Het programma is compleet.
Hier vind je een blokkenschema van de hallen, om makkelijker je eigen dagprogramma te plannen.
Hal A ~ Amaliahal
Wat is Parelli?
Aniek Pieterse van Parelli Nederland
Hal A ~ 10:00 - 10:30 uur

Waar draait Parelli om en wat kun je er allemaal mee?
Over Aniek:
Aniek speelt en werkt sinds 1990 met paarden. Ze is 3 ster licensed Parelli Professional en is Orun bevoegd instructeur.
Met veel plezier deelt Aniek haar passie voor paarden met anderen. Sinds 2013 is zij betrokken bij Stichting Puntenburg en werkt daar als vrijwilliger met de vrijwilligers en paarden om paardrijden voor gehandicapten mogelijk te maken. Veel van haar cursussen worden dan ook op deze mooie en fijne lokatie gegeven. Voor meer informatie: www.easyhorses.nl
Communiceren met jouw paard in zijn taal
Wendy Bleekemolen van Wendy Bleekemolen
Hal A ~ 10:30 - 11:00 uur

We gaan Suzanne helpen met haar 4 jarige ruin. Hoe bewaar je rust in spannende situaties. Hoe behoud je focus. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit duo een heel ander onderwerp naar voren brengt.
Vrijheid met meerdere paarden
Loïc Esterbecq van Loïc’s Equestrian Ensemble
Hal A ~ 11:00 - 11:15 uur

In deze show laat Loïc pure harmonie en plezier zien tussen hem en zijn 3 paarden. Hij laat spectaculaire oefeningen op muziek zien waarin zijn viervoeters nauw samenwerken. Een mooie show die een unieke manier van werken met paarden weergeeft en de essentie van vriendschap tussen paard en mens laat zien.
Over Loïc:
Loïc is al gepassioneerd door paarden sinds hij kon lopen. Hij begon op de manege, maar merkte al snel dat dit niet helemaal zijn ding was. Hij bracht liever tijd door met de paarden vanaf de grond en bouwde graag een band op. Hierdoor raakte hij snel betrokken bij grondwerk en vrijheidsdressuur. Uit deze passie is zijn eigen liberty team ontstaan, waarmee hij met meerdere paarden werkt. Samen trekken ze regelmatig door het land en geven ze verschillende shows in België en Nederland.
Working Equitation Masters Jolanda en Romy
Jolanda en Romy van Super Guus en Snuitable
Hal A ~ 11:30 - 12:00 uur

2 internationale working equitation Master amazones, Jolanda Adelaar en Romy Huisman, delen hun passie voor de working equitation sport.
Over Jolanda en Romy
Topsporter Jolanda Adelaar vertegenwoordigde Nederland op de Europese Kampioenschappen Working Equitation en behaalde brons op het Nederlands kampioenschap op het hoogste niveau in 2024. Ze schreef geschiedenis als eerste ruiter ter wereld die met een Murgese paard Grand Prix dressuur is. Jolanda traind al haar paarden met behulp van clicker-training en klassieke dressuur. Al haar paarden staan 24/7 buiten, zijn barefoot en ze bekapt haar paarden zelf. Ze heeft haar carrière gewijd aan het uitdragen van het kernprincipe van dressuur: het paard dienen en niet andersom, door alle rassen en hun unieke potentieel te omarmen. In de jaren 2000 kreeg Jolanda veel bekendheid met haar fjordenpaard Super Guus, door o.a. hun speciale act op de FEI World Cup Dressage en prestaties in de Subtop dressuur.
TREC, buitenrijden met extra uitdaging
Ingrid Helmes van Outdoor Ruitersport
Hal A ~ 12:00 - 12:30 uur

Tijdens deze demo zal Ingrid Helmes, TREC-trainer van Outdoor Ruitersport, aan de hand van een paar verschillende onderdelen de basis laten zien van de TREC-sport TREC een buitenrit gecombineerd met vaardigheidsproeven, vaak gereden over meerdere dagen met overnachting op hetzelfde terrein en dus een gezellig weekend weg. Deze sport is de ultieme combinatie van buitenrijden, vaardigheidsproeven en ponykamp!
Over Ingrid:
Ingrid Helmes is vanaf 2005 betrokken bij de TREC sport.
Eerst alleen als ruiter maar al snel ook als organisator, (internationaal) jury en trainer. Zij heeft meerdere keren deelgenomen aan EK's en WK's TREC namens Nederland.
Inmiddels geeft Ingrid TREC training door heel Europa en begeleid zij ruiters van beginners nivo tot ruiters van het nationaal team uit diverse landen.
Show: in (on)gebonden verbinding
Sytske Weistra van DRAF
Hal A ~ 12:30 - 12:45 uur

Vanaf de grond in ongebonden verbinding gaat Sytske met haar paard Shania laten zien hoe zij op basis van een mooie, stabiele verbinding met rustige communicatie samenwerken. Ook gaat ze Shania met alleen een neckrope op haar blote rug rijden. Ze presenteert hoe congruentie (gevoelens, gedachten en gedragingen in overeenstemming zijn) tot harmonie leidt. Ze deelt tevens hoe zij de tien paardenkuddeprincipes van de DRAF-methodiek toepast om haar angstige/onzekere momenten te reguleren. Het wordt een openhartige én inspirerende presentatie die je laat ontdekken hoe jij met meer plezier bij jouw paard kunt zijn én hoe je tegelijkertijd jouw (zelf)vertrouwen en persoonlijk leiderschap versterkt. Deze presentatie is een inspiratiebron voor iedere paardenliefhebber die op een dieper niveau met zijn/haar paard wil verbinden en zichzelf met aandacht wil ontwikkelen als (paarden)mens.
Over Sytske:
Sytske is een enthousiaste, openhartige en zelfreflecterende vrouw die de paardenwereld meer zelfbewuste ruiters toewenst. Ze omschrijft zichzelf als iemand die emoties zoals angst en de drang naar controle maar al te goed kent. Haar reis binnen het Natural Horsemanship begon in 2001 en is sindsdien uitgegroeid tot een ware way of living. Door de jaren heen heeft ze (hobbymatig) talloze combinaties succesvol begeleid. Uiteindelijk ontdekte ze dat ze haar eigen methodiek had ontwikkeld. In 2022 richtte ze haar bedrijf DRAF op. Met het inzetten van haar DRAF-methodiek: “Congruent zijn met de tien paardenkuddeprincipes” heeft ze, ondanks haar angsten, haar jonge ruin Mellow zelf ingereden. Sytske gelooft in denken buiten de gebaande paden; zo ziet zij angst niet als een zwakte, maar als een kracht die juist kan bijdragen aan groei en verbinding met jouw paard.
Horse Agility met Honey en een gastpaard
Kay Ruymaekers van Honey The Agility Pony
Hal A ~ 13:00 - 13:30 uur

De paardvriendelijke sport Horse Agility krijgt in Nederland en België steeds meer bekendheid. Het is niet alleen een sport die je serieus op wedstrijdniveau kunt beoefenen, maar het is ook een zinvolle afwisseling in de training en om een diepere band op te bouwen met je paard. Ontdek waardevolle variaties met eenvoudige obstakels in deze openbare les met niet alleen Kay haar paarden maar ook een gastpaard.
Serious Fun
Roos Bijleveld van ClickerAcademie
Hal A ~ 13:30 - 14:00 uur

Is "leuk voor je paard" alleen maar laagdrempelig "niet echt werk"?
Is hard werken vervelend voor een paard?
Hoe maak je ook technisch trainen aantrekkelijker voor je paard?
Kan spelen ook werken zijn?
Roos Bijleveld gaat in deze op clickertraining gerichte demo hardop vanaf haar paard filosoferen over "serieus plezier" en daarbij de daad bij het woord voegen. Ze krijgt daarbij hulp van haar collega's van de Clickeracademie.
(Grond)werken vanuit verschillende posities
Wout Overbeeke van Horsemanship For Life
Hal A ~ 14:00 - 14:30 uur

In deze demonstratie van Wout Overbeeke leer hoe je de verschillende posities van waaruit je met je paard kunt werken aan elkaar kunt verbinden. Hoe je jouw communicatie naar je paard toe steeds hetzelfde kunt houden. Of je nou vóór, naast of achter hem loopt. Of wanneer je in het zadel zit. Dat grondwerk en rijden dus eigenlijk hetzelfde is! Zodat je paard je steeds goed begrijpt, de oefeningen snel aanleert en zich bij jou begrepen en op zijn gemak voelt. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor een happy horse en een happy rider!
Over Wout:
Vrijheid, compassie en begrip zijn de kernwaarden van de horsemanshipfilosofie van Wout Overbeeke. Het paard is een zelfstandig, denkend wezen dat van nature open staat voor leiderschap. Dat geeft ons - als we hem willen leiden - een grote verantwoordelijkheid voor zijn welzijn in alle facetten: mentaal, emotioneel en fysiek. We hebben de taak hem goed op te leiden met respect voor zijn natuur en zijn specifieke intelligentie. Daarom verdiepen we ons in wie hij is, wat zijn natuur is en hoe we daar zo goed mogelijk bij aan kunnen sluiten.
We willen hem leren onze communicatie goed te begrijpen, zich comfortabel en veilig te voelen in onze wereld en fysiek in staat te zijn om uit te voeren wat we van hem vragen. Of het nou om fijne bosritten gaat, wedstrijd rijden of vrijheidsdressuur, het welzijn van het paard staat voorop!
Voorbereiden op het WK met Daantje en Obrigada
Daantje Bos van Paardentrainers.nl
Hal A ~ 14:45 - 15:15 uur

Als paardentrainer krijgt Daantje vaak nieuwe paarden op stal, maar een paard die voor haarzelf komt is toch weer anders. Zo kwam afgelopen September de Lusitano merrie Obrigada op haar pad. Met dit paard is Daantje de uitdaging aangegaan om het anders aan te pakken met het oog om aankomende september naast Leote, ook Obrigada mee te nemen naar het WK hoofdstelloos rijden. Hoe ze dat doet, gaat ze samen met Obrigada laten zien op Equiday tijdens Obrigada haar show-debuut
Over Daantje:
Daantje Bos is samen met haar moeder Kristien Rutten paardentrainer en instructie bij paardentrainers.nl. Ze werkt veel met jonge paarden en paarden die problemen hebben ontwikkeld in de omgang met mensen. In haar trainingen staan ontspanning, communicatie en vertrouwen centraal.
Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in het hoofdstelloos rijden en werken in liberty. Ze is met haar voormalig paard Methar tweevoudig Nederlands kampioen neckrope dressuur en is met de Lusitano Leote in 2023 reserve-wereldkampioen hoofdstelloos dressuur geworden. Dit jaar september zal ze met allebei haar paarden, Leote en Obrigada, Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap hoofdstelloos rijden in Polen.
Fair & Fun Longeren II
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United
Hal A ~ 15:15 - 15:45 uur

Longeren saai? Helemaal niet!
Als je bij longeren denkt aan eindeloze rondjes in een door hulpteugels afgedwongen houding of je paard moe maken op een cirkel ... dan ga je hier zien hoe het ANDERS kan.
Liesbeth heeft met haar paard Skoki vorig jaar laten zien hoe je een paard ontspannen, energiek en in balans kan longeren door middel van gedetailleerde communicatie en samenspel.
We hebben daar heel veel lovende reacties over ontvangen en ook vragen:
Hoe is die enorme band tussen Liesbeth en Skoki ontstaan?
Hoe bouw je zo'n verfijnde communicatie op?
Wat zijn de puzzalstukjes?
En er is natuurlijk meer dan "de techniek". Waar let je op? Welk gevoel zoeken we? Wanneer kies je voor herhalen en wanneer kan je stap verder? Wanneer ben je duidelijk en wanneer vooral heel zacht of langzaam?
Natuurlijk nemen ze je weer mee naar de "Sweet Spot of Healthy Biomechanics" door de vier stappen: Relatie - Communicatie - Biomechanica & Self-carriage - Training.
Want wat is er fijner dan dat je paard - met slechts een halster en een dun touwtje (of zelfs helemaal niets) - blokkadevrij, op eigen benen en in zijn eigen houding loopt en vooral: zich goed voelt!
Over Liesbeth:
Liesbeth Jorna is oprichter van Sport & Horsemanship United en Licensed Dressage Naturally Instructor bij Karen Rohlf. Tevens is zij auteur van o.a. Dressuur Meets Welzijn en de Bit&Cap serie Waardenboek van Duurzame Dressuur.
De missie van Liesbeth is om paarden eigenaren te inspireren en op te leiden zodat zij betere partners, trainers en ruiters worden voor hun paarden. Niet alleen in dressuur maar ook in gedrag, grondwerk, liberty, buitenrijden en springen.
Liesbeth helpt paard en ruiter om oude gewoonten, drempels en problemen achter zich te laten, zodat ze de partnerschap, het dagelijks plezier én de resultaten kunnen creëren waar ze van dromen, zowel met hun paard als in het leven daaromheen.
♥️🐴 Samen brengen we het hart terug in de paardensport, voor paarden en hun mensen 🐴♥️
https://www.youtube.com/watch?v=uBV6l2ADS7g
Magische Paardenshow met Fenna, Nikki, Moos en Aslan
Fenna en Nikki van HoefWijzer
Hal A ~ 15:45 - 16:15 uur

In deze show laten Fenna en Nikki in mooie outfits en op prachtige muziek zien wat zij hun paarden Moos en Aslan hebben geleerd doormiddel van voerbeloning en met het luisteren naar hun paarden.
Over Fenna en Nikki:
Fenna maakt al bijna 10 jaar video's over paarden en is ieder jaar paardenwelzijn belangrijker gaan vinden. Zo inspireert ze een groot deel van de nieuwe paardengeneratie om het anders te doen; voorzie je paard van diens basisbehoeften, gebruik voornamelijk positieve bekrachtiging en luister naar je paard.
Nikki van Olst houdt zich bezig met verschillende dingen in de paarden training, van jonge paarden opleiden, tot combinaties begeleiden in het werk aan de hand en de klassieke rijkunst. Het meest bekend staat ze om het werken in vrijheid en de vrijheidsdressuur.
Clickertraining - Force free of Cookie on top?
Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht
Hal A ~ 16:15 - 16:40 uur

In deze demonstratie gaat Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht dieper in op de technieken achter clickertraining. Wanneer spreken we over force free training en wat wordt er bedoeld met cookie on top? We duiken in de leertheorie, maar ook in de praktijk. Want clickertraining is theorie, maar paarden trainen is de praktijk en die vertaalslag moeten we wel kunnen maken. Voel jij je dus wel eens onzeker over het gebruik van druk binnen je training of wil je beter begrijpen hoe je force free kan werken? Dan is deze demo voor jou! Over Danielle: Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht helpt al ruim 20 jaar mensen de verbinding met hun paard te versterken. Met behulp van clickertraining, horsemanship en kennis van paardentaal en gedrag weet ze helder en duidelijk uit te leggen wat het paard nodig heeft van zijn mens. Van vrijheidsdressuur tot rijden en van trailerladen tot jonge paarden opleiden, met vrijwel alles kan je bij Danielle terecht. Speerpunten; diervriendelijk, rechtvaardig, consequent, holistisch en empathisch.
Show: Publiekelijk afscheid Illustro
Romy Huisman
Hal A ~ 16:45 - 17:00 uur

Een dressuur show begeleid door live zang & gitaar
Hal B ~ Beatrixhal
Grond- en Loswerk: duidelijk communiceren en beter samenwerken
Joy van Leest van Daisy`s Dawn
Hal B ~ 10:15 - 10:45 uur

Tijdens deze demo leer je hoe je met je paard communiceert zoals in de kudde. Je ontdekt hoe lichaamstaal, energie en timing helpen om een natuurlijke leider te worden. Geen kracht of dwang, maar duidelijke, eerlijke signalen. Zo krijgt je paard vertrouwen en wordt samenwerken makkelijker. Je ziet hoe kleine aanpassingen in jouw houding een groot verschil maken. Na deze demo heb je praktische tips die je direct kunt toepassen. Kom kijken en ervaar het zelf tijdens de workshop!
Over Joy:
Joy is een ervaren gedragstrainer en ORUN-gecertificeerd professional met meer dan 30 jaar ervaring. Door de combinatie van instructie, gedragstraining en een begrip van paardentaal is een unieke aanpak ontwikkeld. Er wordt gewerkt vanuit rust, duidelijkheid en wederzijds begrip, met oog voor het karakter van elk paard. In trainingen en cursussen wordt de focus gelegd op communicatie, leiderschap en samenwerking.
De do`s en dont`s voor een ontspannen fotoshoot!
Melanie Smulders van LUNIQ Photography
Hal B ~ 10:45 - 11:15 uur

Tijdens deze clinic geeft Melanie je diverse tools om een fotoshoot zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Samen gaan we kijken naar kleine signalen van een paard en hoe je hier positief op in kunt spelen. Wat doe je als jouw paard spanning opbouwt op ander terrein? En hoe kun je jouzelf en jouw paard thuis alvast voorbereiden op de fotoshoot?
Over Melanie:
Een LUNIQ fotoshoot is niet alleen het vastleggen van een sterk merk of een herinnering. Het is het vastleggen van een verhaal. Melanie fotografeert paarden het liefst in hun eigen habitat, lekker vertrouwd in een ontspannen sfeer. Daarnaast maakt ze beeldbanken voor hippische professionals die staan voor welzijn en reist ze daarvoor ook veel naar het buitenland. Haar motto? "Er is zoveel moois op iedere locatie te vinden, je moet er alleen naar kunnen kijken!"
Trick Battle Horse vs. Dog
Priscilla Otto & Jamie Evers van Seaside Horse Adventures & Laveos
Hal B ~ 11:15 - 11:30 uur

Priscilla met haar pony Vaiana en Jamie met haar hond Moby nemen het tegen elkaar op in een vrijheidsdressuur-duel. Zowel bekende als verrassende oefeningen komen aan bod; improvisatie speelt hierbij een grote rol. Kan een hond bijvoorbeeld wel de Spaanse pas uitvoeren? En wie laat de mooiste jambette op het blok zien? Het plezier in samenwerken spat er in ieder geval vanaf! Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe paard en hond de oefeningen niet alleen fysiek, maar ook mentaal op hun eigen manier uitvoeren. Wie verdient volgens jou de overwinning?
Over Priscilla en Jamie:
Priscilla Otto heeft tijdens haar jarenlange ervaring in vrijheidsdressuur met verschillende rassen shows gegeven, zoals haar jonge Konik Vaiana, ervaren Tinker Jack en haar prachtige Rocky Mountains. Voor neckrope springen draait ze haar hand niet om, maar tegen een hond heeft ze het nog nooit opgenomen.
Wanneer Jamie niet met haar merk Laveos bezig is, is ze samen met haar Border Collie Moby te vinden in de natuur of trainen ze voor verschillende disciplines. Een showpiste, en dan ook nog eens samen met een paard, is voor hun een debuutervaring. Met deze demo laat ze zien dat je voor vrijheidsdressuur niet per se een paard nodig hebt; honden zijn ook graag samen met je bezig!
Keuzevrijheid en connectie
Loes van Dijk van Innerbloom Horsemanship
Hal B ~ 11:45 - 12:15 uur

Ben je benieuwd hoe je een meer gelijkwaardige relatie met je paard kunt opbouwen? Wil je leiderschap omzetten in een partnerschap gebaseerd op wederzijds vertrouwen en plezier? Kom dan naar deze demonstratie waar Loes laat zien hoe je je paard keuzevrijheid kunt bieden en van daaruit een diepere connectie kunt ontwikkelen.
Een 'ja' van je paard is pas echt waardevol als 'nee' een veilige optie is, zonder consequenties. Leer hoe je je paard een stem kunt geven in jullie relatie en hoe je dat kunt omzetten in je training. Samenwerken op een zachte en effectieve manier, in wederzijdse communicatie.
Over Loes:
Loes groeide op met paarden en als kind ontwikkelde ze intuïtief een unieke lichaamstaal met haar kleine kudde. Op haar achttiende kwam ze in aanraking met Natural Horsemanship, waarna ze 20 jaar lang clinics en opleidingen heeft gevolgd om haar kennis over paardengedrag en hun taal te verdiepen.
Die diepgaande kennis past ze nu toe in het trainen en (her)starten van jonge en getraumatiseerde paarden. Zowel in Nederland als internationaal geeft Loes lezingen en clinics die mensen inspireren om op een andere manier in de relatie met hun paard te stappen.
Vrijheidsdressuur en Liberty werk: de basis
Nikki van Olst van -
Hal B ~ 12:15 - 12:45 uur

In deze demo zal ze met een jonge Spaanse hengst laten zien waar je op moet letten, en hoe je begint!
Over Nikki:
Nikki van Olst houdt zich bezig met verschillende dingen in de paarden training, van jonge paarden opleiden, tot combinaties begeleiden in het werk aan de hand en de klassieke rijkunst. Het meest bekend staat ze om het werken in vrijheid en de vrijheidsdressuur.
Samen Groeien: Vrijheidsdressuur en Horsemanship in Vertrouwen
Sophie Oosterwijk van Sophie and her horses
Hal B ~ 13:00 - 13:15 uur

Plezier, vertrouwen en samenwerken met je paard
Sophie (13) laat in deze inspirerende demonstratie zien hoe je, ongeacht je leeftijd, een diepe band met je paard kunt opbouwen. Samen met haar IJslander Svala en Shetlander Jet neemt ze je mee in de wereld van horsemanship en vrijheidsdressuur. Door geduld, vertrouwen en plezier laten ze zien hoe kleine stappen leiden tot grote vooruitgang. Of het nu gaat om een uitdagende oefening of simpelweg samen zijn, de connectie tussen paard en mens staat altijd centraal. Laat je meenemen in hun reis en ontdek hoe samenwerken met je paard niet alleen draait om techniek, maar vooral om een wederzijdse band en genieten van het moment!
https://youtube.com/shorts/YYpETE1I2-g?si=ZDiTgGxudR076xtI
Over Sophie:
Over Sophie
Sophie is een enthousiaste en gedreven jonge meid van 13 jaar. Thuis op de boerderij van haar ouders werkt ze in hun eigen paddock paradise dagelijks samen met haar paarden aan horsemanship, vrijheidsdressuur en rijden met neckrope. Haar IJslander Svala en Shetlander Jet zijn haar grootste leermeesters en laten haar zien hoe belangrijk vertrouwen en plezier zijn in de training.
Sophie gelooft dat een sterke band met je paard de basis vormt voor alles wat je samen doet. Door geduld en wederzijds begrip groeit niet alleen het paard, maar ook de ruiter. Met haar demonstratie wil ze andere jongeren inspireren en laten zien dat leeftijd geen rol speelt als je met passie en respect met paarden werkt.
Van Angsthaas naar Avonturier
Anouk van Dijk van Hartenpaarden
Hal B ~ 13:15 - 13:45 uur

Ken jij ze?
De bakspoken en boskabouters?
k ben jouw Ghostbuster!
Niet door die engerds weg te nemen, maar door je paard dapper, ontspannen en zelfs nieuwsgierig te maken. Ik ga je een speelse, vrije en makkelijke methode leren om jouw held op sokken te transformeren naar een echte avonturier.
Nee, geen reguliere schriktraining, maar een methode die nog niet eerder op EquiDay is vertoond! Loopt jouw eigen spanning snel op? No worries, deze methode kan jij ook. Tijd voor mentale rust voor jullie allebei.
Je kunt je tot 16 maart hier aanmelden om met jouw paard naar EquiDay te komen en hulp te krijgen van Anouk.
Over Anouk:
Na de aanschaf van een getraumatiseerd paard stond Anouks wereld op zijn kop. Vastberaden om haar paard te helpen, dook ze diep in de wereld van paardengedrag en -welzijn.
Ze volgde talloze opleidingen en trainingen en ontdekte hoe krachtig een positieve, paardvriendelijke aanpak kan zijn. Haar passie groeide uit tot Hartenpaarden: een bedrijf waarmee ze jou als paardenliefhebber inspireert en begeleidt om echt sámen te werken met paarden. Dit doet ze via live lessen, online cursussen, trajecten, e-books en masterclasses. Klanten omschrijven haar werkwijze als enthousiast, positief, geduldig en liefdevol.
Boogschieten te paard
Siem Budding van Siem Horseback Archery
Hal B ~ 13:45 - 14:15 uur

In deze demo legt Siem uit en laat hij zien wat deze opkomende sport precies inhoudt, de training die ervoor nodig is, wat het kan bieden in ons rijden en natuurlijk hoe gaaf het is. Over Siem: Siem Budding is Europees kampioen boogschieten te paard. En nummer 2 op de wereld ranglijst. Siem heeft als missie om het niveau van rijkunst binnen het boogschieten te paard als sport omhoog te tillen. Dit door inspiratie op te doen uit de klassieke rijkunst met name de Californian Vaquero rijstijl.
Show: Second Chance
Senna Jacobine van Showteam The free wonder ponies
Hal B ~ 14:30 - 14:45 uur

Bob marley de rescuepony van Senna, van agressieve shetlander die naar de slacht moest. Naar een getalenteerde super blije ruin die alles uit het boekje over vrijheidsdressuur en liberty kent. Ofthewel mijn border collie😉
Over Senna:
Ik ben Senna, ik ben 17 jaar oud, ik heb in mijn leven niet op school gezeten. Ik heb autisme, mensen begrepen mij niet. Daardoor heb helaas niet zo'n fijn begin gehad. Ik kon me heel erg vinden in mensen en dieren die " anders" waren. Ik wilde vrijheid en liefde. Waar ik mijn leven naar zocht wil ik de paarden van nu geven. Omdat ik zie wat zij individueel nodig hebben. Vandaar ik naar Equiday kom omdat dit een prachtig evenement is waar de paarden een stem hebben en een vrije keuze.
Bewust bewegen: inzicht in zijgangen aan de hand
Anouk Wiertz van Awarance
Hal B ~ 14:45 - 15:15 uur

Beginnen met zijgangen is echt niet zo moeilijk, maar volledig begrijpen wat er gebeurt in het paardenlichaam kan best ingewikkeld worden! In deze demo gaat Anouk je meenemen in het proces van zijgangen: hoe bouw je ze op, wat is belangrijk om op te letten, en is er nou eigenlijk één correcte manier? Wat gaat er vaak mis wanneer zijgangen voor het eerst geoefend worden? Welke hulpen heb je nodig om goed uit te leggen wat je wilt, zodat jij en je paard niet gefrustreerd raken?
Over Anouk:
Anouk was als jong meisje al bezig om alle boeken over paarden te lezen in de bibliotheek en is daar niet meer mee opgehouden. Altijd op zoek naar meer kennis en begrip ging ze na de studie diergeneeskunde een totaal ander pad in en ontwikkelde zich als instructeur, trainer en later ook osteopaat voor paarden. Met een voorliefde voor het ooit zien te begrijpen van het complexe systeem dat het paardenlichaam heet, een scherp oog voor functionele beweging en een talent voor het doorzien van patronen helpt ze paarden en ruiters vooruit in hun ontwikkeling naar (duurzame) gezondheid en een fijne samenwerking.
Interactieve workshop over de polyvagaal principes
Lucie Klaassen van Lucie Klaassen
Hal B ~ 15:15 - 15:45 uur

Leer de kracht van zelf-regulatie en hoe je altijd ontspannen en vol vertrouwen met je paard kunt zijn, zelfs in uitdagende situaties. Stap voor stap naar echte verbinding, mentale balans en stressvrije training. Je gaat dit ter plekke ervaren met simpele oefeningen!
Over Lucie:
Lucie Klaassen gaf 10 jaar geleden haar eerste demo op EquiDay. Inmiddels heeft ze over de hele wereld clinics gegeven en heeft ze vorig jaar haar boek Wired 4 Connection in het Engels en Nederlands gepubliceerd. Met ruim 65.000 volgers op Instagram inspireert ze vele mensen om vanuit echte verbinding en met plezier met hun paard SAMEN te werken.
Lekker zitten is kinderspel
Anne Muller van Akasha College
Hal B ~ 15:45 - 16:15 uur
Op zes uur zitten, de hotchick, de schildpad, de 10 woorden waarmee we gedrag van paarden en van mensen uit kunnen leggen: he, ja, nee, oeps, uh, aha, poehe, auw, chill en wow… (zie gratis poster op www.paardwelzijn.nl): het was en is allemaal kinderspel. De Akasha technieken zijn grotendeels ontwikkeld op onze eigen manege/pensionstal. Met en soms zelfs dóór de kinderen.
Anne geeft deze gastles aan een leergierige dame van 9. Samen gaan ze laten zien én voelen (!) dat lekker zitten kinderspel is, ook voor volwassenen.
Hulp bij een communicatie-probleem
Wendy Bleekemolen van -
Hal B ~ 16:15 - 16:45 uur
We gaan Marly helpen met haar 5 jarige gevoelige merrie. Wat heeft deze merrie nodig? Hoe vraagt ze dit? En hoe brengen we dat. Uiteraard kan het zijn dat dit duo deze dag met een heel ander thema worstelt en dan spelen we daar op in.
Hal C ~ Willem-Alexanderhal
Show: Dubbel Geluk
Iris Weijenberg van -
Hal C ~ 10:15 - 10:45 uur

In deze show draait alles om vrijheid, plezier en samenspel. Het jonge paard Kelpie beleeft hier zijn allereerste grote optreden – een bijzonder debuut op Equiday. De show combineert vrijheidsdressuur, clickertraining en rijden zonder hoofdstel, met communicatie en wederzijds vertrouwen als basis, allemaal begeleid door vrolijke muziek.
Geniet van de speelse dynamiek tussen Kelpie en Salvador, waarbij deels onder het zadel wordt gereden met Salvador en ook vanaf de grond wordt gewerkt met beide paarden. In de baan staan verschillende obstakels die de paarden op hun eigen tempo mogen ontdekken, wat zorgt voor spontane en magische momenten. Omdat niets vooraf is uitgestippeld, blijft het tot het laatste moment spannend hoe de show zich zal ontvouwen. Laat je verrassen en beleef samen met ons dit bijzondere debuut!
Over Iris:
Iris haar visie op paardentraining draait om vrijheid, samenwerking en communicatie. Voor Iris is het essentieel dat het paard keuzes kan maken en dat de training voor hen voelt als een spelletje, waarin ze op een speelse manier leren en ontdekken. Of het nu gaat om grondwerk, vrijheidsdressuur of rijden, de focus ligt altijd op een harmonieuze samenwerking. Haar doel is om de paarden te betrekken in de training op een manier die hen zowel fysiek als mentaal uitdaagt, terwijl ze plezier ervaren in wat ze doen.
Zet de eerste stap naar functionele balans training met R+
Manon Schenk van Malise
Hal C ~ 10:45 - 11:15 uur

Jij wilt je paard positief trainen maar vindt het lichaam ook belangrijk.. En terecht! Een goede balans is essentieel om samen leuke dingen te blijven doen zonder vroegtijdig schades of blessures. Maar wat is dan een goede balans? Hoe train je nou écht volgens het lichaam? En de grote vraag.. Hoe doe je dat dan met positieve bekrachtiging? Functionele training gaat voor mij niet over buikspieren trainen of altijd van achter naar voren. Hoe train ik dan wel? Kom erachter in deze demo waar ik je meeneem in de theorie én waar ik meteen een paar mooie oefeningen laat zien voor een goede start met functionele training met R+.
Over Manon:
Manon is een gepassioneerde coach en Equine Bewegingsanalist met een holistische visie op de training van (jonge) paarden. Ze gelooft dat echte harmonie ontstaat wanneer paarden zowel fysiek als mentaal in balans zijn en werkt daarom vanuit een systemische benadering. Haar missie is om jonge paarden een eerlijke en respectvolle start te geven, waarin hun stem gehoord wordt en training aansluit bij het verhaal wat zij ons proberen te vertellen. Ze helpt eigenaren niet alleen om hun paarden beter te begrijpen, maar ook om zichzelf als trainer en partner te ontwikkelen. Door haar diepgaande kennis van biomechanica, gedrag, signalen, anatomie en psychologie maakt ze complexe trainingsprincipes en observaties toegankelijk en praktisch toepasbaar, met als doel een sterke, duurzame verbinding tussen mens en paard.
Van stress naar succes. Mentaal en fysiek in balans
Irene Smeets en Mireille den Hoed van volgt
Hal C ~ 11:15 - 12:30 uur

In deze mini-Masterclass gaan specialisten Irene Smeets en Mireille den Hoed hun krachten bundelen om een paard mentaal en fysiek beter in balans te helpen.
Een gestresst paard kan niet leren, dus Irene gaat eerst aan de slag met de mentale balans van het paard om ontspanning te bereiken. Maar fysieke onbalans kan ook zorgen voor stress bij het paard.
Daarom zal Mireille zich vervolgens bezighouden om het paard fysiek in balans te helpen en hem te leren zijn lijf beter te gebruiken. De technieken en visies van deze experts vullen elkaar perfect aan en samen zorgen ze voor een succesvolle verbetering bij het paard. Irene en Mireille staan bekend om hun duidelijke uitleg met praktische tips, waardoor je er thuis met je eigen paard veel aan zult hebben.
Dressuur op de neckrope met Bailo
Isa van Groen van I``sa Feeling
Hal C ~ 12:45 - 13:00 uur

Dressuur voor de fysieke en mentale gezondheid van het paard. Isa en Bailo nemen je graag mee in hoe zij dat doen in een uitrusting die bij hun als combinatie past. Met enkel de neckrope onder begeleiding van muziek maken ze er een echte show van. Over Isa: Al haar hele leven loopt Isa (21 jaar) tussen de paarden. Twaalf jaar geleden kreeg ze haar eerste verzorgpony gevolgd door een eigen paard acht jaar geleden. Door omstandigheden is ze zich gaan bezighouden met vrijheidsdressuur, libertywerk, dresuurmatig grondwerk en neckrope rijden. Hier heeft ze veel plezier in en probeert het met positieve bekrachtiging ook leuk voor het paard te houden. Isa is bezig met de opleiding dresuurmatig grondwerk instructrice en trainer aan de Human&Horse academy.
Duurzame Dressuur in de Wedstrijdring
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United
Hal C ~ 13:00 - 13:30 uur

In deze real-life demo stappen we op de brug tussen Horsemanship en Basis Wedstrijdsport.
Stel je bent een echte liefhebber en het lijkt je leuk om toch eens een dressuurwedstrijd te starten? Om jezelf te testen, om een ladder te hebben om tegenop te groeien, om te laten zien dat wedstrijdrijden best kan zonder je paard tekort te doen. Dat is het plan van Marlies die in deze demonstratie haar paard Eden zal voorstellen.
Bij Sport & Horsemanship United (what's in a name ...) geloven we dat serieus en doelgericht trainen mogelijk is op een manier die zowel voor je paard als voor jou veel plezier en voldoening brengt. En als het dan fijn loopt moet je ineens schakelen van trainingsgericht rijden naar wedstrijdgerichte training. Dan moeten puntjes op de i...
Liesbeth Jorna gaat Marlies en Eden hierbij helpen.
Liesbeth is behalve instructeur op het gebied van duurzame dressuur en horsemanship ook jarenlang dressuurjury geweest tot en met ZZ-licht en kijkt daarmee door vele brillen tegelijk.
Over Liesbeth:
Liesbeth Jorna is oprichter van Sport & Horsemanship United en Licensed Dressage Naturally Instructor bij Karen Rohlf. Tevens is zij auteur van o.a. Dressuur Meets Welzijn en de Bit&Cap serie Waardenboek van Duurzame Dressuur.
De missie van Liesbeth is om paarden eigenaren te inspireren en op te leiden zodat zij betere partners, trainers en ruiters worden voor hun paarden. Niet alleen in dressuur maar ook in gedrag, grondwerk, liberty, buitenrijden en springen.
Liesbeth helpt paard en ruiter om oude gewoonten, drempels en problemen achter zich te laten, zodat ze de partnerschap, het dagelijks plezier én de resultaten kunnen creëren waar ze van dromen, zowel met hun paard als in het leven daaromheen.
♥️🐴 Samen brengen we het hart terug in de paardensport, voor paarden en hun mensen 🐴♥️
Hulpen die helpen
Anne Muller van Akasha College
Hal C ~ 13:30 - 14:00 uur

Het welzijn van het paard wordt door veel factoren beïnvloed. De focus in deze technische rij-clinic gaat specifiek over het verminderen- en vervangen van aversieve (wijken voor druk) hulpen voor meer attractieve (kom naar contact toe) of kleinere hulpen.
Rem jij altijd met je teugels? Dat kan ook, veel aardiger, 'op zithulpen'! Stuur je de wending 'op gewicht' of werk je in met de binnenteugel? Vraag jij je paard herhaaldelijk om door te blijven lopen of hang je in de handrem? Kan dat ook anders? Anne geeft een heldere uitleg en een concrete aanpak passend bij en op het niveau van de combinatie in de ring.
Over Anne:
Dertig jaar geleden deed Anne de paarden van haar zojuist overgenomen rijschool een dure belofte. Anne: veel paarden voelen zich, denk ik, onder de ruiter onbegrepen. Ze proberen de ruiter iets te vertellen maar de ruiter walst daar vaak (ook onbedoeld, met de beste intenties of gewoon traditioneel) overheen. Dat gevoel kent Anne zelf te goed: "wat ik niet wil dat mij geschied, doe ik ook een ander niet". Als 'tegenprestatie' vroeg ze haar paarden voortdurend om feedback.
Bij Anne in de les krijgt de ruiter aanwijzingen en het paard geeft een antwoord. Wil je een ander antwoord? Stel je dan je vraag anders. Anne werkt echt samen, met het paard, aan de zit en de hulpen van de ruiter. Anne deed wat ze de paarden beloofde, de Akasha Technieken geven je precies die technische handvatten die het rijden voor de paarden eerlijker, makkelijker en vriendelijker maken.
Angstige ruiter met meer zelfvertrouwen terug in het zadel
Monique Panhuijsen van De RuiterCoach Opleiding - HM Hippische Professionals
Hal C ~ 14:15 - 14:45 uur

Rozemarijn kampt al lagere tijd met spanning tijdens het rijden, zoals ze zelf omschrijft "ik ben nooit echt een held geweest". Rozemarijn is al 6 jaar samen met haar paard Tosti.
Door een opeenstapeling van momenten is de spanning toegenomen en kan ze die moeilijk hanteren.
Dat resulteert erin dat Tosti haar spanning voelt en daarop gaat reageren. Ze stapt dan vaak af en later weer op.
Ze wil graag leren hoe ze met die spanning om kan gaan en weer met plezier met haar paard kan rijden.
Monique zal Rozemarijn coachen naar meer zelfvertrouwen in het zadel. Zij zal dit onder meer doen door het toepassen van de unieke 4 fase lesmethodiek en diverse oefeningen die daarvoor zeer helpend zijn. Monique geeft ook aan jou wat tips en trics voor meer vertrouwen en hoe je met je angst kunt leren omgaan.
Over Monique:
Monique is een RuiterCoach Expert van het eerste uur. Zij heeft haar kennis uitgebreid als revalidatie trainer en bewegingsanalyst. Monique neemt je mee in het totale plaatje van ruiter naar paard en ziet ook heel goed de uitwerking van de een op de ander.
Show: Vrijheid met meerdere paarden
Loïc Esterbecq van Loïc`s Equestrian Ensemble
Hal C ~ 14:45 - 15:00 uur

In deze show laat Loïc pure harmonie en plezier zien tussen hem en zijn 3 paarden. Hij laat spectaculaire oefeningen op muziek zien waarin zijn viervoeters nauw samenwerken. Een mooie show die een unieke manier van werken met paarden weergeeft en de essentie van vriendschap tussen paard en mens laat zien.
Over Loïc:
Loïc is al gepassioneerd door paarden sinds hij kon lopen. Hij begon op de manege, maar merkte al snel dat dit niet helemaal zijn ding was. Hij bracht liever tijd door met de paarden vanaf de grond en bouwde graag een band op. Hierdoor raakte hij snel betrokken bij grondwerk en vrijheidsdressuur. Uit deze passie is zijn eigen liberty team ontstaan, waarmee hij met meerdere paarden werkt. Samen trekken ze regelmatig door het land en geven ze verschillende shows in België en Nederland.
Lange teugelen, voor elk paard
Piet Bakker van Piet Bakker
Hal C ~ 15:15 - 15:45 uur

Je kunt je tot 16 maart hier aanmelden om met jouw paard naar EquiDay te komen en live les te krijgen van Piet.
Enige ervaring in het werk aan de lange teugel is hier gewenst.
Show: A fantasy in hand, de magie van gymnastiseren
Kim Stoorvogel van La Differenza
Hal C ~ 15:45 - 16:00 uur

Kim en haar 5 jarige Lipizzaner hengst Conversano Barbana (allias Great Spirit), zullen je versteld doen staan wat je allemaal kunt bereiken door op de grond, spelenderwijs te werken aan gymnastiserende oefeningen. Inspiratie verzekerd!!!!
Over Kim:
Kim is gespecialiseerd in het gymnastiseren aan de hand en libertytraining. Ze begeleidt al ruim 25 jaar allerlei combinaties met daarin als rode draad het vinden van balans, harmonie en bovenal plezier voor mens & paard.
Vaquero rijstijl en het nut ervan voor de moderne ruiter.
Siem Budding van Siem Horseback Archery
Hal C ~ 16:00 - 16:30 uur

Vaquero rijstijl en het nut ervan voor de moderne ruiter: In deze demo legt Siem uit en laat hij zien wat de Vaquero rijstijl inhoudt wat de origine ervan is en legt hij uit hoe het verweven is met alle andere rijstijlen. Ook zal hij uitleggen wat het ons als moderne ruiter kan bieden. Over Siem: Siem Budding is Europees kampioen boogschieten te paard. En nummer 2 op de wereld ranglijst. Siem heeft als missie om het niveau van rijkunst binnen het boogschieten te paard als sport omhoog te tillen. Dit door inspiratie op te doen uit de klassieke rijkunst met name de Californian Vaquero rijstijl.
Kindermanege Hearthorsemanship
Cassie Tooms van Hearthorsemanship
Hal C ~ 16:30 - 17:00 uur

De reden dat we als jonge kinderen op paardrijden willen is omdat we van paarden houden en opzoek zijn naar connectie en avontuur. We groeien op met paardenfilms waar een ruiter en paard een speciale band opbouwen en hebben grote dromen om dat ook te kunnen bereiken. Maar op de meeste maneges is hier weinig mogelijkheid voor en wordt er weinig aandacht besteed aan alles wat komt kijken bij het omgaan met paarden en hun welzijn.
ij manege Hearthorsemanship willen we dat kinderen leren dat er veel meer is dan alleen maar rondjes rijden in de bak. Het doel van de lessen is dat kinderen leren om op een natuurlijke en liefdevolle manier om te gaan met paarden zowel er naast als er op. In deze demo willen we laten zien wat we allemaal doen op de manege en hopen hiermee ook andere maneges te inspireren dat het ook anders kan dan de standaard paardrijlessen. Kinderen zijn de toekomst en wat we hun nu meegeven is wat de paardensport later zal beïnvloeden. De lessen zijn zo veelzijdig mogelijk, de kinderen leren spelenderwijs verschillende aspecten rondom paarden, van een behendigheid parcours tot voltige, springen, buitenrijden en verschillende soorten grondwerk waain voor iedereen iets zit om al zijn dromen uit te laten komen. Ook is het belangrijk dat kinderen leren over de behoeftes van paarden, gedrag en welzijn en zijn alle lessen bitloos.
Over Cassie:
Cassie is al vanaf jongs af aan met paarden bezig. Na op een "gewone manege" te hebben leren rijden kwam op 12 jarige leeftijd haar eerste eigen paard Vlos in haar leven waarmee er een hele nieuwe wereld open ging en ze samen met Vlos een nieuwe manier van omgaan met paarden ontdekte. Uiteindelijk na jaren van met verschillende paarden werken en heel veel leren van meerdere trainers in verschillende disciplines kwam ze uiteindelijk via een stage terecht op manege de Zonneruiters, hier is toen de passie voor lesgeven ontstaan.
Na meerdere jaren lesgeven op de manege is ze verhuist naar de andere kant van Nederland en is daar haar eigen manege gestart met haar eigen groepje paarden. Bij Hearthorsemanship is het het doel om vooral kinderen maar ook volwassenen te begeleiden in het waar maken van hun dromen op een manier waarbij plezier voor ruiter en paard voorop staat. De kleinschalige manege biedt een unieke omgeving waar kinderen op een speelse manier kunnen leren over het creëren van een betere wereld voor paarden. Door het leren begrijpen van de behoeften van het paard en het ontwikkelen van een relatie gebaseerd op vertrouwen en begrip is er zo veel meer mogelijk met paarden dan de meeste mensen denken.
Buitenterrein
Osteopathie Wat is het en wat doet het ?
Fiona Meilink van Remedio osteopathie voor paarden en honden
Buitenterrein ~ 11:00 - 11:30 uur

In deze demonstratie leer je meer over osteopathie, en leer je kijken naar het hele paard als geheel. Alles heeft namelijk invloed op elkaar, niet "zweverig" maar juist heel logisch! De principes van osteopathie worden besproken, maar ook wanneer bel je een osteopaat? Wat doet het precies? Wat is het verschil met de rest van de therapieën? Waarom kan dit nu net het verschil maken? Hoe signaleer je problemen optijd en wat kun je zelf doen?
Over Fiona:
Fiona is inmiddels 15 jaar therapeut en heeft vele paarden en honden kunnen helpen. Daarnaast is ze eigenaresse van Bewegingspark Remedio en probeert zich hard te maken voor een vriendelijke manier van huisvesten die gezonder is voor onze paarden.
Chakraleer bij je paard
Mirjam Roenhorst van De Heldere Kijk
Buitenterrein ~ 11:30 - 12:00 uur

Wat zijn Chakra's en waarom zijn deze belangrijk? Weet jij dat misschien? Ik ga je laten zien waar deze energie punten zitten zowel bij je paard als bij jouzelf. Welke informatie daarin opgeslagen zit.
Ook vertel ik je waar je op kan letten als mens zodat je door naar de energiepunten te leren kijken ook direct iets weet over psychische welzijn van je paard! Met een moeilijk woord wordt het ook wel energetisch kijken genoemd en hiervan leer ik je in deze demo de beginselen!
Wat heb je er aan? Je leert anders naar het paard te kijken en hem nog beter te begrijpen in zijn mentale en emotionele welzijn!
Over Mirjam:
Mirjam is holistisch medium en geeft reading en healing bij het paard. Vraag je je nu af waarom je paard een bepaald (moeilijk) gedrag vertoond dan is het fijn om eens naar het paard te luisteren. Niet elke dierentolk (reading) kan ook een healingsessie geven maar Mirjam heeft deze gift meegekregen. Mirjam haar specialisatie zijn getraumatiseerde paarden en rouw-en stervensbegeleiding.
Dressuur op stem. Effectief longeren zonder hulpmiddelen.
Daphne Geertsema van BegrijpendRijden
Buitenterrein ~ 12:15 - 12:45 uur

Tijdens deze demonstratie wordt uitgelegd welke stemcommando's nuttig zijn om aan te leren, hoe je deze aanleert en het voordeel dat je paard hierbij kan hebben. Balans en draagkracht zijn te trainen zonder hulpmiddelen
Over Daphne:
Daphne is paardentrainer met een achtergrond in een breed scala aan paardensporten en paardenrassen. Door haar opleiding als academisch wetenschapper en ervaringen in de paardenwereld te combineren, brengt ze graag onder de aandacht hoe onze kennis over paarden constant wordt bijgesteld en dat theorieën en methodes al snel verouderen. Dit doet ze door middel van haar gratis kennisplatform BegrijpendRijden op Instagram.
Ze houdt van mensen handvatten geven om hun paard beter te begrijpen in de omgang en de training in plaats van een 'one size fits all' aanpak. Ieder paard is uniek in lijf en brein, en daar hoort ook een management en training op maat bij.
Onzichtbare blokkades: waar emoties zich in het paardenlichaam opslaan
Iris Lobregt van Holistisch paardentherapeut
Buitenterrein ~ 12:45 - 13:15 uur

In deze demonstratie leer je meer over hoe emoties zich vast zetten in het paardenlijf. Hoe je tijdig signalen kunt herkennen en wat je kan doen om je paard te ondersteunen op dit gebied.
Over Iris:
Iris Lobregt is een holistisch paardentherapeut die zich inzet om paarden op emotioneel, fysiek en spiritueel vlak in balans te brengen. Ze werkt nauw samen met paardeneigenaren die bereid zijn een extra stap te zetten voor het welzijn van hun dieren. Door middel van diverse behandeltechnieken, zoals cranio sacraal therapie, reiki, massage en energetische ondersteuning en reading streeft ze naar een algeheel welzijn van het paard. Haar aanpak is gericht op het vinden van de oorzaak van klachten en het samen met de eigenaar opstellen van een plan om deze blijvend te verhelpen of te minimaliseren.
Zadel draagvlak bij jouw paard uitmeten
Saskia Hunder van Saddlefit 4 Harmony
Buitenterrein ~ 13:15 - 13:45 uur

Leer het zadel draagvlak van jouw paard zelf uit te meten volgens de mapping van Saddlefit 4 Life. Je weet na deze demo welke 14 reflex punten vrij moeten blijven om pijn en spanning te voorkomen. En je weet hoe de lengte van het zadel draagvlak bij jouw eigen paard zelf op te meten.
Over Saskia:
Saskia Hunder is gecertificeerd zadelergonoom en biedt zadelfitting volgens anatomie en biomechanica van paard en ruiter. Daarnaast is zij Schleese Partner en verkoopt deze zadels die speciaal gebouwd worden voor de vrouwelijke anatomie, voor gezond en pijnvrij rijden.
Castratielitteken release bij ruinen: waarom en hoe?
Vera Bergmeijer van EnJoy Balance Paardentraining & -Osteopathie EDO
Buitenterrein ~ 13:45 - 14:15 uur

Het castratielitteken kan bij ruinen voor uiteenlopende klachten zorgen zoals stijfheid in de rug en achterbenen, moeite met het bekken kantelen, spijsverteringsklachten en meer.
Osteopaat Vera Bergmeijer legt je in deze demo uit hoe dit precies zit, en waar je als eigenaar op kunt letten bij jouw ruin. Ook geeft Vera een demonstratie van de release van het castratielitteken.
Heb je een merrie? Omdat klachten erg kunnen lijken op die van ruinen, zal Vera desgewenst ook aanstippen op welke manier merries klachten kunnen ervaren door problemen rond de eierstokken. Naderhand kun je Vera jouw vragen stellen.
Over Vera:
Vera Bergmeijer brengt als enthousiaste trainer en instructeur al ruim 12 jaar het plezier en overzicht terug bij paard en eigenaar. Ook behandelt zij als gediplomeerd osteopaat EDO® paarden en pony's. De lessen en osteopathie vormen samen een ideale combinatie, waardoor paard en eigenaar altijd praktische, brede hulp krijgen.
Vera richt zich op het vinden van de diepe oorzaak van een probleem of fysieke klacht, waarna die stap voor stap kan worden opgelost. Ze neemt uitgebreid de tijd voor jouw verhaal en geeft superduidelijke tips en uitleg. Zo nodig is het mogelijk om je paard voor langere tijd bij Vera in training te zetten. Alles voor rust en plezier in de training, en een wereld vol paarden die lekker in hun vel zitten!
De diepte in met Hersenwerk!
Patricia Groenewegen van Paardenmeisje 2.0
Buitenterrein ~ 14:30 - 15:00 uur

Deze demonstratie beperkt zich niet slechts tot de basis van Hersenwerk, maar gaat verder dan het zelfonderzoekend vermogen stimuleren.
Je krijgt antwoord op de vragen:
- Hoe pak je gedragsuitdagingen aan met Hersenwerk?
- Welk maatwerk is nodig bij sensibele paarden?
- Hoe kun je uitbouwen als je paard de basis van Hersenwerk goed beheerst?
Over Patricia:
De verbinding tussen mens en dier vindt Patricia heel bijzonder en waar ze kan, levert ze daar graag een bijdrage aan. Als gediplomeerd instructrice Hersenwerk voor Paarden, zet ze dat graag in om jou en jouw paard met plezier samen te laten werken en te begeleiden in deze mooie werkvorm.
Kleine signalen van je paard lezen en begrijpen
Manon Schenk van Malise
Buitenterrein ~ 15:00 - 15:30 uur

Je kunt je tot 16 maart hier aanmelden om met jouw paard naar EquiDay te komen en hulp te krijgen van Manon.
Als jij regelmatig denkt ‘Ik zou willen dat mijn paard kon praten’ dan is deze demo wat voor jou!
In deze demo neem ik je mee in de kleinste (en grote) signalen waar paarden mee proberen te communiceren met ons. Je leert hoe jij het verhaal van jouw paard kunt horen zodat jullie nog beter kunnen samenwerken en jij écht verrijkende trainingen kunt bieden voor je paard.
Wat zit er onder de oppervlakte? Wat wil jouw paard je vertellen? En hoe kun jij dat oppikken? In deze demo duiken we in het verhaal van het paard en leer jij de kleinste signalen oppikken!
Over Manon:
Manon is een gepassioneerde coach en Equine Bewegingsanalist met een holistische visie op de training van (jonge) paarden. Ze gelooft dat echte harmonie ontstaat wanneer paarden zowel fysiek als mentaal in balans zijn en werkt daarom vanuit een systemische benadering.
Haar missie is om jonge paarden een eerlijke en respectvolle start te geven, waarin hun stem gehoord wordt en training aansluit bij het verhaal wat zij ons proberen te vertellen. Ze helpt eigenaren niet alleen om hun paarden beter te begrijpen, maar ook om zichzelf als trainer en partner te ontwikkelen. Door haar diepgaande kennis van biomechanica, gedrag, signalen, anatomie en psychologie maakt ze complexe trainingsprincipes en observaties toegankelijk en praktisch toepasbaar, met als doel een sterke, duurzame verbinding tussen mens en paard.
Osteopathie Wat is het en wat doet het ?
Fiona Meilink van Remedio osteopathie voor paarden en honden
Buitenterrein ~ 15:30 - 16:00 uur

In deze demonstratie leer je meer over osteopathie, en leer je kijken naar het hele paard als geheel. Alles heeft namelijk invloed op elkaar, niet "zweverig" maar juist heel logisch! De principes van osteopathie worden besproken, maar ook wanneer bel je een osteopaat? Wat doet het precies? Wat is het verschil met de rest van de therapieën? Waarom kan dit nu net het verschil maken? Hoe signaleer je problemen optijd en wat kun je zelf doen?
Over Fiona:
Fiona is inmiddels 15 jaar therapeut en heeft vele paarden en honden kunnen helpen. Daarnaast is ze eigenaresse van Bewegingspark Remedio en probeert zich hard te maken voor een vriendelijke manier van huisvesten die gezonder is voor onze paarden.
Fysiotherapie
volgt van NVFD
Buitenterrein ~ 16:00 - 16:30 uur

volgt