De demo's en shows op de zomereditie van 2022

Het programma is definitief en zit barstensvol leuke, leerzame, paardvriendelijke demonstraties en shows.

Het showprogramma neemt op EquiDay een heel belangrijke plek in.
Ons doel is om onze bezoekers iets te leren of te inspireren en dat bereiken we door dit jaar in maarliefst 4 ringen een doorlopend programma te bieden met shows en demonstraties.
Geen tunnelvisies, geen nadruk op 1 methode of denkwijze, maar een open mind voor nieuwe en onbekende ideeën en methodes.


Hal A ~ Amaliahal

Zo leert je paard omgaan met spannende dingen
Dorien Lambrechts van Dorien Lambrechts

Hal A ~ 10:00 - 10:30 uur

Dorien Lambrechts

Een vreemd obstakel op buitenrit, nieuw materiaal of een kleurrijke hindernis in de piste, een plaats waar je paard nog nooit is geweest, ... Dit kan best wel spannend zijn voor je paard.

Ook al zijn ze groot en sterk, het blijven vlucht- en prooidieren met het lef van een eekhoorn. Gelukkig zijn er ook wel dappere eekhoorns ;-).

In deze demo praktische tips om je paard op een positieve manier te leren omgaan met spannende dingen of enge objecten. Zo help jij je paard om meer vertrouwen te krijgen en vormen jullie samen een hecht team.


Over Dorien:
Mijn specialiteit: paardenmensen en hun paarden te helpen om elkaar beter te begrijpen. Ik begeleid combinaties om beter samen te werken, waarbij we starten vanuit een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Wat mij drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ik zie de diepere kern van het probleem en kom daardoor sneller bij een oplossing. En die oplossing zit vaak op een heel ander vlak dan paardenmensen in eerste plaats denken.

Een van mijn klanten noemde me eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Dat vind ik best een originele omschrijving van wat ik doe.

Voorwaarts-Achterwaarts; waar gaat dat naartoe?
Humphrey Dirks van Humphrey Dirks Horsemanship

Hal A ~ 10:30 - 11:00 uur

Humphrey Dirks Horsemanship

Humphrey Dirks legt uit wat Voor-achterwaarts is, waarom en wanneer je dit toepast en laat met zijn paard Hubi zien hoe dit op de grond wordt opgebouwd naar het rijden van de voor-achterwaarts met hoofdstel en dan naar nekstring in correcte balans. Wist je dat voor-achterwaarts het begin is van de piaffe en dat de voor-achterwaarts overal in terugkomt ?

Over Humphrey:
Met behulp van Humphrey Dirks Horsemanship principes ontwikkel je een harmonieuze relatie met je paard, zowel op de grond als in het zadel. Deze principes helpen paard en ruiter van beginsel naar doel op basis van partnership en ontspanning. Welk doel je ook hebt. Van een buitenrit, naar trailerladen of dressuurwedstrijden.
We nemen hierin allerlei aspecten mee zoals de communicatie mens-paard. Kennis en vaardigheden in de omgang met het paard. Zo ook verdieping in de horsenality zodat de benaderingswijze afgestemd kan worden op zijn behoefte en lerend vermogen.

Lol met je knol
Nicole ter Morsche van Bitloos dressuur

Hal A ~ 11:15 - 11:45 uur

Nicole storm bitloos dressuur

Nicole en Storm laten zien hoeveel lol je met je knol kan hebben. Met paardenvoetbal, spelletjes en speelse oefeningen kun je je paard enthousiast houden én trainen. Nicole en storm doen dit zowel met bitloos hoofdstel als hoofdstelloos. Wellicht heb je ze gezien op Equifair tijdens deze demo of bij het NK springen zonder hoofdstel.

Over Nicole:
Nicole (32) en Storm rijden samen L2 dressuur bitloos en rijden regelmatig hoofdstelloos (zowel springen als dressuur). Storm is een Fjord x Andalusiër van 13 jaar.

Volg Nicole en Storm ook op Instagram!

Dressuur, maar dan anders
Daantje Bos en Kristien Rutten van Paardentrainers.nl

Hal A ~ 11:45 - 12:15 uur

Daantje Bos en Kristien Rutten

Bij dressuur is het verband naar rijden zo gemaakt, maar dressuur is zoveel meer dan rijden en dát gaan wij laten zien. Dressuur is er om samen met je paard een team te vormen, je paard te gymnastiseren, sterker te maken en om hem lekker in z'n vel te laten zitten. Dat kan van onder het zadel, maar ook vanaf de grond en zelfs in liberty. Op Equiday gaat Kristien samen met hun lusitano Leote werken aan de lange teugel laten zien, Daantje met hun American miniature Bandito werken aan de hand en samen met Leote en beide mini's Bandito en Chico laten ze zien dat ook vrijheidsdressuur dressuur is.

Over Kristien en Daantje:
Kristien en Daantje zijn moeder en dochter, tegelijkertijd ook vier handen op één buik. Samen geven ze lessen, trainen en corrigeren ze paarden, helpen mee op filmsets met paarden en geven shows en demonstraties op evenementen door het hele land voor hun bedrijf paardentrainers.nl. Kristien is sinds jongs af aan al gefascineerd door paarden en vond al snel dat er wat moest veranderen in de paardenwereld, dit heeft ze weer meegegeven aan Daantje die zich daar nu hard voor maakt.

Meer over Daantje en Kristien op hun website

Volg ze ook op Instagram

Lange teugelen met Piet Bakker
Piet Bakker

Hal A ~ 12:30 - 13:00 uur

Piet Bakker lange teugel

Piet Bakker zal met de Spaanse merrie Farizade een demonstratie "werken aan de lange teugels geven". Piet staat bekend om zijn positieve en blije benadering tijdens de training van zowel mens en paard. Op Equiday zal hij laten zien wat er allemaal mogelijk is aan de lange teugels en waarom paarden zo blij worden van het lange teugel werk.

Piet Bakker

Piet Bakker is de master van het lange teugel werk. Met zijn decennia lange ervaring met het lange teugelen en zijn enthousiasme en liefde voor het vak rijdt hij nog steeds samen met Leny het hele land door om mensen te helpen bij het trainen van hun paarden. Piet ziet in elk paard en in elk ras iets positiefs. Hij is op menige stal een graag geziene gast en trainer. Tot op de dag van vandaag deelt hij met veel plezier zijn kennis met iedereen die geinteresseerd is.

Icelandic Welsh
Iris Weijenberg van Icelandic Welsh

Hal A ~ 13:00 - 13:30 uur

Iris WeijenbergOver Iris:
Mijn naam is Iris Weijenberg en ik ben 21 jaar oud. Geboren in het mooie Friesland en opgegroeid tussen de dieren. De meeste mensen kennen mij van Icelandic Welsh met mijn pony Salvador.

Ik heb vrij recent Weij Voor Dier opgericht. Weij Voor Dier heeft als hoofddoel om een bijdrage te leveren aan dierenwelzijn en de samenwerking tussen mens en dier met als doel om het welbevinden van zowel mens en dier te bevorderen. Wij bieden verschillende producten en diensten aan, waaronder merchandise, workshops, webinars, begeleiding en shows en demonstraties op evenementen. Icelandic Welsh en ons horseboarding team Fearless maken deel uit van Weij Voor Dier.

From wild to mild (Mustang Makeover deelnemers)
Akisni`s Mustangs van Akisni ranch

Hal A ~ 13:45 - 14:15 uur

Akisni Ranch mustangs

We vertellen het verhaal van de Mustangs en waarom zij onze hulp nodig hebben. We stellen hierbij graag onze Mustangs voor die we klaar maken voor de mustang make-over Germany eind juli .

Akisni ranch is een trainingsstal die mensen en paarden op 1 lijn tracht te brengen.
Hiervoor proberen we mensen mee te nemen in de wereld van het paard. We leren mensen de paardentaal en niet andersom.
Want wat paarden fijn vinden is niet altijd hetzelfde als wat mensen fijn vinden…
We gaan voor duidelijke en eerlijke communicatie tussen paard en ruiter zodat iedere combinatie een veilige en stabiele toekomst kan hebben.

Meer info over de Akisni ranch en de mustangs vind je hier

4 Savvies - Speel met je paard, op de grond, in het zadel, met of zonder touw
Julie, Amber van Parelli Team

Hal A ~ 14:15 - 14:45 uur

Parelli Belgie Julie Verstraete

Zó veel leuks te beleven als je maar je paard z'n taal leert spreken!

bij Parelli rijden we niet alleen met ons paard, doen we ook niet alleen grondwerk, maar spelen we maar liefst in vier verschillende deelgebieden of 'savvies' met onze paarden. Op de grond - met of zonder touw (On Line & Liberty), en in het zadel - zonder of met contact (Freestyle & Finesse). Het één kan niet zonder het ander, we leren met onze paarden communiceren op de grond en trekken deze communicatie door in het zadel. Op die manier bouwen we aan een relatie met ons paard, gebaseerd op een taal, liefde en leiderschap. Het Parelli Programma zorgt ervoor dat je via een duidelijk stap-voor-stap programma je paard leert begrijpen en je mooiste dromen met je paard werkelijkheid kunnen worden.


Over het Parelli Team:
Parelli Natural Horsemanship = Een natuurlijke manier om paarden te trainen.
Zonder dwang, angst en intimidatie maar door middel van liefde, een taal, een natuurlijk leiderschap, een duurzame relatie opbouwen met een paard.

Pat Parelli heeft in de jaren '80 de term ‘Natural Horsemanship’ bedacht om aan te tonen dat omgaan met paarden een natuurlijk gegeven is. Hij heeft ons leren denken zoals een paard. Wij als mens moeten ervoor zorgen dat we een partner kunnen worden met ons paard, zodat ons paard wìl samenwerken met ons en zich op geen enkel moment daartoe gedwongen voelt.

Als Vlaamse en Nederlandse Parelli-instructeurs zijn wij opgeleid om deze Parelli-methode verder door te geven aan iedereen die op zoek is naar een manier om de relatie met zijn/haar paard te verbeteren en het paard beter wil leren begrijpen. Wij, dat zijn
- Mieke Lannoo, 3-ster Instructeur uit Oost-Vlaanderen, BE;
- Kim Moeyersoms, 3-ster Instructeur en tevens verdeler van het Parelli-materiaal voor Benelux, Frankrijk, Duitsland via Aleashop.be;
- Nic De Winne, 3* instructeur uit Vlaams-Brabant
- Aniek Pieterse, 2-ster Instructeur uit Lisse, NL;
- Anouk Dahrs, 2-ster Instructeur uit Breda, NL;
- Julie Verstraete, 1-ster Instructeur uit Oost-Vlaandere, BE en gespecialiseerd in Parelli-les voor kids met haar lesprogramma Pony Connect en tevens TREC-competitieruiter;
- Amber de Tollenaere, 1-ster Instructeur uit Antwerpen, BE en gespecialiseerd in online coaching en lesprogramma's alsook western riding.

Kür op muziek: Pirates (of the Caribbean)
Annelies Touw van Show

Hal A ~ 15:00 - 15:15 uur

Annelies Touw neckrope rijden

Neckrope dressuur met de 5 jarige Fries Dani van het Binnenveld.
In 2021 is Annelies met Dani bekroond tot Nederlands Kampioen Neckrope rijden. Tijdens deze show/ Demo zullen zij je meenemen in het rijden op de neckrope met een jong paard waarin de de basis centraal ligt.

Over Annelies:
In het dagelijks leven ben ik Fysiotherapeute en Illustrator. In mijn fysiotherapiepraktijk kom ik veel ruiters tegen. Illustreren doe ik veelal voor paardenboeken en bedrijven. Een mooie combinatie dus om mijn werk en hobby met elkaar te combineren.
Sinds mijn 8e rijd ik paard. Meestal dressuur en lekker buiten (strand of bos) maar ik heb ook gesprongen en op NK niveau carrousel gereden. Daarnaast heb ik paarden beleerd.
Van mijn eerste eigen pony heb ik 15 jaar lang mogen leren en genieten. Met haar ben ik mij gaan verdiepen in Natural horsemanship. Helaas is zij 4,5 jaar geleden overleden.
in 2020 kwam Dani als 3 jarige op mijn pad. We starten sinds kort dressuur en wisselen de trainingen af met grondwerk, longeren en neckrope-, barebackpad rijden en bosritten.

Informatie over Annelies haar werk vind je hier.

Balans in Bitloos Dressuur
Daphne Geertsema van Begrijpend Rijden

Hal A ~ 15:15 - 15:45 uur

Daphne Geertsema Begrijpend Rijden

Bij dressuur is het belangrijk dat je paard goed in balans loopt. Wanneer je bitloos rijdt, of bent overgeschakeld naar bitloos, kun je nog wel eens tegen aanleuningsproblemen lopen. Een paard dat hangt aan de teugels is hier het bekendste voorbeeld van. In deze clinic laat ik zien hoe je onbalans herkent en hoe je vervolgens deze herstelt.

Over Daphne:
Ik ben Daphne Geertsema. Ik ben van origine dressuuramazone, maar heb ook de nodige ervaring in de westernsport en Working Equitation. Door mijn ervaring met paarden en achtergrond als wetenschapper zie ik veel mis gaan in de vaak nog stugge paardenwereld. Ik heb mijn educatieve (Instagram)platform Begrijpend Rijden opgericht om een verschil te kunnen maken voor zowel ruiter als paard. Verandering begint immers bij kennis, en juist die kennis wil ik zo toegankelijk mogelijk maken.

Volg @begrijpendrijden op Instagram voor tips en inspiratie.
 

Horse Agility, meer dan schriktraining
Kay Ruymaekers & Ingrid Vandamme van Showteam Honey & Beauty

Hal A ~ 16:00 - 16:30 uur

Showteam Honey & Beauty

Showteam Honey & Beauty laat zien dat minipaarden veel meer in hun mars hebben dan de meeste mensen denken! Kay & Ingrid laten met hun mini's een variatie zien van wat zij het leukste vinden om met hun paardjes te doen. Tijdens de show op muziek zie je horse agility, vrijheidsdressuur en het lange lijnen werk en jawel, dit allemaal in vrijheid.
Naast de show geven ze ook een demonstratie rond horse agility. Kom en ontdek deze ontzettend leuke tak van de paardensport en hoe je er zelf mee kan starten.

Over Kay en Ingrid:
Zoals elk paard en mens hun eigen talenten en interesses heeft is dat bij Kay, Ingrid en hun pony’s Honey en Beauty niet anders.
Zo is Kay niet alleen erkend instructeur van The international horse agility club, zij aan haar pony Honey hebben ook de titels Reserve wereldkampioen 2018 en Europees kampioen 2019 mogen ontvangen door hun deelnames aan de internationale wedstrijden.
Ingrid en Beauty hun favoriete bezigheden zijn dan weer vrijheidsdressuur en het werken aan lange lijnen. Door Ingrid haar kennis van het paardenlichaam als Equine Bodyworker streeft ze er steeds naar deze op een fysiek correcte manier uit te voeren.
Hun gezamenlijke kracht als team is dat zij werken met de trainingsmethode clickertraining.

Spotlight met minis
Daantje Bos van Paardentrainers.nl

Hal A ~ 16:30 - 16:45 uur

Daantje Bos minipaard

Over Daantje:
Daantje is met en op paarden opgegroeid. Op haar zevende is ze begonnen met het rijden zonder hoofdstel, waar ze zich op dit moment nogsteeds veel mee bezig houdt. Ze is tweevoudig Nederlands kampioen neckrope dressuur met haar (recent overleden) anglo arabier Methar, heeft meerdere paarden bitloos uitgebracht in de dressuur, maakt paarden bitloos zadelmak/corrigeert verkeert aangeleerd gedrag bitloos en geeft lessen op verschillende gebieden binnen het paarden trainen.

Spotlight Parelli
Julie en Amber van Parelli Team

Hal A ~ 16:45 - 17:00 uur

Parelli team spotlight

Als afsluiting van deze dag geeft het Parelli Team een show op muziek.

Over Parelli en het team:

Parelli Natural Horsemanship = Een natuurlijke manier om paarden te trainen.
Zonder dwang, angst en intimidatie maar door middel van liefde, een taal, een natuurlijk leiderschap, een duurzame relatie opbouwen met een paard.

Pat Parelli heeft in de jaren '80 de term ‘Natural Horsemanship’ bedacht om aan te tonen dat omgaan met paarden een natuurlijk gegeven is. Hij heeft ons leren denken zoals een paard. Wij als mens moeten ervoor zorgen dat we een partner kunnen worden met ons paard, zodat ons paard wìl samenwerken met ons en zich op geen enkel moment daartoe gedwongen voelt.

Als Vlaamse en Nederlandse Parelli-instructeurs zijn wij opgeleid om deze Parelli-methode verder door te geven aan iedereen die op zoek is naar een manier om de relatie met zijn/haar paard te verbeteren en het paard beter wil leren begrijpen. Wij, dat zijn
- Mieke Lannoo, 3-ster Instructeur uit Oost-Vlaanderen, BE;
- Kim Moeyersoms, 3-ster Instructeur en tevens verdeler van het Parelli-materiaal voor Benelux, Frankrijk, Duitsland via Aleashop.be;
- Nic De Winne, 3* instructeur uit Vlaams-Brabant
- Aniek Pieterse, 2-ster Instructeur uit Lisse, NL;
- Anouk Dahrs, 2-ster Instructeur uit Breda, NL;
- Julie Verstraete, 1-ster Instructeur uit Oost-Vlaandere, BE en gespecialiseerd in Parelli-les voor kids met haar lesprogramma Pony Connect en tevens TREC-competitieruiter;
- Amber de Tollenaere, 1-ster Instructeur uit Antwerpen, BE en gespecialiseerd in online coaching en lesprogramma's alsook western riding.

Hal B ~ Beatrixhal

Het paard in beweging goed bekijken
Susan Speekenbrink van VPSN

Hal B ~ 10:00 - 10:30 uur

Paarden geven niet altijd goed aan als ze ergens last van hebben, ze zijn meesters in het compenseren om zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen blijven bewegen. Met een goed getrainde kijk kun je veel informatie halen aan de manier waarop het paard beweegt. Tijdens deze demo gaan we jullie tips en inzichten geven om goed naar de beweging van een paard te kijken. We gaan bekijken of het paard zijn lijf natuurlijk gebruikt, of dat het paard ergens probeert te compenseren. Wat gaat dit paard ons vertellen? wij zijn benieuwd jullie ook?!

Over de VPSN:
De VPSN is de Vereniging voor Paardensportmasseurs in Nederland. Het doel van onze vereniging is het op een professionele wijze uitdragen van het belang van paardensportmassage. Daarom hebben alle leden een door de VPSN erkende opleiding succesvol afgerond en daarnaast nog een extra toelatingsexamen afgelegd. Om de kennis vervolgens op peil te houden zijn de leden verplicht om jaarlijks bijscholingen te volgen.
Paardensportmasseurs behandelen sportfitte paarden, ze zorgen altijd voor een gedegen verslaglegging van de behandeling welke indien nodig gedeeld kan worden met andere professionals rondom het paard. Het regelmatig laten masseren van je paard draagt bij aan het voorkomen van blessures en daarmee heeft de masseur een belangrijke preventieve functie in het bijdragen aan het welzijn van je paard.
De VPSN is als beroepsvereniging aangesloten bij de Federatie van Hippische Brancheorganisaties (FNHB).
 

Spotlights
Diverse deelnemers van spotlights

Hal B ~ 10:30 - 10:50 uur

Deze deelnemers zijn voor het eerst op EquiDay en hebben voor jou een show ingestudeerd.

Ponyrijles met NH als basis
Lia Regtvoort - van den End van I.N.S.P.I.R.E. Natural Horsemanship

Hal B ~ 10:50 - 11:20 uur

I.N.S.P.I.R.E. Natural Horsemanship

Tijd wordt nog aangepast

Ponyrijles - maar dan nèt iets anders. De kinderen leren over voorbereiden vanaf de grond, over het 'lezen' van hun pony en over hoe veiligheid, vertouwen en respect zorgen voor een fijne samenwerking. Natural Horsemanship is ook voor de kleintjes in een leuk vormpje te gieten en dat willen Merel (5) en Sophia (7) graag laten zien!

Over Lia:
Met Parelli als rode draad in het onze missie te inspireren en mensen enthousiast te maken voor Natural Horsemanship. Lia geeft kleinschalig les in grondwerk / NH op locatie en ponyrijles.

Meer over Lia, haar lessen en haar blog vind je hier.

Wil je paard niet stilstaan bij het opstappen? Inparkeren leer je zo.
Lucie Klaassen van volgt

Hal B ~ 11:30 - 12:00 uur

Lucie Klaassen paard leren inparkeren

Herken je dit?

  • Je paard draait weg of begint al te lopen als je een voet in de stijgbeugel zet.
  • Je hebt altijd iemand nodig om je paard even vast te houden als je wilt rijden.
Vaak is het niet alleen het opstappen, maar zijn er onderliggende problemen. Het gaat bijvoorbeeld over communicatie of vertrouwen. Soms heeft het paard een negatieve associatie met rijden of zelfs een trauma.

Hoe kun je paard uitnodigen om naar het opstaan blok te komen? Hoe kun je je paard vragen om ontspannen te wachten tot je rustig in het zadel zit?

Volg 10 stappen om je paard te leren ‘inparkeren’ en ga samen ontspannen op stap!

Over Lucie:

Lucie Klaassen combineert gymnastiserende training, bodywork voor het paard en body awareness voor de ruiter tot een holistische aanpak. Het is haar visie om paarden en mensen te begeleiden naar een diepere verbinding, met zichzelf en met elkaar. Zowel het paard als de ruiter moeten fysiek en mentaal in balans zijn! Vanuit een ontspannen samenzijn kun je je paard fysiek trainen om gezond en fit te blijven en in balans te bewegen. Lucie is Squire in de Academische Rijkunst, Masterson Method Practitioner en gecertificeerd instructeur Rechtrichten en Centered Riding. Zij heeft inmiddels in 13 landen over de hele wereld clinics gegeven en ze heeft tevens diverse online trainingen voor mensen die geen instructeur in de buurt hebben.

Meer info over Lucie op haar website

In dit filmpje wat voorbeelden van problemen én het eindresultaat.

Wat ziet de osteopaat aan een paard?
Fiona van Remedio

Hal B ~ 12:00 - 12:30 uur

Fiona Remedio osteopathie paard

volgt

Honey en Beauty: Mini`s met een missie
Kay en Ingrid van Showteam Honey en Beauty

Hal B ~ 12:45 - 13:15 uur

Showteam Honey en Beauty

Showteam Honey & Beauty laat zien dat minipaarden veel meer in hun mars hebben dan de meeste mensen denken! Kay & Ingrid laten met hun mini's een variatie zien van wat zij het leukste vinden om met hun paardjes te doen. Tijdens de show op muziek zie je horse agility, vrijheidsdressuur en het lange lijnen werk en jawel, dit allemaal in vrijheid.

Over Kay en Ingrid:
Zoals elk paard en mens hun eigen talenten en interesses heeft is dat bij Kay, Ingrid en hun pony’s Honey en Beauty niet anders. Zo is Kay niet alleen erkend instructeur van The international horse agility club, zij aan haar pony Honey hebben ook de titels Reserve wereldkampioen 2018 en Europees kampioen 2019 mogen ontvangen door hun deelnames aan de internationale wedstrijden. Ingrid en Beauty hun favoriete bezigheden zijn dan weer vrijheidsdressuur en het werken aan lange lijnen. Door Ingrid haar kennis van het paardenlichaam als Equine Bodyworker streeft ze er steeds naar deze op een fysiek correcte manier uit te voeren. Hun gezamenlijke kracht als team is dat zij werken met de trainingsmethode clickertraining.

Keep Calm & Stretch For Horses
Marian Buivenga Lammers van Beowulf Dier & Massage

Hal B ~ 13:15 - 13:45 uur

Marian Buivenga Lammers stretch paard

Door middel van leuke oefeningen besteden we aandacht aan lichaamsbewustzijn van het paard, effectief stretchen en ontspanningstechnieken. Op Equifair was deze demo een groot succes! Tot dan!

Over Marian:
Mijn naam is Marian Buivenga Lammers en ik ben mijn hele leven lang al paardengek. Een holistische visie is waar ik achter sta en van waaruit ik behandel. Op fysiek, mentaal én energetisch gebied.

Anders kijken naar beweging; starten met Intrinzen-inspired trainen
Jorien Buysse van volgt

Hal B ~ 14:00 - 14:30 uur

Jorien Buysse Intrinzen-inspired trainen

Bij het Intrinzen-inspired trainen gaat het om de intrinsieke motivatie van het paard om te bewegen. Afgelopen edities van Equiday is er al aandacht geweest voor deze manier van trainen en hebben we vooral de meer gevorderde paarden laten zien. Dit keer gaan we aan de slag met de basis. De eerste stappen in het trainen worden gedemonstreerd, zodat je thuis direct aan de slag kan met jouw paard!

Over Jorien:
Ik ben Jorien Buysse en sinds 2017 ben ik begonnen met Intrinzen-inspired trainen van mijn paard Vinur. We hebben veel geëxperimenteerd met deze manier van trainen en met vallen en opstaan hebben we hier nu onze eigen weg in gevonden. Naast Vinur train ik ook nog één van de andere paarden in de kudde, Bliki. En sinds een half jaar heb ik een tweede paard, Sámur. Door met meer paarden te trainen leer ik weer opnieuw naar uitdagingen te kijken, word ik uitgedaagd om mijn creativiteit te gebruiken en ontdek ik weer veel nieuwe dingen.

Vrijheidsdressuur van A tot Z
Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht

Hal B ~ 14:30 - 15:00 uur

Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht

Wil jij met vrijheidsdressuur aan de gang maar twijfel je welke oefening je het beste als eerste kan aanleren?

In deze clinic legt Daniëlle van Amable, Paard en Inzicht je uit wat de beste volgorde is. We kijken naar opbouw van de moeilijkheidsgraad, wat bij welk paard past en hoe je verschil maakt tussen oefeningen die veel op elkaar lijken.

Wil jij starten of ben je al bezig met vrijheidsdressuur en loop je vast? Dan is deze clinic een must see!

Over Danielle:
Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht richt zich op het verbeteren van de relatie tussen mens en paard doormiddel van grondwerk en clickertraining. Vrijheidsdressuur, longeren, trailerladen, gehoorzaamheid, opvoeding, probleemgedrag etc, we zijn van alle markten thuis.
Positief trainen is altijd het uitgangspunt, maar wel met oog voor grenzen en veiligheid. Op het youtubekanaal staan een grote hoeveelheid gratis video's waarin je meer te weten komt over het bedrijf en de trainingsmethode.

Volg Danielle op Instgram of bekijk haar filmpjes op Youtube 

Pas-de-deux: de kleine prinsessen
Merel en Sophia van I.N.S.P.I.R.E. Natural Horsemanship

Hal B ~ 15:15 - 15:30 uur

I.N.S.P.I.R.E. Natural Horsemanship

Laat het los! Laat het gaan! Elke week laten Merel en Sophia het 'gewone leven' even los en duiken ze in de wereld van de pony's. Op muziek uit de films van Frozen rijden zij een Pas de Deux. Misschien leuk om te weten; de meisjes worden begeleid door hun moeders die ook paardenmeisjes en beste vriendinnen zijn.

Clown Mootje wil Cowboy worden
Roos Bijleveld van Via Equestra

Hal B ~ 15:30 - 15:45 uur

Roos Bijleveld  Via Equestra

Clown Mootje wil cowboy worden. En ook stoer zonder zadel en hoofdstel rondrijden op een paard. Net als al die knappe EquiDay demogevers die zoveel bijzondere dingen kunnen met paarden. En er is een paard. En een cowboyhoed. Dus Mootje denk, DAT kan ik ook! Alleen... het gaat niet helemaal volgens plan...

Over Roos:
Roos Bijleveld van Via Equestra werkt met mensen en paarden, en legt zich daarin toe op het combineren van leertheorie en gevoelsprocessen, voorbij vaste methodes maar WEL met grote voorkeur voor positieve bekrachtiging en clickertraining. Samenwerking tussen mens en paard kent meerdere lagen, van energetische connectie en lichaamstaal tot ingezette leertechniek .Hoe combineer je dat tot iets wat voor jou en je paard fijn werkt? Dat uitvinden is wat Roos al bijna 30 jaar drijft!

De website van Via Equestra vind je hier

De kunst van het niets doen vanaf de grond
Bianca Hildebrand - van Alderwegen van Mendales

Hal B ~ 15:45 - 16:15 uur

Bianca Hildebrand

Leer op een vriendelijke manier communiceren vanaf de grond met jouw paard, maak afspraken met elkaar en ontdek de kunst van het niets doen. In deze clinic komen verschillende unieke oefeningen van de Mendale's Methode naar voren om jullie als combinatie verder te helpen naar een dreamteam! Communiceren op de kleinste lichaamshulpen en stemhulpen, dat is het doel van de Mendale's Methode.

Over Bianca:
Na 27 jaar ervaring opdoen en honderden paarden gereden te hebben ben ik er klaar voor om de Mendale's Methode met Nederland te delen! In mijn 27 jaar in de paardenwereld ontdekte ik dat er veel ruiters en paarden niet begrepen worden. Daar ben ik mee aan de slag gegaan! In de Mendale's Methode trainen we één ding tegelijk, luisteren we naar de feedback van het paard en zijn we gék op stemhulpen. En weet je wat het gave is? We kunnen inmiddels zeggen dat het werkt! Er trainen inmiddels al ruim 100 combinaties via de Mendale's Methode, allemaal met hun eigen doel en visie, de één traint enkel vanaf de grond, de ander rijdt Grandprix. Ongeacht je doelen of wensen, sámen met je paard gaan we de uitdaging aan, je doet het tenslotte niet alleen.

Paardenwippen en meer
Demoteam ClickerAcademie van ClickerAcademie

Hal B ~ 16:30 - 17:00 uur

Paardenwippen ClickerAcademie

De ClickerAcademie zal een demo verzorgen met obstakels, veel obstakels :) .
In de demo laten we oa het gebruik van diverse paardenwippen zien, hoe zet je ze in. Is het alleen leuk voor de mens of ook voor het paard? Wat is het belang voor het paard? Hier zullen we tijdens de demo verder op ingaan.

Over de ClickerAcademie:
De ClickerAcademie, een initiatief van Inge Teblick, is een tweejarige opleiding rond het beloningsgericht trainen van paarden.
Carolien Hendriksen - Aleven is 1 van de Bosswatjes binnen de ClickerAcademie en zal de demo aan elkaar babbelen. Carolien houdt van obstakels in trainingen, het maakt de training helder, duidelijk en leuk voor paarden. De demo paardenwippen zal vooral in het teken van balans en proprioceptie staan.

Meer info over de ClickerAcademie

Hal C ~ Willem-Alexanderhal

From wild to mild - zadelmak maken
Mattijs en vicky van Akisni ranch

Hal C ~ 10:15 - 10:45 uur

Akisni ranch

Mattijs en Vicky laten in deze demo hun proces van zadelmak maken zien.

Over Vicky en Mattijs:
Akisni ranch is een trainingsstal die mensen en paarden op 1 lijn tracht te brengen. Hiervoor proberen we mensen mee te nemen in de wereld van het paard. We leren mensen de paardentaal en niet andersom. Want wat paarden fijn vinden is niet altijd hetzelfde als wat mensen fijn vinden… We gaan voor duidelijke en eerlijke communicatie tussen paard en ruiter zodat iedere combinatie een veilige en stabiele toekomst kan hebben.

Meer info op hun website

Zorgend leiderschap in de praktijk
Marijke Groos van Be the Better Horse

Hal C ~ 10:45 - 11:15 uur

Marijke Groos Be the Better Horse

Naast de lezing over dit onderwerp ook een demo, in de praktijk.
Hoe zie je hoe je paard zich voelt? Hoe kun je hem helpen om te ontspannen en okay te zijn met waar hij is en wat je van hem vraagt?

Om het paard voldoende tijd te geven, is ná deze demonstratie nog een half uur ingepland in de round pen op het buitenterrein.

Over Marijke:

Marijke Groos is een gecertificeerd Irwin Insights trainer en verzorgt al jaren demo's op de Equiday. Eerder samen met Chris Irwin, de laatste jaren alleen - onder de naam 'be the better horse'.


Marijke volgen op Facebook
Wees de verandering die je wilt zien- vraag niet wat je paard voor jou kan doen, vraag wat jij voor je paard kunt doen.
Marijke helpt mensen en paarden door het hele land om elkaar beter te begrijpen en daardoor samen te kunnen werken dmv logica van biomechanica, empathie en leiderschapskwaliteiten.

Horsenalities - Leer je paard zijn persoonlijkheid kennen en stem je trainingsaanpak daarop af
Julie, Amber van Parelli Team

Hal C ~ 11:15 - 11:45 uur

Parelli Horsenalities demonstratie

Net zoals een mens, heeft ook een paard een specifieke persoonlijkheid - dat noemen we bij Parelli een 'horsenality'. Een paard zijn horsenality is afhankelijk van een aantal factoren namelijk: - Aangeboren karaktereigenschappen - Aangeleerd gedrag - Omgevingsfactoren - Temperament Door je te verdiepen in de horsenality van je paard, leer je specifieke strategieën kennen om de training met je paard op maat aan te pakken, waardoor je ondenkbare resultaten kan bereiken wat betreft de relatie, veiligheid, plezier en (wedstrijd)prestaties van jou en je paard.

Over het Parelli Team:
Parelli Natural Horsemanship = Een natuurlijke manier om paarden te trainen.
Zonder dwang, angst en intimidatie maar door middel van liefde, een taal, een natuurlijk leiderschap, een duurzame relatie opbouwen met een paard.

Pat Parelli heeft in de jaren '80 de term ‘Natural Horsemanship’ bedacht om aan te tonen dat omgaan met paarden een natuurlijk gegeven is. Hij heeft ons leren denken zoals een paard. Wij als mens moeten ervoor zorgen dat we een partner kunnen worden met ons paard, zodat ons paard wìl samenwerken met ons en zich op geen enkel moment daartoe gedwongen voelt.

Als Vlaamse en Nederlandse Parelli-instructeurs zijn wij opgeleid om deze Parelli-methode verder door te geven aan iedereen die op zoek is naar een manier om de relatie met zijn/haar paard te verbeteren en het paard beter wil leren begrijpen. Wij, dat zijn
- Mieke Lannoo, 3-ster Instructeur uit Oost-Vlaanderen, BE;
- Kim Moeyersoms, 3-ster Instructeur en tevens verdeler van het Parelli-materiaal voor Benelux, Frankrijk, Duitsland via Aleashop.be;
- Nic De Winne, 3* instructeur uit Vlaams-Brabant
- Aniek Pieterse, 2-ster Instructeur uit Lisse, NL;
- Anouk Dahrs, 2-ster Instructeur uit Breda, NL;
- Julie Verstraete, 1-ster Instructeur uit Oost-Vlaandere, BE en gespecialiseerd in Parelli-les voor kids met haar lesprogramma Pony Connect en tevens TREC-competitieruiter;
- Amber de Tollenaere, 1-ster Instructeur uit Antwerpen, BE en gespecialiseerd in online coaching en lesprogramma's alsook western riding.

Nageeflijkheid vanuit een correcte verticale balans
Mireille den Hoed van TAKT Academy

Hal C ~ 12:00 - 12:30 uur

Mireille den Hoed

Een paard in balans heeft zo’n voorsprong op de rest. Als de basis op orde is, dan kan het paard floreren. In deze demo laat Mireille den Hoed zien hoe zij met verschillende trainingsvormen het paard in de correcte verticale balans traint. Het mooie daarvan is dat het paard als vanzelf nageeft. Zeker als het paard voldoende activiteit heeft. Dus nageeflijkheid als cadeautje, omdat je het goed doet. Hoe mooi is dat?!
 
In deze demo zie je drie verschillende paarden: aan de enkele longe, werken aan de hand en onder het zadel. Het ene paard is ervaren getraind, het andere paard nog niet. Mireille den Hoed geeft uitleg bij wat je gaat zien en leert je de verschillen te zien.

Over Mireille:
 
Mireille den Hoed staat bekend als een geweldige dressuurinstructrice. Ze geeft duidelijke uitleg over het in balans rijden, longeren en werken aan de hand van je paard. Nageeflijkheid wordt daarbij niet afgedwongen, maar ontstaat vanuit balans en activiteit. Mireille geeft al jaren privéles, workshops en trainingen. Ze runt met haar team TAKT Academy & Trainingsstal. Voor het opleiden van paarden en hun eigenaren, waarbij paardenwelzijn hoog in het vaandel staat.
 
Op veler verzoek kunnen paardenliefhebbers nu een uitgebreid leertraject bij haar volgen, waarin stapsgewijs een andere manier van trainen wordt geleerd. Ruiters met en zonder eigen paard volgen deze Leergang Technisch Trainen, een meerjarige praktijkopleiding, waarin je alles kunt leren over (op)recht paardrijden, longeren en werken aan de hand. 
 
Longeren zonder hulpteugels is echt een specialisme van Mireille. De longeerworkshop ‘In balans aan de enkele longe’ is iedere keer weer favoriet bij ruiters en menners. Ook voor het ‘jonge paardentraject’ is steeds meer belangstelling. Geef je het paard een goede basis mee, dan heb je daar de rest van het leven plezier van.
 
www.taktacademy.nl

Game design voor ruiters
Inge Teblick en Roos Bijleveld van ClickerAcademie

Hal C ~ 12:30 - 13:00 uur

Roos Bijleveld clicker rijden

Deze demo sluit aan op de lezing die wordt gegeven door Inge Teblick, een vernieuwend concept over belonend rijden: game design voor ruiters.
Hoe maak je rijden niet enkel fun voor ruiters, maar ook voor het paard? Een beloning geven als je paard het goed doet en het correcte gedrag markeren met een click is alvast een goed begin. Daar bovenop game design-principes toepassen zodat gereden worden ook voor het paard zinvol en fun is, helpt je om je paard spelenderwijs fysiek én mentaal sterker te maken.

Over de ClickerAcademie:
De ClickerAcademie, een initiatief van Inge Teblick, is een tweejarige opleiding rond het beloningsgericht trainen van paarden. Verschillende lesgevers uit België en Nederland (de "Bosswatjes") werken vrolijk met elkaar samen, elk met hun specialiteiten in theorie en praktijk. De reeksen opeenvolgende Clickerbadges (ClickerMinded, ClickerSkilled en ClickerCoach) zijn daarbij de tussenstappen van een lange termijn-plan waar je onder begeleiding (of op je eentje thuis) aan kan werken.

In 5 stappen naar meer balans en verzameling
Lucie Klaassen

Hal C ~ 13:15 - 13:45 uur

Lucie Klaassen verzameling

Verzameling, wat is dat nu precies?

Van nature heeft een paard meer gewicht op de voorhand. Dat is helemaal geen probleem, zolang we niet op gaan zitten. Als wij op ons paard willen rijden, dan komt ons gewicht daar nog bij en loop je het risico dat de voorbenen van je paard worden overbelast. Het is onze verantwoordelijkheid om het paard goed voor te bereiden op het dragen van een ruiter en daarvoor moet het paard eerst leren om in horizontale balans te lopen en het gewicht gelijkmatig over de voor- en achterbenen te verdelen.

De volgende stap is verzameling. Dan wordt er nog meer gewicht naar de achterhand overgebracht. Wanneer een paard verzameld is, worden de achterbenen meer onder het lichaam geplaatst. De achterbenen hebben een meer ‘schok absorberend’ vermogen door de gehoekte gewrichten in plaats van de rechte voorbenen. Een verzameld paard is dus makkelijker en comfortabeler te rijden. Het is wel belangrijk dat je pas begint met werken aan verzameling als je paard hier ook echt klaar voor is. 

Over Lucie:
Lucie Klaassen combineert gymnastiserende training, bodywork voor het paard en body awareness voor de ruiter tot een holistische aanpak. Het is haar visie om paarden en mensen te begeleiden naar een diepere verbinding, met zichzelf en met elkaar. Zowel het paard als de ruiter moeten fysiek en mentaal in balans zijn! Vanuit een ontspannen samenzijn kun je je paard fysiek trainen om gezond en fit te blijven en in balans te bewegen.

Lucie is Squire in de Academische Rijkunst, Masterson Method Practitioner en gecertificeerd instructeur Rechtrichten en Centered Riding. Zij heeft inmiddels in 13 landen over de hele wereld clinics gegeven en ze heeft tevens diverse online trainingen voor mensen die geen instructeur in de buurt hebben.

Meer informatie op de website van Lucie

Bekijk ook dit bijzondere filmpje van Lucie van een geheel vrije piaffe

Horsemanship en Klassieke Dressuur: een logische samenwerking
Humphrey en Mireille van Samenwerking

Hal C ~ 13:45 - 14:15 uur

Humphrey Dirks en Mireille den Hoed laten in een super interessante demo zien hoe voorbereidend grondwerk in dienst staat van de training onder het zadel. Zo train je tot een alert reagerend paard dat met souplesse de zijgangen kan uitvoeren.

Humphrey zal laten zien hoe hij het wijken voor druk op de grond aanleert en waarom dat zo belangrijk is. De focus ligt op schoudercontrole en het verplaatsen van de achterhand. Daarvoor leert hij het paard verschillende hulpen aan en daar zo licht mogelijk op te reageren.

Het paard wordt hier tegelijkertijd soepeler van. Daarna laat Mireille met hetzelfde paard zien hoe zij het wijken voor druk vervolgens onder het zadel toepast. Zowel in stilstand als in beweging. Van wijken voor druk en schouder controle naar alle zijgangen onder het zadel.

Het doel van de zijgangen is het sterker en soepeler maken van het paard, verbeteren van de coördinatie en het verbeteren van de horizontale balans. Superbelangrijke doelen voor een gezond rijpaard.

De kracht van afwisseling
Karin Leibbrandt van Equicare-Plus

Hal C ~ 14:30 - 15:00 uur

Karin Leibbrandt

Oefeningen kun je verdelen in statische en dynamische oefeningen. In deze demo zal ik uitleggen wat het verschil is en wanneer je welke oefeningen in kunt zetten en met welk doel. Onze 2 demo paarden, een jonge Spaanse merrie en een ervaren Portugese merrie zullen verschillende oefeningen laten zien. Eenvoudig voor de jonge Farizade en complexe oefeningen met de stoere en sterke Hindu. Zij zal laten zien hoe je combinaties van zijgangen kunt gebruiken om de coördinatie, kracht en souplesse van je paard te vergroten. Maar niet alleen het lichaam van het paard wordt sterker, series en combinaties van oefeningen zijn ook hersengymnastiek.

Over Karin:
In 2002 ben ik afgestudeerd als dierenarts. Biomechanica, anatomie, (sport) fysiologie en orthopedie hebben altijd mijn speciale interesse gehad. In de praktijk werd ik met ontzettend veel paarden geconfronteerd met kreupelheden, hals, bekken en rugklachten. Dat heeft er voor gezorgd dat ik een zoektocht begon naar het waarom en hoe kunnen we dat voorkomen. Inmiddels ben ik 20 jaar verder en weet ik dat de manier van trainen en de gezondheid van het myofasciale systeem een hele grote rol spelen in het gezond houden van een paard, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ondertussen heb ik een boek geschreven over training: "Je paard succesvol trainen" en geven we met een heel team van Equicare-plus opleidingen in het revalideren en trainen van paarden en sinds ruim een jaar geven we ook de opleiding tot myofasciaal release therapeut.

Resultaten bereiken door niets te doen
Bianca Hildebrand - van Alderwegen van Mendale`s Methode

Hal C ~ 15:00 - 15:30 uur

Bianca Hildebrand Mendales

Een demo vanuit het zadel. Leer wat de kunst van het niets doen jullie kan brengen om samen op een vriendelijke manier resultaten te bereiken. In deze demo laat Bianca aan jou zien hoe je ontzettend veel in jullie training kan bereiken door niets te doen en te luisteren naar de feedback van jou paard.

Over Bianca:

Na 27 jaar ervaring opdoen en honderden paarden gereden te hebben ben ik er klaar voor om de Mendale's Methode met Nederland te delen! In mijn 27 jaar in de paardenwereld ontdekte ik dat er veel ruiters en paarden niet begrepen worden. Daar ben ik mee aan de slag gegaan! In de Mendale's Methode trainen we één ding tegelijk, luisteren we naar de feedback van het paard en zijn we gék op stemhulpen. En weet je wat het gave is? We kunnen inmiddels zeggen dat het werkt! Er trainen inmiddels al ruim 100 combinaties via de Mendale's Methode, allemaal met hun eigen doel en visie, de één traint enkel vanaf de grond, de ander rijdt Grandprix. Ongeacht je doelen of wensen, sámen met je paard gaan we de uitdaging aan, je doet het tenslotte niet alleen.

Rijden op neckrope: zo leer je een veilige rem aan
Dorien Lambrechts van Dorien Horsemanship

Hal C ~ 15:45 - 16:15 uur

Dorien rijden op neckrope

Ervaar de ultieme connectie met je paard en een intens gevoel van vrijheid. Wat is er mooier dan rijden zonder hoofdstel? 

Het is echt fantastisch, maar dan wel op een veilige manier waarbij jij nog steeds de figuurlijke teugels in handen hebt.

Rijden op neckrope waarbij jij de controle hebt over het tempo van je paard én de richting waarin jullie rijden is essentieel om er ten volle van te genieten. Veiligheid is tenslotte altijd prioriteit. 


In deze demo een stappenplan met tips en tricks om veilig te starten met neckrope rijden. Zo bouwen jullie samen aan een nog mooiere samenwerking en sterke connectie vanuit wederzijds vertrouwen. 


Over Dorien:
Mijn specialiteit: paardenmensen en hun paarden te helpen om elkaar beter te begrijpen. Ik begeleid combinaties om beter samen te werken, waarbij we starten vanuit een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Wat mij drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ik zie de diepere kern van het probleem en kom daardoor sneller bij een oplossing. En die oplossing zit vaak op een heel ander vlak dan paardenmensen in eerste plaats denken.

Een van mijn klanten noemde me eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Dat vind ik best een originele omschrijving van wat ik doe.

Vrijheidsdressuur, de invloed op het lichaam
Danielle en Fiona van Amable en Remedio

Hal C ~ 16:15 - 16:45 uur

Amable Remedio vrijheidsdressuur

Wil jij graag met vrijheidsdressuur aan de gang maar ben je bang voor de belasting die het heeft op jouw paard?
Of wil je het juist gebruiken als toevoeging op je training?

In deze clinic leggen trainer Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht en ostepaat Fiona Meilink van Remedio, Horse & Health uit wat de invloed op het lichaam is van de verschillende vrijheidsdressuur oefeningen. Wat is een goede uitvoering, waar moet je op letten en wanneer kan je sommige dingen beter niet vragen aan je paard. Met deze kennis kan jij veilig met je paard aan de gang met vrijheidsdressuur!

Buitenterrein

Healing Touch for Animals
Marian Buivenga Lammers van Beowulf Dier & Healing

Buitenterrein ~ 10:00 - 10:30 uur

Marian Buivenga Lammers

: In deze demonstratie neem ik je mee in de ins en outs van de Healing Touch For Animals behandelmethode, een complementaire, ondersteunende behandelwijze, die het zelfhelend vermogen van het dier activeert en stimuleert d.m.v. zachte aanrakingen van de behandelaar op het lichaam van het paard. Meer weten? Kom dan vooral kijken!

Over Marian:
Mijn naam is Marian Buivenga Lammers en ik ben mijn hele leven lang al paardengek. Een holistische visie is waar ik achter sta en van waaruit ik behandel. Op fysiek, mentaal én energetisch gebied.

Je paard gezond op een natuurlijke manier
Shelley Meeuwsen van De Paardentherapeut

Buitenterrein ~ 10:45 - 11:15 uur

Shelley Meeuwsen paardentherapeut

Wat is een onmisbare basis voor een gezond en gelukkig paard, welke ingrediënten in paardenvoeding wil je vermijden, welke kruiden kruiden kan je zelf geven aan je paard (en met welk doel) en waarom je niet moet detoxen.


Over Shelley:
Shelley Meeuwsen helpt met haar bedrijf De Paardentherapeut open-minded paardeneigenaren bij het aanpakken van (o.a.) jeukklachten, staakgedrag en darmproblemen.

Meer info op de website van de Paardentherapeut

Vervolg op demo in hal C
Marijke Groos van Be the better horse

Buitenterrein ~ 11:30 - 12:00 uur

Marijke Groos Be the better horse

Marijke neemt in deze ring extra tijd voor het paard, nadat ze in hal C een start heeft gemaakt met het vinden van ontspanning. 

Hoe zie je hoe je paard zich voelt? Hoe kun je hem helpen om te ontspannen en okay te zijn met waar hij is en wat je van hem vraagt?

Over Marijke:
Marijke Groos is een gecertificeerd Irwin Insights trainer en verzorgt al jaren demo's op de Equiday. Eerder samen met Chris Irwin, de laatste jaren alleen - onder de naam 'be the better horse'.
Wees de verandering die je wilt zien- vraag niet wat je paard voor jou kan doen, vraag wat jij voor je paard kunt doen.
Marijke helpt mensen en paarden door het hele land om elkaar beter te begrijpen en daardoor samen te kunnen werken dmv logica van biomechanica, empathie en leiderschapskwaliteiten.

Workshop Mendales
Bianca Hildebrand - van Alderwegen van Mendale`s Methode

Buitenterrein ~ 12:00 - 12:30 uur

Bianca Hildebrand Mendales

Hoe communiceer jij met je paard? Veel mensen met een paard zijn zich daar helemaal niet bewust van. Doe de test en kom er achter hoe jij communiceert met je paard! Als je je bewust bent van jouw manier van communiceren kun je dit aanpassen aan de behoefte van je paard.

Over Bianca:
Na 27 jaar ervaring opdoen en honderden paarden gereden te hebben ben ik er klaar voor om de Mendale's Methode met Nederland te delen! In mijn 27 jaar in de paardenwereld ontdekte ik dat er veel ruiters en paarden niet begrepen worden. Daar ben ik mee aan de slag gegaan! In de Mendale's Methode trainen we één ding tegelijk, luisteren we naar de feedback van het paard en zijn we gék op stemhulpen. En weet je wat het gave is? We kunnen inmiddels zeggen dat het werkt! Er trainen inmiddels al ruim 100 combinaties via de Mendale's Methode, allemaal met hun eigen doel en visie, de één traint enkel vanaf de grond, de ander rijdt Grandprix. Ongeacht je doelen of wensen, sámen met je paard gaan we de uitdaging aan, je doet het tenslotte niet alleen.

Veilig gebruik van essentiële olie bij je paard
Marieke van Soest van M`s Touch & M`s Horsemanship

Buitenterrein ~ 12:30 - 13:00 uur

Marieke van Soest

Je paard is een echte kruiden eter en weet precies wat hij nodig heeft. Essentiële olie is de sterk geconcentreerde essentie van de plant. Je kan er hele mooie resultaten me behalen áls je weet wat je doet. Laat je tijdens de demo inspireren over de mogelijkheden die essentiële oliën jou en je paard bieden.

Over Marieke:
Mijn kennis vergaren over de mogelijkheden van essentiële olie begon al op jonge leeftijd, mijn moeder deed er namelijk heel veel mee. Ik ben er echt mee opgegroeid . Mijn honger naar kennis over de mooie oliën blijft groeien, omdat ik continu blijf doorleren over het gebruik ervan. Veilig gebruik staat bij mij hoog in het vaandel en ik leer je graag hoe ik dat doe tijdens de demonstratie tijdens EquiDay.

Demo Masterson Method
Masja Fick van Masterson Method Nederland

Buitenterrein ~ 13:00 - 13:30 uur

Masja Fick Masterson Method Nederland

Behandelmethode ter verbetering van de prestatie, communicatie en jouw relatie met het paard.

De Masterson Method® is een geïntegreerde, multimodale methode van lichaamswerk voor (sport)paarden die iedereen kan leren.
Met de Masterson Method® leer je de reacties van het paard herkennen en te gebruiken om spanning te vinden en het paard te helpen deze los te laten. In tegenstelling tot traditionele massage neemt het paard actief deel aan het proces. Het is iets dat je MET het paard doet, in plaats van aan het paard.
De participatie van en interactie met het paard maken de methode intrigerend voor degenen die het gebruiken en transformerend voor het paard. Vele recensies beschrijven verbeterde prestaties, beweging, gedrag en relatie met de eigenaar, als resultaat van de Masterson Method®.

Over Masja:
Ik ben osteopaat voor paarden, Masterson Method Certified Practitioner (MMCP) en instructeur voor de Masterson Method in Nederland.
Het mooie van de Masterson Method vind ik het respect voor het paard en de interactie met het paard. Hierdoor zijn ook sensibele paarden goed te behandelen. Fascinerend is de werking van de methode. Met lichte aanraking worden diepe spierspanningen en blokkades opgelost, waardoor de bewegingsvrijheid van het paard hersteld wordt. Het paard wordt losser en vrolijker en is in staat om met gemak en plezier optimaal te presteren.
Tevreden paard, blije eigenaar. En daar doe ik het voor!

Reading van het energieveld van je paard
Katinka van der Eerden van NatuurlijkerWijze

Buitenterrein ~ 13:45 - 14:15 uur

Katinka van der Eerden

Het energieveld kan je zien als de uitstraling van het paard waarin allerlei informatie ligt over gezondheid en welzijn van je paard (zowel fysiek, emotioneel, mentaal als metafysisch), waar blokkades liggen en wat er nodig is om het dier helemaal te doen bloeien.
Een reading is een schouwing in dit energieveld, vanuit respect en hartscontact.
Met behulp van een reading kun je meer begrip krijgen voor je paard en ruimte creëren voor de eigen wijsheid van het dier. Je kan vragen naar elk aspect van het paardenleven.
In de openbare reading, dit is een verkorte versie van een gehele reading, krijg je een indruk van hoe een reading eraan toe gaat.


Over Katinka:
Ik ben eigenaar van ‘NatuurlijkerWijze, praktijk voor natuurlijke heling’. Vanuit een diep gevoelde wens om contact te maken met de innerlijke wereld van het dier is de ‘dierentak’ van de praktijk ontstaan en gegroeid. Ik werk met alle dieren maar voornamelijk met paarden.
Mijn missie is om het dier te laten stralen in zijn of haar eigen wijsheid en zich op die manier te kunnen verbinden met de wereld om zich heen. Ik creëer een veilige omgeving waardoor het dier zich kan openstellen en zichzelf kan laten zien. Het is elke keer weer fascinerend om te merken hoe graag het paard ook zelf contact wil in deze energetische laag.
Naast de openbare reading met een levend paard ben je ook welkom in de kraam voor een korte foto-reading van je paard.
 

Hoe kalmeer je je paard in stressvolle situaties?
Frieda Klomp van Paarden Problemen

Buitenterrein ~ 14:15 - 14:45 uur

Frieda Klomp Paarden Problemen

Het demo paard van vandaag is nog jong, en nog nooit op vreemd terrein geweest. Verder is hij moeilijk aan te raken aan zijn achterbenen, in verband met een pijnlijke mok die hij in het verleden heeft gehad. 
In de demo ga ik met beide problemen aan de slag met behulp van diverse technieken. Waar mogelijk leg ik uit wat ik voel, hoe het paard zich voelt en wat ik doe. 
Na de demo sta ik in mijn stand voor vragen en tips over jouw eigen situatie. Over Frieda:
Mijn naam is Frieda Klomp, Trauma Therapeut en Trainer voor paarden. Sinds 2013 houd ik mij bezig met het behandelen en trainen van paarden met trauma en depressie. Mijn heldervoelendheid is daarbij een onwijs handige tool. Het maakt dat ik precies weet hoe een paard zich voelt, op welk moment. Dat kan ook een moment in het verleden zijn. Datzelfde geldt voor de eigenaar; ik voel precies welke energie diegene uitzendt, wat van invloed kan zijn op het paard. Dat neem ik dus altijd mee in het proces.

De website van Paarden Problemen vind je hier.

Happy athlete
Jovanca van Ziel van Jovanca Dierfysiotherapie

Buitenterrein ~ 15:00 - 15:30 uur

Jovanca Dierfysiotherapie

volgt

Over Jovanca:
Ik ben Jovanca en ik ben fysiotherapeut, gespecialiseerd in ruiters en zelf ook (NH)ruiter. Ook ben ik dierenfysiotherapeut van honden en paarden. Wanneer ik bewegingsproblemen signaleer, voer ik eerst een dierfysiotherapeutisch onderzoek. Veel paarden hebben bewegingsproblemen en gaan daardoor gedragsproblemen vertonen. De oorzaken behandel ik, net zoals ik mensen behandel, met diverse middelen. In de demo wil ik laten zien waar ik op let en wat ik zie als paardenfysio.

Interactieve workshop: Hoe leert een paard?
Annemiek Macleane en Ananja Jorritsma van ClickerAcademie

Buitenterrein ~ 15:30 - 16:00 uur

ClickerAcademie. Workshop door Annemiek Macleane en Ananja Jorritsma. Interactieve workshop 'Hoe leert een paard?" Spel met leertheorieen

Over Annemiek:
Annemiek Macleane is een compassievolle instructeur, die graag mensen en paarden op een prettige manier laat leren. Ze heeft veel ervaring in het begeleiden van leerprocessen en doet dit met veel oog voor mens en paard.

Ruiterworkshop: opwaartse beweging in je zit
Tessa Roos van Rijkunst in Beweging

Buitenterrein ~ 16:00 - 16:30 uur

Tessa Roos Rijkunst in Beweging

Wij hebben tegenwoordig bijna allemaal leren rijden op paarden die meer stuwen dan dragen, en zich daarom naar voren en de bocht om laten "vallen".
Als beginnende ruiters hebben we ons leren aanpassen aan dat bewegingspatroon, en bij veel van ons verandert dat niet automatisch zodra we meer gedragenheid van het paard gaan vragen. Daardoor ontstaan conflicterende hulpen: met je benen en teugels vraag je je paard om te dragen, terwijl je met je zit ongemerkt "stuwen!" zegt. En dat terwijl het zó fantastisch voelt als je effectief met je paard kunt communiceren vanuit je zit!
Kom naar mijn ruiterworkshop over opwaartse beweging en ik help je op weg met oefeningen die je zonder paard kunt doen!


Over Tessa:
Ik ben van oorsprong bioloog en heb onderzoek gedaan naar gedrag van wilde en
gedomesticeerde paarden. In de paardenwereld viel het me destijds op dat paardrijden voor veel paarden en mensen een fysieke en mentale worsteling was, terwijl ze beide van nature samenwerkende wezens zijn. Dat wilde ik heel graag oplossen. Ik ben mijn hippische loopbaan begonnen als houding- en zitinstructeur. Later heb ik me verder geschoold tot basis dressuurtrainer, Feldenkrais practitioner voor mensen en revalidatietrainer voor paarden. Inmiddels heb ik ruim twintig jaar ervaring als paardrij-instructrice, ben ik docente bij Equicare-Plus en geef ik clinics en les in binnen- en buitenland. Mijn lessen richten zich op bewustwording en training voor ruiters, grondwerk voor paarden en balanstraining voor ruiter en paard samen om gezonde, duurzame beweging en plezier voor beiden te creëren.

Myofasciaal Release Therapie
Alexandra van der Hout van Equicare Plus

Buitenterrein ~ 16:30 - 17:00 uur

Alexandra van der Hout Equicare Plus

Ben je benieuwd hoe een myofasciaal release behandeling eruit ziet en wat het kan doen voor je paard? Kom dan kijken bij deze demo! In deze demo leggen we uit wat fascies zijn, waarom ze zo belangrijk zijn, wat een behandeling kan doen en wat de resultaten kunnen zijn.

Over Alexandra:
Mijn naam is Alexandra, eigenaar van EquiPurus Paardenrevalidatie, revalidatietrainer en -therapeut voor paarden en docent aan de opleiding tot Myofasciaal Release Therapeut.