De demo's en shows op EquiDay 2024

Het showprogramma neemt op EquiDay een heel belangrijke plek in.
Ons doel is om onze bezoekers iets te leren of te inspireren.
Op de grote voorjaarseditie vindt je 4 ringen met shows, clinics en demonstraties.


Hal A ~ Amaliahal

Oefeningen uitbouwen met clickertraining
Ananja Jorritsma van Clickeracademie

Hal A ~ 10:00 - 10:30 uur

Ananja clickeracademie

Heb je al ontdekt hoe leuk het is om met een clicker en voerbeloningen samen met je paard puzzels op te lossen? Maar merk je ook dat je wel eens vastloopt in het uitbouwen van oefeningen?
Tijdens deze demonstratie gaat Clickeracademie instructrice Ananja Jorritsma samen met Ilse de Jong en haar merrie Shiney aan de slag. Shiney kent al een aantal basisoefeningen van clickertraining en draait ook haar hoefjes niet om voor voetballen en vrijspringen. Aan de hand hiervan zul je gaan zien hoe je bepaalt wanneer een oefening goed genoeg uitgevoerd wordt om te belonen en wanneer je de volgende stap kunt zetten.
En een Clickeracademie demo is niet compleet zonder een inkijkje in hoe je paard leert! Verwacht dus niet alleen een pony in actie te zien, maar ook jouw eigen hersenen zullen aan het werk gezet worden om je paard beter te gaan begrijpen.

Over Ananja:
Ananja Jorritsma-Stehouwer is gedragstherapeut voor paarden. Daarnaast is ze al 15 jaar met clickertraining bezig: je paard met beloning en uitdagende opdrachten leren wat je van hem verwacht. Haar ervaring zet ze in als instructeur bij de ClickerAcademie: de enige, echte, onvergelijkbaar paardvriendelijke opleiding. Daarnaast zet ze zich met Effectief Trainen in om jou met plezier, een dosis horse agility en een snufje leertheorie je paard beter te leren trainen.

In balans aan de dubbele lijnen
Monique de Hont van Natural HorseMo

Hal A ~ 10:30 - 11:00 uur

Monique natural horsemo

Hendrik kon niet bereden worden omdat hij in paniek er vandoor ging. Deze paniek kwam omdat hij niet wist hoe hij een ruiter moest dragen. Hendrik is intern bij Natural HorseMo gekomen en het werken aan de dubbele lijnen was een belangrijke training in zijn proces.
Tijdens deze demo laten Monique en Maartje zien hoe ze Hendrik in balans leren lopen ter voorbereiding om met ruiter in balans te lopen.

Een filmpje van Hendrik, toen & nu:
https://youtu.be/SkpsviXp63o

Over Monique:
Monique is gedragstrainer en helpt paarden met angsten en probleemgedrag.
 

Do`s en dont`s over houding en zit
Roos Dyson van Gepaard met een lach - Rider Biomechanics

Hal A ~ 11:00 - 11:30 uur

Gepaard met een lach - Rider Biomechanics

Zijn de bekende instructies over houding en zit wel echt zo functioneel
voor de beweging van en de harmonie met je paard?
Het paard van Roos Dyson geeft met een bitloze optoming antwoord op de
verschillende do’s en dont’s.

Want hoe je zit, is hoe je inwerkt!
En je paard is hierbij je allerbeste instructeur.
Gun jij jouw paard ook een goede zit?
Kom dan kijken bij deze demo en pas het geleerde gelijk toe op je eigen
paard!

Over Roos:
Nadat ik in 2000 mijn Deurne diploma heb gehaald en sindsdien op
verschillende bedrijven en in verschillende landen in de paarden heb
gewerkt, kwam ik in 2009 bij Akasha Rijkunst terecht. Daar leerde ik de
basis van de basis, welke ik nu gebruik voor mijn rijden en het geven
van lessen, bijscholingen, clinics en mijn online cursus ‘Rider
Biomechanics’. In 2022 werd ik verkozen tot hippisch instructeur van het
jaar.
Ik heb twee eigen paarden waarmee ik momenteel voornamelijk dressuur
rijd (inter 1 niveau), en mijn doel is om ooit nog Grand Prix te kunnen
starten op een manier waarbij het voor mijn paard minstens net zo leuk
is als voor mij. Mijn motto is ‘elk paard verdient een goede zit, want
hoe je zit is hoe je inwerkt!’

---
PS: Check even mijn nieuwe online cursus 'Rider Biomechanics':
https://gepaardmeteenlach.nl/rider-biomechanics-o-p-nl/

SHOW - The Greatest Showponies
Kristy Winckelmans van My little ponies

Hal A ~ 11:45 - 12:00 uur

My little ponies Kristy

My little ponies brengen entertainment en zorgen ervoor dat iedereen uiteindelijk met een vrolijk, voldaan gevoel weg gaat. Zij beginnen onze show met een praatje voor het publiek waarna ze vol energie van start gaan met het opvallende en herkenbare regenboog parcours op meeslepende muziek.

Fair & Fun Longeren
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United

Hal A ~ 12:00 - 12:30 uur

Liesbeth Jorna Sport Horsemanship longeren

Longeren saai? Helemaal niet!
Als je bij longeren denkt aan eindeloze rondjes in een door hulpteugels afgedwongen houding of je paard moe maken op een cirkel ... dan ga je hier zien hoe het ANDERS kan.
Liesbeth laat in deze demonstratie zien hoe je een paard ontspannen, energiek en in balans kan longeren door middel van gedetailleerde communicatie en samenspel.

Hoe krijg je ontspanning? Hoe vind je de juiste energie? Hoe creëer je balans? Hoe vind je die "Sweet Spot of Healthy Biomechanics" en hoe maak je het ook nog leuk en afwisselend?
Samen met Skoki laat Liesbeth je kennis maken met een opbouw in vier logische stappen: Relatie - Communicatie - Biomechanica & Self-carriage - Training.

Want wat is er fijner dan dat je paard - met slechts een halster en een dun touwtje (of zelfs helemaal niets) - blokkadevrij, op eigen benen en in zijn eigen houding loopt en vooral: zich goed voelt!


Over Liesbeth:
Liesbeth Jorna is oprichter van Sport & Horsemanship United en Licensed Dressage Naturally Instructor, auteur van o.a. Dressuur Meets Welzijn en de Bit&Cap serie Waardenboek van Duurzame Duurzame Dressuur.
De missie van Liesbeth is om paarden eigenaren te inspireren en op te leiden om betere partners, trainers en ruiters te worden voor hun paarden. Niet alleen in dressuur maar ook in gedrag, grondwerk, Liberty, buitenrijden en springen.
Liesbeth helpt ze om oude gewoonten, drempels en problemen achter zich te laten, zodat ze de partnerschap, het dagelijks plezier én de resultaten kunnen creëren waar ze van dromen, zowel met hun paard als in het leven daaromheen.

♥️🐴 Samen brengen we het hart terug in de paardensport, voor paarden en hun mensen 🐴♥️
 

Het juiste materiaal voor een goede communicatie
Dorien Lambrechts van -

Hal A ~ 12:30 - 13:00 uur

Dorien Lambrechts

Hoe werkt een touwhalster, wanneer gebruik je deze wel of juist niet?
Waarom heb je voor grondwerk zo'n lang touw nodig? Wanneer ga je van een 12ft naar een 22ft leadrope?
En waarom gebruiken trainers in sommige horsemanship stromingen zo graag een lange stok, met een touwtje of een vlag eraan?

Dorien maakt je wegwijs in de tools van een horseman. Ze laat zien hoe je deze correct gebruikt (en ook wat je er níet mee moet doen).

Over Dorien:
Dorien's specialiteit: paardenmensen en hun paarden te helpen om elkaar beter te begrijpen.
Dorien begeleid combinaties om beter samen te werken, waarbij we starten vanuit een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Wat haar drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ze ziet de diepere kern van het probleem en kom daardoor sneller bij een oplossing. En die oplossing zit vaak op een heel ander vlak dan paardenmensen in eerste plaats denken.

Een van haar klanten noemde haar eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Een originele omschrijving van haar werk.

Bekijk hier het YouTube-kanaal van Dorien
Volg Dorien op Facebook Of op Instagram @Dorien_Lambrechts

SHOW - Spelen Met Vuur
Iris Weijenberg van Weij Voor Dier

Hal A ~ 13:00 - 13:15 uur

Iris Salvador Icelandicwelsh

SHOW

Onder begeleiding van betoverende muziek toont de show een combinatie van liberty, clickertraining en vrijheidsdressuur.

Californian Vaquero rijden
Siem Budding van Siem Horseback Archery

Hal A ~ 13:15 - 13:45 uur

Siem boogschieten te paard

Siem laat in deze demo zien hoe hij met James traint. Het hoogste niveau van boogschieten te paard vraagt veel vertrouwen in het paard en vanuit het paard ook naar de ruiter. Samen trainen op basis van vertrouwen probeert Siem te combineren met het hoogste niveau van atletisch vermogen. Dit laatste vindt hij terug bij klassiek opgeleide paarden.

Siem volgt in zijn trainingen vooral de tradites van de Californian Vaqueros (dit is de traditie waar uiteindelijk natural horsemanship ook uit is ontstaan) Dit is een mooie combinatie met het boogschieten te paard.

Over Siem:
Siem Budding in 19 jaar oud en professioneel boogschutter te paard. Hij is Europees kampioen boogschieten en heeft meerdere wereldrecords op zijn naam. In de weekenden geeft hij clinics door heel Nederland in zijn sport. Door de week trains traint hij (jonge) paarden en geeft privéles aan mensen op basis van hun vraag.

Een paard is niet geboren met een ruiter op zijn rug
Kenneth Vansweevelt

Hal A ~ 13:45 - 14:15 uur

Kenneth Vansweevelt

Een paard is niet geboren met een ruiter op zijn rug Iedere keer als je aan het touw naast je paard op stap gaat, krijg je een opmerking: moet je er niet opzitten? Paarden dienen om op te zitten, alleszins in de ogen van velen. In deze demonstratie zal Kenneth je meenemen over de invloed die een ruiter op een paard heeft. Het werken met paarden zoals het rijden en werk aan de grond heeft een grote emotionele en fysieke impact op het paard, misschien wel groter dan je eerst dacht.

Tijdens de demonstratie zal Kenneth je meenemen door de academische ladder met oefeningen om je paard goed te kunnen voorbereiden om je paard zo gezond mogelijk te houden in zijn lichaam en geest. Je zal dus meer leren over de hoe, wat en waarom, startende van de basis opgebouwd naar het hogere werk.

Over Kenneth:
Kenneth begeleidt ieder individu, mens en paard, stapsgewijs naar een harmonieuze combinatie fysiek en mentaal in balans. Hij bouwt een zuivere communicatie op tussen mens en paard met begrip, kennis en kunde, en vooral het welzijn van het paard voorop. Het voorbereiden van de juiste mindset van paard en ruiter is de sleutel tot succes. Zijn ervaring is gericht op het gedegen trainen van de basisopvoeding tot de hoge school, ongeacht het type paard of de achtergrond. Hij heeft veel ervaring met het trainen van jonge paarden, evenals paarden met gedragsproblemen en het creëren van veilige rijpaarden.

Kortom een trainer die zijn studenten uitdaagt niet zomaar vlekkeloos zijn instructies te volgen, maar alles steeds in vraag te stellen. Zijn trainingsmethode volgt de filosofie van de Academisch Rijkunst, hij is een erkend Bent Branderup Trainer.

SHOW - Vrijheidsdressuur; Spirit and his friend
Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht

Hal A ~ 14:15 - 14:30 uur

Danielle Amable Paard en Inzicht

Welke paardenliefhebber kent de tekenfilm Spirit niet? Het wilde, ontembare paard dat uiteindelijk vanuit liefde en vriendschap toch een makker voor het leven werd. Llevado heeft niet alleen de kleur van Spirit, maar soms ook het temperament van Spirit. Vooral als hij voor publiek mag optreden. Bokken, steigeren en rennen doet hij graag. Hij showt graag zijn wilde kant. Maar hij laat ook graag zien dat hij met liefde en vriendschap ook weer te temmen is. En dat uiteraard op de prachtige filmmuziek van Spirit.

SHOW - Shetties over the Rainbow
Kristy Winckelmans van My Little Ponies

Hal A ~ 14:45 - 15:00 uur

Kristy my little ponies shetties over the rainbow

My little ponies brengen entertainment en zorgen ervoor dat iedereen uiteindelijk met een vrolijk, voldaan gevoel weg gaat. Zij beginnen onze show met een praatje voor het publiek waarna ze vol energie van start gaan met het opvallende en herkenbare regenboog parcours op meeslepende muziek. Na de show is er vaak nog tijd voor een korte Q&A. 

Over Kristy en Kitty:
Bij Kristy en Kitty, ook wel bekend als My Little Ponies, draait alles om plezier hebben en een positieve boodschap overbrengen. Met hun Shetlanders laten ze zien hoe leuk kleine paardjes zijn en dat je ook vanaf de grond, gave dingen kunt bereiken wanneer je de tijd neemt om een mooie band te creëren. Een positieve boodschap overbrengen is voor hun niet alleen gericht op paarden maar ook naar hun volgers en toeschouwers. Doormiddel van hun herkenbare regenboog obstakels en typerend regenboog branding willen zij er voor zorgen dat iedereen zich welkom, geliefd en gehoord voelt. “Wees lief voor jezelf en wees lief voor elkaar, Love Only.” Is dan ook hun boodschap.

Leer je paard omgaan met spannende situaties vanuit het zadel
Dorien van ReHorse

Hal A ~ 15:00 - 15:30 uur

Een vreemd obstakel op buitenrit, nieuw materiaal of een kleurrijke hindernis in de piste, een plaats waar je paard nog nooit is geweest, ... Dit kan best wel spannend zijn voor je paard.

Ook al zijn ze groot en sterk, het blijven vlucht- en prooidieren met het lef van een eekhoorn. Gelukkig zijn er ook wel dappere eekhoorns ;-).

In deze demo praktische tips om je paard op een positieve manier te leren omgaan met spannende dingen of enge objecten vanuit het zadel. Zo help jij je paard om meer vertrouwen te krijgen en vormen jullie samen een hecht team.

Hoofdstelloos dressuur, waar moet je op letten?
Daantje Bos van Paardentrainer.nl

Hal A ~ 15:30 - 16:00 uur

Daantje (reserve wereldkampioen hoofdstelloos dressuur en tweevoudig Nederlands kampioen neckrope dressuur) zal samen met haar gouden Lusitano Leote in deze demonstratie alles laten zien en uitleggen over hoofdstelloos dressuur. Dit keer zal Daantje niet alleen zelf uitleg geven, maar zal haar moeder en tevens instructrice Kristien vanaf de grond ook uitleggen waar je op kan letten als je vanaf de grond kijkt. Wat voelt de ruiter en hoe ziet dat er dan uit? Ze zullen samen dieper ingaan op correct dressuurmatig trainen zonder hoofdstel. Wanneer is een paard correct door het lijf en wanneer is een zijgang nu eigenlijk echt goed? En natuurlijk het meest belangrijke, hoe kun je dit bereiken?

Over Daantje en Kristien:
Daantje Bos en Kristien Rutten werken samen als paardentrainers en instructrices in hun bedrijf paardentrainers.nl.
Daantje en Kristien zijn moeder en dochter, samen hebben ze hun eigen trainingsmethode en begeleiden mensen met hun paard(en) door het hele land. De gezondheid en het welzijn van het paard staat altijd bovenaan in hun trainingen.
Daantje heeft zich gespecialiseerd in het rijden zonder hoofdstel. Met Leote is ze afgelopen september reserve wereldkampioen hoofdstelloos dressuur geworden en met haar vorige paard Methar is ze tweevoudig Nederlands kampioen neckrope dressuur.

Balans van ruiter en paard in een boomloos zadel
Marjan Groefsema van Marjans paardenschool ism EDIX Equine Articles

Hal A ~ 16:00 - 16:30 uur

Marjans paardenschool zadel

Balans van ruiter en paard in een boomloos zadel en de voordelen van een flexibel enof boomloos zadel.

Over Marjan:
Ik ben mijn hele leven al bij pony’s en paarden. In de omgang heb ik vanuit mijn jeugd altijd mijn intuïtie gevolgd. Hiermee heb ik goede resultaten in het contact met paarden. Dit geldt ook voor het contact tussen mensen en paarden en de manier waarop ik lesgeef.

Vanaf 2000 geef ik les aan kinderen en volwassenen met mijn eigen pony’s en paarden, die ik zelf heb opgeleid. Ik heb 10 jaar op maneges gewerkt om kinderlessen te geven in groepen en individuele lessen. Door de jaren heen heb ik vele zogenaamde Natural Horsemanship methoden bestudeerd en uitgeprobeerd.

Naast lesgeven gaat mijn hart sneller kloppen van het holistisch behandelen van paarden en het geven van train de trainer workshops. 

Ik wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Centered Riding en bewustwording van Natural horsemanship bij ruiters en paard eigenaren.

https://marjanspaardenschool.nl/team/

Western is meer dan spinnen
Jessy Kwakman van Wolfxjessy

Hal A ~ 16:30 - 16:45 uur

Wolfxjessy Jessy Kwakman western

Jessy neemt je mee in de veelzijdige wereld van het western rijden, welke disciplines zijn er nu precies? En wat houd dit in?

In deze demo komen Trail, Horsemanship en Showmanship at halter aan bod.

Over Jessy:
Bekent van account Wolfxjessy maakt ze samen met haar pony Inzie vlogs over hoe Inzie en zij samen alles leren over de westernsport. Inzie is een 6 jarig Amerikaans paard met een bijzonder kleurtje.

SHOW - Drakendans
Cassie Tooms van Hearthorsemanship

Hal A ~ 16:45 - 17:00 uur

Show met middeleeuws thema over leren om niet te vechten maar te leren samenwerken. Een verhaal met een combinatie van muziek, actie, liberty en vrijheidsdressuur.

Over Cassie:
Ik ben Cassie, 27 jaar, al mijn hele leven bezig met paarden. Toen ik 12 was kreeg ik mijn eerste eigen pony Vlos. Samen met haar ben ik de journey aangegaan om anders te leren omgaan met paarden dan ik had geleerd op mijn manege. Vlos en ik hebben zo'n beetje alles gedaan wat je maar kan bedenken van lange buitenritten, trektochten, boogschieten, zwemmen, koeiendrijven, crossen en springen tot vrijheidsdressuur, wedstrijden, grondwerk challenges op equiday en het nk neckrope springen op equifair.
Toen Vlos ziek werd en ik niet meer met haar kon rijden voor langere tijd ben ik paarden van anderen gaan trainen en zo gekomen bij jonge paarden inrijden. Hierin ben ik verliefd geworden op mijn ondertussen 2e paard Liesje die ik zelf heb ingereden en uiteindelijk heb kunnen overkopen. Nadat ik met mijn moeder 2 jaar geleden naar Drenthe ben verhuisd en ruimte had voor paarden aan huis zijn er uiteindelijk nog 3 paarden bijgekomen en heb ik mijn droom werkerlijkheid gemaakt door mijn eigen mini manege te beginnen met mijn 5 paardjes. Naast het lesgeven aan voornamelijk kinderen organiseer en begeleid ik ook buitenritten en andere activiteiten, dit allemaal bitloos.

Hal B ~ Beatrixhal

Boogschieten te paard
Siem Budding van Siem Horseback Archery

Hal B ~ 10:15 - 10:45 uur

Siem boogschieten te paard

Siem laat in deze demo zien hoe hij met James traint. Het hoogste niveau van boogschieten te paard vraagt veel vertrouwen in het paard en vanuit het paard ook naar de ruiter.

Samen trainen op basis van vertrouwen probeert Siem te combineren met het hoogste niveau van atletisch vermogen. Dit laatste vindt hij terug bij klassiek opgeleide paarden. Siem volgt in zijn trainingen vooral de tradites van de Californian Vaqueros (dit is de traditie waar uiteindelijk natural horsemanship ook uit is ontstaan) Dit is een mooie combinatie met het boogschieten te paard.

Over Siem:
Siem Budding in 19 jaar oud en professioneel boogschutter te paard. Hij is Europees kampioen boogschieten en heeft meerdere wereldrecords op zijn naam. In de weekenden geeft hij clinics door heel Nederland in zijn sport. Door de week trains traint hij (jonge) paarden en geeft privéles aan mensen op basis van hun vraag.

Bitloos rijden met lichte aanleuning met de Edix Hack-Q
Marjan Groefsema van Marjans paardenschool ism EDIX Equine Articles

Hal B ~ 10:45 - 11:15 uur

Marjan paardenschool bitloos

Hoe komt het dat wanneer ik mijn paard met een bitloos hoodstel rijdt, mijn paard zo zwaar op de hand wordt?
En hoe krijg ik een mooie lichte aanleuning met een bitloos hoofdstel?

Wil je inzicht op deze 2 vragen dan is de demo van Marjan Groefsema voor EDIX saddles en bridles, iets voor jou.

Ook geven Marjan en de 2 demo ruiters jou info over de unieke werking van de EDIX Hack-Q. 

Over Marjan:
Ik ben mijn hele leven al bij pony’s en paarden. In de omgang heb ik vanuit mijn jeugd altijd mijn intuïtie gevolgd. Hiermee heb ik goede resultaten in het contact met paarden. Dit geldt ook voor het contact tussen mensen en paarden en de manier waarop ik lesgeef.

Vanaf 2000 geef ik les aan kinderen en volwassenen met mijn eigen pony’s en paarden, die ik zelf heb opgeleid. Ik heb 10 jaar op maneges gewerkt om kinderlessen te geven in groepen en individuele lessen. Door de jaren heen heb ik vele zogenaamde Natural Horsemanship methoden bestudeerd en uitgeprobeerd.

Naast lesgeven gaat mijn hart sneller kloppen van het holistisch behandelen van paarden en het geven van train de trainer workshops. 

Ik wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Centered Riding en bewustwording van Natural horsemanship bij ruiters en paard eigenaren.

https://marjanspaardenschool.nl/team/"

Mentale training voor ontspanning & verbinding
Manon Schenk van Malise

Hal B ~ 11:15 - 11:45 uur

Manon Schenk Malise

In deze demo wil ik je laten zien hoe je de ontspanning kunt vinden samen met je paard, zonder dwang. Door gebruik te maken van zintuigen en de natuurlijke nieuwsgierigheid van jonge paarden kun je stap voor stap de wereld verkennen, maar natuurlijk wel zonder overprikkeling! Hoe je dat tegen gaat, waar je op moet letten en wat je kunt doen om die eerste stapjes te zetten leg ik je uit!

Over Manon:
Mijn naam is Manon en ik specialiseer me in het opleiden van jonge paarden. Dat doe ik vanuit de wereld van het paard, rekening houdend met de mentale en fysieke belastbaarheid. Ik maak me hard voor het verminderen van stress, vergroten van mentaal vermogen en het voorkomen van fysieke blessures bij onze paarden. Ik werk voornamelijk met positieve bekrachtiging en spel.

Mijn aanpak met jonge paarden gaat over creatief denken, spel integreren en tegelijkertijd functionaliteit van het lijf behouden waarbij we samen naar een doel toe werken. In mijn werkwijze geloof ik dat je alleen echt kunt bouwen op een goed fundament en dat spel en positieve bekrachtiging de sleutel is tot motivatie voor training waarbij we het mentale en fysieke vermogen van jonge paarden gaan ontwikkelen. Samen met een duurzaam plan, een goed fundament en zicht op het emotionele en fysieke welzijn van de paarden, wil ik mijn steentje bijdragen aan een toekomst met meer paardenwelzijn.

Jonge paarden, hoe begin je?
Parelli Professional Aniek Pieterse van Parelli - Easyhorses

Hal B ~ 12:00 - 12:30 uur

Welke dingen zijn van belang om een jong paard te leren?
En hoe ga je dan verder?
Hoe gebruik je de Parelli-methode en help je je paard om te leven in de mensen wereld.

Over Aniek:
Mijn naam is Aniek en ik ben al van jongs af aan gek op paarden. Het begon met mijn eerste eigen pony, een volbloed arabier, die een behoorlijke eigen wil had en waarmee ik uiteindelijk een super band had. Later begreep ik dat ik vanuit instinct veel Parelli games toepaste. Binnen een jaar reed ik hem zonder zadel en hoofdstel door het bos. Intussen vele opleidingen gevolgd, vele paarden getraind, en veel mensen met hun paard geholpen. Nu ben ik 3 ster Parelli Professional. Ik geef les sinds 1990 en ben Parelli Professional sinds 2010.
 

Stap voor stap opleiden met de clicker
Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht

Hal B ~ 12:30 - 13:00 uur

Danielle Meyboom Amable clickertraining

Clickertraining gaat over nieuwe dingen aanleren en wanneer je een jong paard opleidt dan ga je hem nieuwe dingen leren. Dus eigenlijk is het niet meer dan vanzelfsprekend dat het inzetten van de clicker enorm goed werkt bij jonge paarden. Het zorgt voor een toffe leerervaring voor het dier waardoor ze enthousiast uitkijken naar de trainingen samen. Vanzelfsprekend zijn er ook valkuilen, die bespreken we ook tijdens deze clinic. Dus, wil jij jouw jonge paard opleren of jouw volwassen paard nieuwe dingen leren, kom dan zeker kijken!

Over Daniëlle:
Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht helpt jou om de band met jouw paard te verbeteren. Door het gebruik van clickertraining en grondwerk met kennis van leertheorie en emoties en gevoel voor zowel jou als mens als voor het paard. In een veilige, comfortabele setting waarin fouten maken mag, waar je onzeker mag zijn en mag genieten van de reis naar jouw doelen. Daniëlle past zich aan aan jouw niveau. Concreet kan je hulp krijgen bij het opleiden, trailerladen, rijden, angst (zowel van het paard als de ruiter) grondwerk, vrijheidsdressuur, etc.

Help, mijn paard heeft spanning
Ruchama Hofman van Ragini HorseBonding - Care

Hal B ~ 13:00 - 13:30 uur

Ruchama Hofman Ragini omgaan met spanning

Elke paard heeft wel eens last van spanning.
Maar hoe gaan we daarmee om?
In deze demo leg ik uit hoe we de kleine signalen op kunnen vangen. Leren we de emotie te reguleren van het paard. krijg je een kleine uitleg over het werken met de hartslagmeter.

Over Ruchama:
Bij Ruchama kun je terecht als je hulp nodig hebt met angst, spanning en trauma.

Balanstraining voor jonge paarden met R+
Manon Schenk van Malise

Hal B ~ 13:45 - 14:15 uur

Manon Schenk Malise

Iedereen weet dat balans belangrijk is, maar waar start je?
Wat moet je weten voor je hier aan gaat beginnen?
In deze demo leg ik je de basis uit en gaan we ook bezig met de praktijk. Ik werk zelf zonder dwang en met positieve bekrachtiging, balans training aanleren met R+ kan soms uitdagend zijn als je niet weet waar je moet starten. Daarom help ik je met een aantal begin stappen en laat ik zien hoe je dat kunt uitvoeren. Zie ik jou daar?Over Manon:
Mijn naam is Manon en ik specialiseer me in het opleiden van jonge paarden. Dat doe ik vanuit de wereld van het paard, rekening houdend met de mentale en fysieke belastbaarheid. Ik maak me hard voor het verminderen van stress, vergroten van mentaal vermogen en het voorkomen van fysieke blessures bij onze paarden. Ik werk voornamelijk met positieve bekrachtiging en spel.

Mijn aanpak met jonge paarden gaat over creatief denken, spel integreren en tegelijkertijd functionaliteit van het lijf behouden waarbij we samen naar een doel toe werken. In mijn werkwijze geloof ik dat je alleen echt kunt bouwen op een goed fundament en dat spel en positieve bekrachtiging de sleutel is tot motivatie voor training waarbij we het mentale en fysieke vermogen van jonge paarden gaan ontwikkelen. Samen met een duurzaam plan, een goed fundament en zicht op het emotionele en fysieke welzijn van de paarden, wil ik mijn steentje bijdragen aan een toekomst met meer paardenwelzijn.

Clickertraining en het jonge paard
Nikki van Olst

Hal B ~ 14:15 - 14:45 uur

Nikki van Olst en Aslan clickertraining

Met mijn nieuwe paard Aslan, een jonge cruzado ruin, pakken we alles in het leven op met positieve beloningen! Niet alleen vrijheidsdressuur oefeningen, maar juist ook de weg van het inrijden, samen op avontuur gaan, wennen aan nieuwe prikkels... gaandeweg deze demo willen we verschillende dingen laten zien die met positieve beloningen zijn aangeleerd.

Over Nikki:
Nikki van Olst is gespecialiseerd in het trainen van paarden via belonen. Niet enkel vrijheidsdressuur maar tegenwoordig ook het klassieke werk en ander grondwerk wordt meegenomen vanuit de positieve benadering.

Samenwerking met paard en hond
Jaime Keijzer van DS horse and dog training

Hal B ~ 14:45 - 15:15 uur

Jaime Keijzer paard en hond

Samenwerken samen met je paard en hond. Hoe kan je genieten van deze 2 dieren tegelijkertijd en vooral plezier hebben met je dieren. Tijdens deze demo laten wij zien hoe je samen met je paard en hond obstakels overwint.

Over Jaime:
Al jaren ben ik als trainer bezig met honden en paarden maar eigenlijk altijd apart totdat ik zag dat er een superleuke sport bestaat genaamd horse and dog trail. Dit was voor mij een eye opener en kan ik nu samen met mijn paard en hond aan wedstrijden deelnemen. Nu geef ik demo's en clinics waar ik les geef aan enthousiaste mensen die ook graag deze sport willen beoefenen of een betere band willen hebben tussen hun paard en hond.

Horse Agility wedstrijd
Kay van Honey

Hal B ~ 15:30 - 16:15 uur

Zie informatie op de eigen pagina in het menu onder 'meedoen'
 

Show - Het starten van werken in liberty
Lente Mantje van Trickytraining.lm

Hal B ~ 16:15 - 16:30 uur

Het werken in liberty met lichaamstaal en intentie. Het is belangrijk om bewust te zijn van de seintjes die we uitstralen naar ons paard en wat zij ons laten zien om zo te zorgen voor een betere communicatie en band. Samen met mijn paard Dante ga ik laten zien wat je hiermee samen voor leuke dingen kan doen

Over Lente:
Ik ben Lente Mantje en ben fulltime bezig met de paarden. Ik werk als instructrice in rijden , grondwerk, gedragstraining en mijn grootste passies; liberty/vrijheidsdressuur. Ik help mensen graag door miscommunicaties met hun paarden heen om zo een zo fijn mogelijke samenwerking voor elkaar te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat grondwerken en vrijheidsdressuur voor elk paard geschikt is en dat wil ik graag aan iedereen meegeven; de manege ruiter, wedstrijd ruiter, recreatie ruiter en de niet ruiters natuurlijk!

Agility prijsuitreiking en boekpresentatie
Kay van Honey

Hal B ~ 16:30 - 16:45 uur

horse agility

Applaus voor alle deelnemers tijdens de prijsuitreiking.

Aansluitend toont Kay met Honey een aantal Horse Agility opgaven op hoog niveau.

SHOW - Shetlander Goldy in actie
Djenna Abd-El-Haliem

Hal B ~ 16:45 - 17:00 uur

Altijd al geïnteresseerd geweest in springen, vrijheidsdressuur en obstakels overwinnen met als basis vertrouwen? Goldy en ik laten je er alles over zien tijdens onze demo! Van een zeiltje tot een sprong en van een onzelfverzekerde pony naar een pony vol vertrouwen. We kunnen niet wachten jullie dit te laten zien!

Over Djenna:
Ik ben van alle markten thuis! Zo heb ik mijn lieve shetlander Goldy beleerd voor de kar, zadelmak gemaakt, kennis laten maken met het werk aan de lange teugel en nu zijn we vooral bezig met vrijheidsdressuur en obstakel- en schriktraining. Ik vindt het werken vanaf de grond echt super leuk om te doen, vooral omdat je paarden ziet opbloeien op het moment dat ze enge obstakels overwinnen! Goldy en ik zijn nu vooral bezig met vrijheidsdressuur, dit is iets wat Goldy echt heel leuk vindt en ik vindt het ook heerlijk om te experimenteren en de reactie van Goldy te zien en zo nieuwe dingen aan te leren! Ik vindt zelf het werken met clickeetraining heel fijn en ik help ook andere met de beginselen van het trainen met clicker en voer.

Hal C ~ Willem-Alexanderhal

Met meer zelfvertrouwen terug in het zadel
Monique Panhuijsen - de Haan van DE RuiterCoach Opleiding van HM Hippische Professionals

Hal C ~ 10:00 - 10:45 uur

Monique Panhuijsen zelfvertrouwen in het zadel

Als RuiterCoach zoeken we samen naar wat er wel is, de mogelijkheden die je hebt en leren wij je dat je alle antwoorden al in jezelf met je meedraagt. Waardoor je weerbaarder wordt en met meer zelfvertrouwen terug het zadel in kan!

Over Monique:
Monique Panhuijsen, RuiterCoach, revalidatie trainer en bewegings analyst in hart en nieren. Ik vind het een voorrecht om met jou te mogen kijken naar wat er wel kan en hoe het wel kan. Zoeken naar wegen die voor jullie beide (zowel jouw als je paard) goed werken.

Van flexibel naar hypermobiel, wat nu?!
Karin Leibbrandt van Equine Health and Training

Hal C ~ 10:45 - 11:30 uur

Karin Leibbrandt

Hypermobiliteit komt steeds vaker voor bij paarden. Vaak is het niet alleen de (te) hoge mate van elasticiteit, maar spelen er nog veel meer dingen mee, zoals mentale instabiliteit. Dit uit zich in "moeilijk" gedrag, moeite met leren, angst en onrust en nog veel meer. Hoe kun jij een hypermobiel paard helpen? Eerst door de hypermobiliteit te herkennen en de verschillende vormen te kunnen onderscheiden. Dan begrijp je meteen waarom je paard doet wat hij doet en is zoals hij is. Met specifieke training kun je zijn lichaam sterker maken waardoor hij zich kan stabiliseren en daardoor zal hij zich op alle vlakken beter voelen!

Over Karin:
Ik ben revalidatiedierenarts voor paarden en gespecialiseerd in het myofasciale systeem, revalidatietraining en hypermobiliteit bij paarden. Biomechanica is mijn basis, echte biomechanica. Dus geen aannames, maar wetenschap verbonden met praktijk EN verbonden met gevoel, want elk paard is anders en daardoor heeft elk paard wat anders nodig. Ondertussen heb ik ruim 20 jaar ervaring op dit gebied en daardoor heb ik heel veel puzzelstukjes bij elkaar kunnen leggen. Behalve dat ik paarden revalideer geef ik ook opleidingen. De Myofasciaal Release Therapeut opleiding en de Trainer Sport en Revalidatietrainer opleiding. Ik ben ontzettend blij dat ik alle kennis mag delen met studenten die er vervolgens mooie dingen mee doen voor de paarden.

SHOW - We rule the world bridleless
Daantje Bos van Paardentrainer.nl

Hal C ~ 11:45 - 12:00 uur

Daantje Bos neckrope wereldkampioen

In deze show zal Daantje jullie samen met haar gouden Lusitano Leote meenemen naar hun deelname aan de wereldkampioenschappen hoofdstelloos rijden afgelopen september. Ze zullen samen hun kür op muziek rijden waar ze zilver mee hebben gewonnen op deze unieke wereldkampioenschappen. Daantje en Leote waren de eerste Nederlandse combinatie ooit op dit WK en daarmee ook meteen de eerste Nederlandse met een podiumplek.
De proef zal wat aangepast worden op de afmetingen van de ring, maar de muziek zal exact hetzelfde zijn als dat het tijdens het WK was.

Mini Masterclass: Spanning bij je paard, veroorzaker van veel problemen
Irene Smeets van Kings-crossings Performance horsemanship

Hal C ~ 12:00 - 12:45 uur

Irene Smeets

Milou heeft problemen in de galop met haar draver. Samen met de eigenaresse gaat Irene onderzoeken waar die problemen vandaan komen en hoe deze opgelost kunnen worden.

Mini Masterclass:
Irene is één van de experts van de eerste EquiDay Masterclass.
Tijdens de Masterclass hebben vijf experts samen gekeken naar vier combinaties en hen in een open les verder op weg geholpen.
In deze extra lange demo krijg je een inkijkje in Irene's werkwijze en hiermee een voorproefje op de komende Masterclass.

 
Over Irene:
Irene heeft jarenlang paarden zadelmak gemaakt, getraind, en gereden. In al die jaren werd haar duidelijk hoezeer de problemen bij paarden van emotionele en mentale aard waren. Spanning en stress wat door ons mensen vaak niet onderkend en dus genegeerd wordt. Om paarden het beste te kunnen helpen is het haar absolute overtuiging mensen te leren die spanning te zien en te leren wat we eraan kunnen doen. Maar vooral ook te leren dat het commitment dat we van onze paarden aan ons vragen, begint met een commitment van ons aan hen. De Performance horsemanship academy vindt hierin haar oorsprong.

Open les
Mireille den Hoed van TAKT Academy

Hal C ~ 12:45 - 13:30 uur

Mireille den Hoed TAKT

Tijdens deze les zal Mireille aan de hand van wat ze ziet, aan de slag gaan met een combinatie.
Waar het in ieder geval over zal gaan is Verticale Balans en Activiteit! Als dat in orde is kunnen we doorgaan naar de horizontale balans. Of zullen we daar misschien direct al mee kunnen beginnen?

Mini Masterclass:
Mireille was één van de experts van de eerste EquiDay Masterclass.
Tijdens de Masterclass hebben vijf experts samen gekeken naar vier combinaties en hen in een open les verder op weg geholpen.
In deze extra lange demo krijg je een inkijkje in Mireille's werkwijze en hiermee een voorproefje op de komende Masterclass.
 
Over Mireille:
Mireille den Hoed heeft sinds 2006 samen met haar vrouw Anja Lauterbach een trainings- en opleidingscentrum voor paarden en ruiters, nu onder de naam TAKT Academy. Mireille geeft jonge paarden een goede start en revalideert paarden na een blessure. Dit altijd in samenwerking met het team van specialisten. Naast het opleiden van paarden besteedt Mireille veel tijd en aandacht aan het overdragen van haar kennis over een duurzame trainingsmethode, zowel online als live. In 2020 verscheen het boek ‘Longeren met TAKT’. Ruiters komen uit heel Nederland en België naar de prachtige thuislocatie in Empe om hun paard te trainen.

Kür op muziek
Daphne en Stella van Los Amigos Españoles

Hal C ~ 13:30 - 13:45 uur

Kür op muziek met knappe Spanjaarden Vigo en Amigo

Jump & Play
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United

Hal C ~ 13:45 - 14:30 uur

Liesbeth Jorna Sport Horsemanship jump

Ben je dressuurruiter en wil je meer fun, creativiteit en succes in de training?
Ben je recreatieruiter en wil je je rijvaardigheid en controle over je paard vergroten?
Wil je je paard handiger maken of voorbereiden op het springen?
Wil je wel springen maar durf je eigenlijk niet zo goed? Of wil of durft je paard niet?
Er zijn tientallen redenen te bedenken voor het spelen met springmateriaal. Eén ding is zeker: het boost je rijvaardigheid op vele manieren én de meeste paarden vinden het leuk en lekker duidelijk.
Dat is waarom de Jump & Play Challenge er is. Die kan je gratis meedoen op https://www.sporthorsemanshipunited.nl/challenge/
Liesbeth Jorna neemt een paar ruiters mee door Jump & Play oefeningen die jij met je eigen paard ook kan doen

Mini Masterclass:
Liesbeth was één van de experts van de eerste EquiDay Masterclass.
Tijdens de Masterclass hebben vijf experts samen gekeken naar vier combinaties en hen in een open les verder op weg geholpen.
In deze extra lange demo krijg je een inkijkje in Liesbeth's werkwijze en hiermee een voorproefje op de komende Masterclass.

Over Liesbeth:
Liesbeth Jorna is oprichter van Sport & Horsemanship United en Licensed Dressage Naturally Instructor, auteur van o.a. Dressuur Meets Welzijn en de Bit&Cap serie Waardenboek van Duurzame Duurzame Dressuur.
De missie van Liesbeth is om paarden eigenaren te inspireren en op te leiden om betere partners, trainers en ruiters te worden voor hun paarden. Niet alleen in dressuur maar ook in gedrag, grondwerk, Liberty, buitenrijden en springen.
Liesbeth helpt ze om oude gewoonten, drempels en problemen achter zich te laten, zodat ze de partnerschap, het dagelijks plezier én de resultaten kunnen creëren waar ze van dromen, zowel met hun paard als in het leven daaromheen.

♥️🐴 Samen brengen we het hart terug in de paardensport, voor paarden en hun mensen 🐴♥️

 

Pole Party!
Jeannette Martens van Versatility Horsemanship

Hal C ~ 14:30 - 15:00 uur

Pole party

Wil jij ook meer fun in de training met jouw paard brengen? Met balkjes, cavaletti en pionnen kun je echt eindeloos variëren! Paarden houden ontzettend van de afwisseling; het werken met balkjes leert je paard ongelooflijk veel over proprioceptie, coördinatie en lichaamsbewustzijn; en het oplossen van 'puzzeltjes' zoals een balkjesoefening vinden ze vaak ontzettend leuk en houdt ze mentaal fris en engaged!
In deze demo geef ik je een berg inspiratie zodat je zelf thuis ook meer afwisseling in je training kan brengen!

Over Jeanette:
Als Instructeur Paard&Gedrag begeleid ik paarden die uitdagend gedrag of signaalgedrag laten zien en hun ruiters/eigenaars naar transformatie en help ze een solide fundament van communicatie op te bouwen. Ook het begeleiden van jonge paarden in de start van hun carrière vindt ik een van de mooiste dingen die er zijn. Ik kijk hierbij graag naar de gehele driehoek van paard – mens – omgevingsfactoren/management.
Ik geloof namelijk dat als wij een team willen vormen met ons paard, wij verantwoordelijk zijn voor ten minste 50% van dat team. Daarnaast betekend de 'Versatility' in Versatility Horsemanship veelzijdigheid in het Engels; ik houdt dus onwijs van afwisseling, samen met je paard uitdagingen overwinnen en vooral lol hebben samen!

SHOW - Kur op muziek: Academische rijkunst zonder touw
Kenneth Vansweevelt van -

Hal C ~ 15:15 - 15:30 uur

Kenneth Vansweevelt

"Two spirits must want to do what two bodies can", de befaamde quote van Bent Branderup, de grootmeester in de academische rijkunst. In de kür op muziek zullen Barbara Eckstein en Kenneth Vansweevelt een beeld aan de quote koppelen. Als de teugels worden weggenomen, rest er alleen nog de mentale verbinding tussen mens en paard.

Zadelpassen en de biomechanica van het paard
Raisa Fleisher van Zadel-logisch

Hal C ~ 15:30 - 16:00 uur

Raisa Fleisher zadellogisch zadelpassen

Hoe kun je er voor zorgen dat je zadel een positieve bijdrage is in de ontwikkeling van je paard ? Aan welke voorwaarde moet een zadel dan voldoen ? En hoe kun je in de beweging van het paard herkennen of het zadel goed ligt ? En hoe zit het dan met de ruiter in dit complexe geheel ? Raisa geeft tijdens deze demo vraag op onder andere deze vragen en laat je aan de hand van een demo-paard en ruiter zien waar je op moet letten.

Over Raisa:
Raisa combineert een brede kennis van zadels en toebehoren met gevoel en begrip voor het paard. Ze ziet elk paard voor wie het is, met alle unieke behoeften en eigenschappen. Op die manier brengt ze respect voor het individuele paard en het ambacht van het zadelpassen samen in een brede kijk op welzijn en fysiek herstel. Tijdens demo's en lezingen legt deze complexe materie op een heldere logische manier uit. Zodat je na afloop jouw paard beter kunt begrijpen als het op zadels aan komt.

Aanleuning - buigen of breken?
Marijke Groos van Be the Better Horse

Hal C ~ 16:00 - 16:30 uur

Marijke Groos

Tijdens deze demo zal Marijke een voor haar onbekende combinatie begeleiden in het rijden. Zij zal het probleem van een fijne aanleuning die mist doordat het paard of achter de hand blijft of onrustig is in het contact en de aanleuning aanpakken met behulp van de inzichten van Chris Irwin. Dit met hands-on aanwijzingen en een begrijpelijke uitleg over het wat-hoe-waarom.

Over Marijke:
Marijke is paardentrainer en coach in het hele land en richt zich met name op de biomechanica en het gedrag van paarden en de onlosmakelijke verbinding van deze twee aspecten. Zij is opgeleid door Chris Irwin en heeft hem jaren vertaald op de Euiday. Sinds een aantal jaren geeft zij zelf de demo's. Ook is zij oprichter en beheerder van het platform 'Be the Better Horse' op Facebook.

Bitloze Bixies in de Horsebal les
Priscilla Otto van SeaSide Horse Adventures

Hal C ~ 16:30 - 17:00 uur

Priscilla Otto  SeaSide Horse Adventures

Hoe een Horsebal een leuke en leerzame toevoeging kan zijn voor Bixie ruiters.

Over Priscilla:
Priscilla runt het bedrijf SeaSide Horse Adventures, gelegen aan de Noord-Hollandse kust. De focus ligt vooral op plezier voor paard en ruiter. Bij haar is het een mengelmoes van particulieren met eigen pony's en paarden en lessers met pony's van onszelf die meedoen aan activiteiten onder het zadel als wel op de grond.

Buitenterrein

showpaard training met Moos en Aslan
Nikki van Olst en Fenna van Dam van -

Buitenterrein ~ 10:45 - 11:15 uur

"Broeder van een andere moeder" 

Moos en Aslan samen in de ring.

Belang van goede samenwerking van erkende professionals
Susan Speekenbrink, Femke Schepers en Kitty van Beurden van VPSN, NVFD en VZTD

Buitenterrein ~ 12:15 - 12:45 uur

3 specialisten namelijk sportmasseur, fysiotherapeut en de zadelmaker zullen gezamenlijk met een paard vertellen waar ze naar kijken en hoe deze specialisten goed samen werken voor het beste resultaat, om jouw paard optimaal te kunnen laten bewegen.

VPSN, NVFD en de VZTD zijn alle 3 lid van de FNHB, we zijn erkende verenigingen met erkende leden. Onze specialisten werken dagelijks met paarden en met elkaar om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in belang van het paard.

Reading van het energieveld van het paard
Katinka van der Eerden van NatuurlijkerWijze

Buitenterrein ~ 13:30 - 14:00 uur

Het energieveld (de aura, uitstraling) van je paard vertelt veel over gezondheid, welzijn en wijsheid van je paard (fysiek, emotioneel, mentaal en metafysisch), en ook waar blokkades liggen en wat er nodig is om het dier helemaal te doen bloeien.
Een reading is een schouwing in dit energieveld, vanuit respect en hartscontact.
Met behulp van een reading kun je meer begrip krijgen voor je paard, en ruimte creëren voor de eigen wijsheid van het dier. Je kan vragen naar elk aspect van het paardenleven. In de openbare reading op Equiday (een verkorte versie van een gehele reading) zie je ook de reacties van het paard op het energetische werk.
Naast de openbare reading met een levend paard ben je ook welkom bij de kraam voor een korte foto-reading van je paard.

Over Katinka:
Ik ben gefascineerd door de kennis, wijsheid en inzicht van paarden in hun situatie en hun behoeftes. Tijdens een reading stem ik me af op het energieveld waarin dit zichtbaar is. Mijn missie is dat het dier hierin gehoord wordt, kan stralen in zijn eigen wijsheid, en zich zo kan verbinden met zijn mens en de wereld. En dat wij mensen daar naar gaan luisteren en handelen.
 

Leren inparkeren
Parelli Professional Aniek Pieterse van Parelli - Easyhorses

Buitenterrein ~ 14:45 - 15:15 uur

volgt

EMDR voor paarden
ESDR team van ESDR therapy

Buitenterrein ~ 15:30 - 16:00 uur

Heeft jouw paard spanning, angst of Trauma. Doormiddel van ESDR therapy helpen wij om het paard zijn trauma te verwerken.

Wij zijn het ESDR team. Onze specialisatie is paarden helpen met hun angst, spanning en trauma.

Focus & Feel
Joke van den Eynde van Demo Parelli

Buitenterrein ~ 16:00 - 16:30 uur

Hoe zorg je ervoor dat je paard echt met je gaat meedenken? Hoe ontwikkel je naast de technieken en vaardigheden die je al kent ook meer richting & gevoel, zowel vanaf de grond als rijdend?

Over Joke:
Er is niets dat mijn leven zo positief veranderd heeft als Parelli Natural Horsemanship, en ik wil dit graag aan anderen doorgeven: de passie, het vakmanschap, het voortdurend streven naar verbetering met een helder stappenplan op zak een een duidelijke doel voor ogen.