheorie, wetenschappelijke inzichten, en met veel aandacht voor je eigen trainingsvaardigheden én 'het wezen paard'.

Meer info?
www.clickeracademie.be

Filmpje kijken: https://www.youtube.com/watch?v=HouUIx5R67M

Workshop: Een paard in balans rijden, HOE DAN?
Liesbeth Jorna van Sport Horsemanship United

Hal A ~ 15:45 - 16:45 uur

Liesbeth Jorna workshop

Balans, Rechtrichten ... hoe voelt dat nu eigenlijk? Voor je paard? Voor jou?
In deze workshop kan je zelf komen meedoen en in je eigen lichaam ontdekken en ervaren "what it takes" om je paard te helpen aan balans. Een vrolijke en actieve workshop met glasheldere uitleg!

Over Liesbeth:
Liesbeth Jorna is grondlegger van Sport & Horsemanship United en de enige Licensed Dressage Naturally Instructor in Europa (met Karen Rohlf).
Zij heeft een unieke en positieve kijk op de samenwerking tussen paard en ruiter. Haar missie is jou te leren hoe je zelfstandig je paard kan opleiden en trainen op een paardvriendelijke en gezonde manier. Blij en Blokkadevrij!
Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE. Wat zij het liefste doet is jou en je paard laten ontdekken dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt! Iedereen met een eigen paard is welkom in de jaaropleidingen en trainingsweken: van recreatieruiter tot en met Grand-Prix. En via internet begeleidt zij ruiters over de hele wereld, van België tot Nieuw Zeeland en Moskou tot Martinique.
Kijk alvast op de website voor veel gratis tips en oefeningen!

Balans in beweging
Eveline Esser van How to horse

Hal A ~ 16:15 - 16:45 uur

Eveline Esser how to horse

Een paard is altijd in beweging en een ruiter dus ook! Door de beweging van jezelf op het paard te begrijpen zal de balans van jullie beiden verbeteren. Eveline is Centered Riding instructeur en tijdens deze publieke les zullen belangrijke en verrassend eenvoudige technieken aan bod komen waarmee ruiter en paard elkaar kunnen helpen vrij en in balans te bewegen!

Over Eveline:

Eveline Esser traint vanuit haar bedrijf “How To Horse” paarden en mensen. Ze is gespecialiseerd in grondwerk en werkt met name met jonge paarden. Naast het beleren en trainen van paarden geeft ze ook lessen in grondwerk en Centered Riding voor recreatieve en wedstrijdruiters. Zij combineert Natural Horsemanship met dressuur en Centered Riding®. Op deze manier traint ze zowel vanaf de grond als onder het zadel. Het uitgangspunt is vertrouwen, rust en heel veel positiviteit! Wanneer de training begint, wordt het paard onderdeel van het gesprek zodat ze kunnen groeien in hun eigen kracht!

Meer info?
www.howtohorse.net

Show: Zonder teugels in de beugels
Iris Weijenberg van IcelandicWelsh

Hal A ~ 16:45 - 17:00 uur

IcelandicWelsh show

Een spectaculaire show van Iris Weijenberg met haar pony Salvador begeleid door muziek. Tijdens de show laat Iris zien wat er allemaal mogelijk is zonder hoofdstel, zo staat er ook een springparcours in de baan.

Over Iris:

Mijn naam is Iris Weijenberg en ik ben de eigenaar van Icelandic Welsh. Samen met mijn pony Salvador help ik graag mensen die in de knoei zitten met hun paard, net beginnen of gewoon toe zijn aan iets nieuws. Een gelukkig, gezond en werkwillig paard, daar streef ik naar. Op een positieve en vriendelijke manier help ik de communicatie tussen mens en paard te verbeteren.

Meer info?
www.icelandicwelsh.nl

Hal B ~ Beatrixhal

Q&A: Het Nieuwe Voeren , praktische handvatten voor een beter paardenwelzijn
Drs Annette van Weezel Errens van Equilin

Hal B ~ 10:30 - 11:00 uur

Annette van Weezel Equilin het nieuwe voeren boek

Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.'
Deze eed zweerden artsen vroeger aan Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde. Dat blijkt als we paarden en pony’s gaan voeren naar hun natuurlijke minimale ruwvoer-behoefte. Er ontstaan dan veel minder problemen als koliek, maagzweren en stalondeugden. Zoomen we nog verder in op de voeding, dan zal blijken dat nog veel meer veterinaire problemen worden beïnvloed of veroorzaakt door een niet passend rantsoen.

Mar hoe zit het nu met luzerne, bietenpulp, granen en ga zo maar door... Wat kan ik mijn paard nog wel voeren? Zie jij door de bomen het bos nog staan?

Al jouw voedingsvragen worden beantwoord door Annette. En wil je meer weten, haar boek 'Het Nieuwe Voeren', praktisch handboek voor een beter paardenwelzijn, is vers van de pers. Daarin zijn de nuances te vinden voor het goed voeren van je paard, maar ook de voorwaarden voor een goede spijsvertering.


Over Annet:


Annette was als kind al een grote dierenliefhebber en groeide op met een bijzondere passie voor paarden. Vanuit die liefde en de wens dieren te kunnen beter te begrijpen en met dieren op een professionele wijze te kunnen werken begon zij haar studie diergeneeskunde.
Gedurende de opleiding tot dierenarts, bleef de passie voor het dier overeind, maar kwamen wel steeds meer twijfels over de secundaire belangen die in de reguliere diergeneeskunde vervlochten zijn. Dit was voor haar reden om niet af te studeren als dierenarts, maar af te studeren met een vrije studierichting diergeneeskunde. Haar afstudeeronderwerp was dierethiek en ‘doping in de paardensport’.

Door de onderzoeken die ze gedurende haar studie op dit gebied deed én het oerwoud aan supplementen waar ze tijdens haar werk als groom mee geconfronteerd werd, begreep ze dat het anders moest. Annette kon door de bomen het bos niet meer zien, laat staan de goedgelovige paardeneigenaar. Ze begon te onderzoeken wat een paard nu eigenlijk écht nodig heeft voor een gezond lichaam. Het voermanagement van paarden, zoals het in alle boekjes stond, was volgens haar achterhaald en er was een grote omslag nodig om paarden vanuit de voeding in hun natuurlijke behoefte te voorzien.

In 2018 werd haar visie van de verdubbelde ruwvoernorm internationaal onderschreven. Deze werd aangenomen als welzijnsnorm voor de paardenhouderij. Een paard heeft minimaal 1,5 % van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer in droge stof om zich tevreden te voelen en zijn lichaam gezond te kunnen houden. Annette noemt dit ‘het Nieuwe Voeren’: een innovatieve, verfrissende kijk op voermanagement, waarin ruwvoer centraal staat.
 

Hersenwerk voor Paarden
Patricia Groenewegen van Paardenmeisje 2.0

Hal B ~ 11:15 - 11:45 uur

Hersenwerk met paarden

Hersenwerk voor Paarden houdt in dat je het paard laat zoeken naar iets lekkers op verschillende materialen, onder jouw begeleiding. Je stimuleert daarmee onder andere het natuurlijke gedrag van het paard, maar het zorgt ook voor verbinding tussen mens en paard.

Met Hersenwerk laat elk paard zijn karakter, vaardigheden en lichaam zien en vertelt daarmee heel veel over zichzelf. Maar het allerbelangrijkste is dat zowel jij als jouw paard er plezier in hebben! In deze demo wordt je meegenomen in deze relatief nieuwe discipline in de paardenwereld.

Over Patricia:

Patricia heeft haar eigen bedrijf, Paardenmeisje 2.0, waarbij ze zich bezig houdt met mentale training voor paarden. In het bijzonder geeft ze lessen en workshops in Hersenwerk voor Paarden. Dit doet ze zowel fysiek als via online cursussen. Door middel van Hersenwerk en andere methodes, helpt ze paardenliefhebbers om de taal van hun paard te vertalen en te begrijpen. De connectie tussen mens en paard versterken vindt zij het allermooiste.

Meer info?
www.paardenmeisje2punt0.nl

Workshop: Ervaar zelf clickertraining
Annemiek Macleane van Clicker Academie

Hal B ~ 11:45 - 12:15 uur

 Annemiek Macleane clickertraining

In de workshop leer je over de verschillende onderdelen van het leerkwadrant en je gaat op een praktische manier ervaren hoe positieve bekrachtiging werkt. Je leert over het belang van kleine stapjes en timing.

Over Annemiek en de Clicker Academie:

Ik ben Annemiek, fan van clickertraining en heb een passie voor kennis overdragen. Mensen en paarden begeleiden vind ik het leukste wat er is.

De Clicker Academie bestaat "met zorg uitgezocht door Inge Teblick" uit 8 instructeurs met ieder haar eigen specialiteiten.
Vandaag verzorgt Annemiek Macleane - van Deursen een workshop voor de Clicker Academie.

Meer info?
clickeracademie.be

Demo: je paard ondersteunen met Equine taping
Zefanja Vermeulen van Equinestudies

Hal B ~ 12:15 - 12:45 uur

Zefanja Equinestudies

Hoe kun je je paard ondersteunen met een mooie techniek als Equine Taping


Heeft je paard littekens, fascia wat strak zit, of aandoeningen als peesblessures of kissing spines dan is Equine Tape echt een mooie techniek om je paard te ondersteunen.
In deze workshop laat ik je een paar technieken zien die ondersteunend werken voor je paard.

Meer info?
www.equinestudies.nl
 

Shiatsu wat is het en wat kun je er mee.
Jill Kinkelaar van JK-Balance

Hal B ~ 13:00 - 13:30 uur

Shiatsu voor paarden

Kom te weten wat Shiatsu is, wat je er mee kunt doen en heel handig je leert meteen wat punten die je bij jezelf toe kunt passen! Verder gaan we in op de Chinese geneeswijze, wat zegt het karakter van jouw paard over zijn of haar lichamelijke sterke en zwakke punten en nog veel meer!


Over Jill:

Jill is eigenaresse van praktijk JK-Balance. Hier worden diverse behandelingen aangeboden, maar ook workshops (zowel live als online) Naast het behandelen van paarden, honden en mensen draag ik graag mijn kennis over. (Wellicht door mijn achtergrond als docent paraveterinair) En omdat ik wil dat zoveel mogelijk dieren zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten leer ik jou graag zelf onderhoud te geven aan jouw paard of zelfs heel specifiek verlichting te geven bij Artrose.

Meer info?
Jk-balance.nl

Lezing: Learned helplessness bij paarden
Laura Venema van Gelukkig Paard

Hal B ~ 13:30 - 14:00 uur

Laura Venema Gelukkig paard

Learned helplessness of aangeleerde hulpeloosheid is een verschijnsel dat kan optreden wanneer een paard herhaaldelijk wordt blootgesteld aan onvermijdelijk en oncontroleerbaar negatieve of pijnlijke stimuli. Er bestaat dan de kans dat het dier gevoelsmatig alle actieve controle verliest. Wanneer dit het geval is loopt hij een risico op het ontwikkelen van het verschijnsel aangeleerde hulpeloosheid.

Bij aangeleerde hulpeloosheid verliest het paard niet alleen de controle over de situatie die onprettig of pijnlijk is, maar lijkt hij in algemene zin op te geven. Het paard geeft geen uiterlijke en duidelijke reactie meer, maar oogt afgestompt en mat. Voor mijn afstuderen deed ik onderzoek naar dit verschijnsel bij paarden. In deze lezing vertel ik je, met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, hoe learned helplessness bij paarden ontstaat, hoe je het herkent en wat je kunt doen wanneer een paard lijdt aan learned helplessness.


Over Laura:

Ik ben Laura Venema (Ma.). Afgestudeerd dier-ethicus en Tinley gedragstherapeut voor paarden. Het is mijn missie paarden (weer) gelukkig te laten zijn. Daaromheen is mijn bedrijf Gelukkig Paard opgebouwd waar ik gedragstherapeut ben, maar tevens ook diervriendelijke paardrijles aanbiedt en ik ben exclusief Europees verkooppunt van het bitloze LightRider systeem. Ik heb een grote fascinatie voor het onderwerp learned helplessness bij paarden en geef graag lezingen over het onderwerp!

Meer info?
www.gelukkigpaard.nl

Workshop: Welk bot zit waar en hoe? Ken je paard.
Zefanja Vermeulen van Equinestudies

Hal B ~ 14:15 - 14:45 uur

Zefanja Equinestudies

Boney Landmarks is een term uit de paarden therapie wereld. Dit betekent als je de structuren kent en kunt voelen( Bot structuren) dan weet je ook waar spieren aanhechten.

In deze workshop gaan we paarden tekenen en de skelet onderdelen plaatsen op het paard. Zodat je een beetje beeld krijgt hoe een gewricht eruitziet en in welke hoeken deze geplaatst zitten op het paard.

Over Zefanja:

In 2013 heb ik mijn passie en missie gevonden. Anatomie en Biomechanica van het paard laten zien op een wel heel speciale manier. Namelijk van binnen naar buiten.

Meer info?
www.equinestudies.nl

 

Workshop: De training van je hand
Celine van der Stroom van Trainings- en Pensionstal Celine van der Stroom

Hal B ~ 14:45 - 15:15 uur

Celine van der stroom werken aan de hand

Onze handen zijn een fascinerend iets. Ik besteed veel aandacht aan het trainen van mijn handen. Het klinkt wellicht een beetje gek, maar mijn handen zijn samen met mijn lichaam een hele belangrijke trainingstool tijdens het werken met mijn paarden. In het rijden. In het grondwerk. En in de dagelijkse communicatie.

Vaak zijn we ons niet bewust welke informatie we kunnen ontvangen via de hand of welke informatie we per ongeluk zenden naar het paard.
Wat als ik nu garandeer dat je je training naar een hoger niveau kunt tillen als je meer en meer aandacht besteed aan de training van je hand?

In de workshop werken we met drie stappen: bewustzijn, informatie ontvangen van je paard & informatie zenden. De drie elementen die je communicatie vergroten, informatie verduidelijkt en miscommunicaties verkleinen.

Over Celine:
Squire en gelicenseerd trainer in de Academische Rijkunst. Houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en grondwerk. Bovenmatig geïnteresseerd in puurheid van biomechanica & geruisloze communicatie tussen mens en paard.

Workshop Franklin ballen
Janneke Jansen van Franklin Method Equestrian Nederland

Hal B ~ 15:15 - 15:45 uur

Franklin ballen workshop

Doe mee met deze grond-workshop en ervaar de Franklin Methode voor ruiters in de praktijk. Met behulp van de Franklin Methode en de Franklin ballen en banden krijg je een nieuw lichaamsbewustzijn. Betere sensatie leidt tot betere navigatie! Wil je weten hoe dit precies werkt? Doe dan mee met deze interactieve workshop.


Het Franklin Method Equestrian team van instructeurs en trainers begeleidt je naar een nieuw gevoel voor houding en beweging. Beweeg beter voor je paard met behulp van de Franklin Methode.

Meer info?
http://www.franklinmethodequestrian.nl/

Demo Masterson Method®
Masja Fick van Masterson Method®

Hal B ~ 15:45 - 16:15 uur

Masja Fick Masterson method

De Masterson Method® is een unieke, interactieve methode van lichaamswerk voor paarden. Iedereen kan het leren en het helpt om het vertrouwen bij het paard op te bouwen.

Jarenlange stress en stijfheid in het paardenlichaam kunnen vaak in een paar sessies worden opgelost. Door opgebouwde spanning in diepe houdingsspieren te verminderen verbeteren de prestaties van het paard.

Met de Masterson Method® leer je de reacties van het paard te herkennen en te gebruiken om spanning te vinden en op te lossen. In tegenstelling tot traditionele massage werkt deze methode met het zenuwstelsel van het paard en neemt het paard actief deel aan het proces. Het is iets dat je SAMEN MET het paard doet, in plaats van aan het paard. Of zoals men in het Engels zo mooi zegt “It is something you do WITH the horse, rather than TO the horse”. De participatie van het paard en de interactie met het paard maken de methode zo intrigerend!

Alvast wat zien van de Masterson Method?
https://www.youtube.com/watch?v=_S2eJOt9--M

Over Masja:

Ik ben Masterson Method® Certified Practitioner en instructeur voor de Methode in Nederland. Daarnaast ben ik gediplomeerd osteopaat voor paarden. Mijn core business is het behandelen van paarden, waarbij ik met name gebruik maak van de Masterson Methode.

Het mooie van de Methode vind ik het respect voor het paard en de interactie met het paard. Hierdoor zijn ook sensibele paarden goed te behandelen. Fascinerend is de werking van de methode. Met lichte aanraking worden diepe spierspanningen en blokkades opgelost, waardoor de bewegingsvrijheid van het paard hersteld wordt. Het paard wordt losser en vrolijker en is in staat om met gemak en plezier optimaal te presteren.

Tevreden paard, blije eigenaar. En daar doe ik het voor!

Verbeter je grondwerk door simulaties, leer van elkaar!
Eva Lazet van PonyTales Healthy Horsemanship

Hal B ~ 16:15 - 16:45 uur

Eva Lazet Ponytales

Wil je starten met grondwerk, maar weet je niet hoe je dat moet doen?
Ben je begonnen met grondwerk, maar gaat het niet zoals je zou willen?
Of ben je op zoek naar verfijning in je grondwerk?

Deze workshop is zonder paarden, maar met elkaar! We gaan simulaties doen om te leren hoe je hulpen kan geven, hoe je je eigen lichaam kan inzetten om je grondwerk te verbeteren én ervaren hoe het is om het paard te zijn. Doordat wij elkaar feedback kunnen geven is het dit waardevol om te doen, wij kunnen vertellen hoe we iets ervaren. Durf jij je open te stellen en feedback te ontvangen en te geven?

Over Eva:

Eva heeft jarenlange ervaring met horsemanship en klassieke dressuur en haar uitgangspunt is altijd het paard zelf; wat heeft dit paard nodig en wat motiveert hem/haar?
Door de combinatie van lichaamstaal, paardenpsychologie en gezonde dressuur zijn haar lessen compleet en nooit saai.
Sinds kort biedt zij ook online cursussen aan waarvan de eerste reeds gelanceerd is, de Grondwerk Basics. De basis van een fijne samenwerking met je paard, een must als je je paard vanuit ontspanning en wederzijds begrip wil gymnastiseren.

Meer info?
www.ponytales.nl

Hal C ~ Willem-Alexanderhal

Stress- en kalmeringssignalen leren zien
Irene Smeets van Performance Horsemanship

Hal C ~ 10:30 - 11:00 uur

Irene Smeets performance horsemanship

Superfijne trainingsmethoden zijn hier in overvloed te zien. Vóór je gaat trainen, wil je eigenlijk wel een ontspannen paard. Het is verrassend hoeveel paarden er met spanning in hun lijf rondlopen. Wat zijn de signalen om die spanning te herkennen en loopt de spanning op of juist af? Is kauwen/likken altijd een goed teken? Wat zijn kalmerende signalen en/of stress signalen en hoe herken je ze. En hoe leuk is het dat je ze ook zelf kunt maken en daarmee je paard kunt helpen.

Filmpje van Irene


Over Irene:
Irene Smeets startte in 2005 haar trainingsstal Kings-Crossing, als westerntrainer met als specialiteit reining. Steeds meer realiseerde zij zich echter hoeveel paarden problemen hadden in onze mensenwereld en zo begon de lange reis richting steeds dieper graven naar kennis. Parelli, Rohlf, Schiller inspireerden haar. Kalmeringssignalen en stresssignalen herkennen bij paarden hielp weer een stuk bij het beter signaleren van problemen. Op dit moment duikt ze in de Freedom based training van Elsa Sinclair. Met de Performance Horsemanship Academy leert ze nu paardeneigenaren op een andere manier naar hun paard én naar zichzelf te kijken; de beste versie van hun paard en van zichzelf naar boven te halen.

Irene is ervan overtuigd dat horsemanship niet over het paard gaat maar over jezelf.

Meer info?
www.performancehorsemanship.nl

Zo leert je paard omgaan met spannende dingen
Dorien Lambrechts van DL

Hal C ~ 11:15 - 11:45 uur

Dorien Lambrechts

Een vreemd obstakel op buitenrit, nieuw materiaal of een kleurrijke hindernis in de piste, een plaats waar je paard nog nooit is geweest, ... Dit kan best wel spannend zijn voor je paard. Ook al zijn ze groot en sterk, het blijven vlucht- en prooidieren met het lef van een eekhoorn. Gelukkig zijn er ook wel dappere eekhoorns ;-). In deze demo praktische tips om je paard op een positieve manier te leren omgaan met spannende dingen of enge objecten. Zo help jij je paard om meer vertrouwen te krijgen en vormen jullie samen een hecht team.

Over Dorien:

Mijn specialiteit: paardenmensen en hun paarden te helpen om elkaar beter te begrijpen. Ik begeleid combinaties om beter samen te werken, waarbij we starten vanuit een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Wat mij drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ik zie de diepere kern van het probleem en kom daardoor sneller bij een oplossing. En die oplossing zit vaak op een heel ander vlak dan paardenmensen in eerste plaats denken.

Een van mijn klanten noemde me eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Dat vind ik best een originele omschrijving van wat ik doe.

Empathisch rijden, naar de inzichten van Chris Irwin
Marijke Groos van Be the Better Horse

Hal C ~ 12:00 - 12:45 uur

Marijke Groos Irwin Insights

Wat heeft een paard van jou nodig om te kunnen doen wat je van hem vraagt? Ben je je continu bewust van jezelf, je omgeving? Tijdens deze demo begeleidt Marijke 2 ruiters in het rijden en neemt ze de toeschouwers mee in het hoe, waarom en wanneer.

Over Marijke:
Marijke Groos is een door Chris Irwin gecertificeerde Master trainer en instructeur. Zij traint en coacht paarden en mensen om elkaar beter te begrijpen en om het beste uit zichzelf en elkaar naar boven te halen. Zo helpt zij paarden met een rugzak maar ook jonge paarden om een fijne start te hebben in hun leven met mensen.

Gymnastisch grondwerk vanuit biomechanisch oogpunt
Celine van der Stroom van Trainings- en Pensionstal Celine van der Stroom

Hal C ~ 13:00 - 13:30 uur

Celine van der Stroom

De laatste edities van Equiday hebben jullie mijzelf in actie gezien met mijn paard Woodstock. Ik sprak over de basics van het gymnastische grondwerk (Bodyawareness, lengtebuiging, traver, schouderbinnenwaarts, advanced longing) Deze editie heb ik Maaike, Elise en hun paarden meegebracht. Want niets is interessanter dan zien hoe we verschillende paarden benaderen in de training. Ik zal mij tijdens de demonstratie focussen op de oefeningen vanuit biomechanisch oogpunt. Daarmee bedoel ik, dat ik uit zal leggen waarom ik welke oefening interessant vind voor dit (type) paard en in welk stadia van de training. Nu had het makkelijkste geweest om twee bewegingswonders van paarden mee te brengen. Maar wees eerlijk wie heeft die? We lopen allemaal, ondanks dat we daarom niet minder van ze houden, tegen uitdagingen aan tijdens het trainen. En daarom gaan we aan de slag met twee paarden waarbij we uitdagingen hebben ervaren en soms nog steeds. Ik neem jullie mee in het traject die we met de paarden hebben doorlopen. Geen show. Juist onze dagelijkse training grondig onder de loep.

Over Celine:
Squire en gelicenseerd trainer in de Academische Rijkunst. Houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en grondwerk. Bovenmatig geïnteresseerd in puurheid van biomechanica & geruisloze communicatie tussen mens en paard.

Help, mijn paard heeft een trauma!
Zoe van Mourik van Equine Trauma & Behavior Specialist

Hal C ~ 13:45 - 14:30 uur

Zoe van Mourik

Een traumatische ervaring kan veel ontwrichten tussen jou en je paard. Niet alleen tijdens het trainen, maar ook in de omgang kan er veel veranderen. Wat zijn de juiste eerste stappen naar een succesvol rehabilitatietraject? Wat als je paard nog helemaal geen mensen is gewend? Zoë van Mourik (Equine Trauma Specialist) vertelt jullie er alles over tijdens haar demonstratie op EquiDay.

Over Zoë:

Zoë van Mourik heeft de afgelopen 4 jaar in Amerika gewerkt als trainer en instructrice, waar ze te maken had met Mustangs, Quarter Horses, ex-renpaarden, Arabische Volbloeden en gangenpaarden zoals Tennessee Walkers en Paso Fino's. Ze werkt veelal samen met rescues die ook zwaar getraumatiseerde paarden een kans op een nieuw leven gunnen. Naar verwachting keert Zoë eind 2022 terug naar Amerika.

De 4 succesfactoren voor je rijpaard beginnen op de grond.
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United / Dressage Naturally

Hal C ~ 14:45 - 15:15 uur

Liesbeth Jorna Sport horsemanship

"The magic is in the preparation!"

Mijn focus ligt op het rijden met mijn paarden. Op buitenrijden met een goed opgeleid paard. Op genieten van de harmonie, kracht en balans in dressuur. Op de power, snelheid en fun van springen of crossen. Of gewoon tijdens een bosrit in tempocontrole en de kunst van het soepel hekken openen en sluiten zonder af te hoeven stappen..

Ken jij het gevoel van frictie en frustratie als je merkt dat je paard "het" maar niet leert, sloom is of juist te snel, amper reageert op je hulpen, als een bus door de bocht valt of juist uit de bocht vliegt? Of - op hoger niveau - als hij stilvalt of verstrakt in de zijgangen en je kracht moet gebruiken met teugel of been? Of - heel basic maar toch vaak een probleem - je paard kan niet stilstaan?

Dat hoeft helemaal niet en is vaak simpel te verhelpen als je deze 4 succesfactoren voorbereidt vanaf de grond:
1. ..................................
2. ..................................
3. ..................................
4. ..................................

Vul ze in tijdens de demonstratie met de inmiddels bij velen bekende Takakkaw Skoki!

Filmpje van Skoki

Over Liesbeth:

Liesbeth Jorna is grondlegger van Sport & Horsemanship United en de enige Licensed Dressage Naturally Instructor in Europa (met Karen Rohlf).
Zij heeft een unieke en positieve kijk op de samenwerking tussen paard en ruiter. Haar missie is jou te leren hoe je zelfstandig je paard kan opleiden en trainen op een paardvriendelijke en gezonde manier. Blij en Blokkadevrij!
Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE. Wat zij het liefste doet is jou en je paard laten ontdekken dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt! Iedereen met een eigen paard is welkom in de jaaropleidingen en trainingsweken: van recreatieruiter tot en met Grand-Prix. En via internet begeleidt zij ruiters over de hele wereld, van België tot Nieuw Zeeland en Moskou tot Martinique.
Kijk alvast op de website voor veel gratis tips en oefeningen!

 

Omscholen van dressuur naar western en andersom
Sabrina Dijkstra en Maartje Timmer van Maartje Timmer Instructie en Western Inspiration by Sabrina

Hal C ~ 15:30 - 16:15 uur

Sabrina Dijkstra en Maartje Timmer

Hoe begin je met het omscholen van een western paard naar dressuur. En een dressuur gereden paard naar de Western rijstyle. Je ziet de verschillen maar ook de overeenkomsten.


Over Maartje:

Vanuit de combinatie van een sport achtergrond, en natural horsemanship heb ik mijn paard star omgeschoold van de hoge westernsport naar de dressuur. En dit alles vanuit positieve benadering en beloning. Ons verhaal wil ik graag delen om mee te geven dat de sport en de NH heel goed te combineren valt.


Over Sabrina:

Sabrina al jaren lang een allround western ruiter die bitloos rijd. Heeft twee maanden een nieuwe pony Dreamy die ze omschoolt naar het Western Rijden. Sabrina neemt dan ook Dreamy mee naar Equiday.

 

Stress- en kalmeringssignalen leren zien
Irene Smeets van Performance Horsemanship

Hal C ~ 16:30 - 17:00 uur

Irene Smeets performance horsemanship

De demo van Irene in de ochtend gemist? Deze demo is het vervolg (met een stukje herhaling) van de uitleg in de ochtend.

Superfijne trainingsmethoden zijn hier in overvloed te zien. Vóór je gaat trainen, wil je eigenlijk wel een ontspannen paard. Het is verrassend hoeveel paarden er met spanning in hun lijf rondlopen. Wat zijn de signalen om die spanning te herkennen en loopt de spanning op of juist af? Is kauwen/likken altijd een goed teken? Wat zijn kalmerende signalen en/of stress signalen en hoe herken je ze. En hoe leuk is het dat je ze ook zelf kunt maken en daarmee je paard kunt helpen.

Over Irene:
Irene Smeets startte in 2005 haar trainingsstal Kings-Crossing, als westerntrainer met als specialiteit reining. Steeds meer realiseerde zij zich echter hoeveel paarden problemen hadden in onze mensenwereld en zo begon de lange reis richting steeds dieper graven naar kennis. Parelli, Rohlf, Schiller inspireerden haar. Kalmeringssignalen en stresssignalen herkennen bij paarden hielp weer een stuk bij het beter signaleren van problemen. Op dit moment duikt ze in de Freedom based training van Elsa Sinclair. Met de Performance Horsemanship Academy leert ze nu paardeneigenaren op een andere manier naar hun paard én naar zichzelf te kijken; de beste versie van hun paard en van zichzelf naar boven te halen. Irene is ervan overtuigd dat horsemanship niet over het paard gaat maar over jezelf.