De demo's en shows op de najaarseditie 2021

Het volledige showprogramma wordt rond 20 september bekend gemaakt!

Het showprogramma neemt op EquiDay een heel belangrijke plek in. Ons doel is om onze bezoekers iets te leren of te inspireren en dat bereiken we door in 2 ringen een doorlopend programma te bieden met shows en demonstraties.
Geen tunnelvisies, geen nadruk op 1 methode of denkwijze, maar een open mind voor nieuwe en onbekende ideeën en methodes.


Hal B ~ Beatrixhal

Q en A
Annet van Equilin

Hal B ~ 10:30 - 11:00 uur

test

Vraag en antwoord

Hal C ~ Willem-Alexanderhal

Stress- en kalmeringssignalen leren zien
Irene Smeets van Performance Horsemanship

Hal C ~ 10:30 - 11:00 uur

Irene Smeets performance horsemanship

Superfijne trainingsmethoden zijn hier in overvloed te zien. Vóór je gaat trainen, wil je eigenlijk wel een ontspannen paard. Het is verrassend hoeveel paarden er met spanning in hun lijf rondlopen. Wat zijn de signalen om die spanning te herkennen en loopt de spanning op of juist af? Is kauwen/likken altijd een goed teken? Wat zijn kalmerende signalen en/of stress signalen en hoe herken je ze. En hoe leuk is het dat je ze ook zelf kunt maken en daarmee je paard kunt helpen.

Over Irene:
Irene Smeets startte in 2005 haar trainingsstal Kings-Crossing, als westerntrainer met als specialiteit reining. Steeds meer realiseerde zij zich echter hoeveel paarden problemen hadden in onze mensenwereld en zo begon de lange reis richting steeds dieper graven naar kennis. Parelli, Rohlf, Schiller inspireerden haar. Kalmeringssignalen en stresssignalen herkennen bij paarden hielp weer een stuk bij het beter signaleren van problemen. Op dit moment duikt ze in de Freedom based training van Elsa Sinclair. Met de Performance Horsemanship Academy leert ze nu paardeneigenaren op een andere manier naar hun paard én naar zichzelf te kijken; de beste versie van hun paard en van zichzelf naar boven te halen.

Irene is ervan overtuigd dat horsemanship niet over het paard gaat maar over jezelf.

Zo leert je paard omgaan met spannende dingen
Dorien Lambrechts van DL

Hal C ~ 11:15 - 11:45 uur

Dorien Lambrechts

Een vreemd obstakel op buitenrit, nieuw materiaal of een kleurrijke hindernis in de piste, een plaats waar je paard nog nooit is geweest, ... Dit kan best wel spannend zijn voor je paard. Ook al zijn ze groot en sterk, het blijven vlucht- en prooidieren met het lef van een eekhoorn. Gelukkig zijn er ook wel dappere eekhoorns ;-). In deze demo praktische tips om je paard op een positieve manier te leren omgaan met spannende dingen of enge objecten. Zo help jij je paard om meer vertrouwen te krijgen en vormen jullie samen een hecht team.

Over Dorien:

Mijn specialiteit: paardenmensen en hun paarden te helpen om elkaar beter te begrijpen. Ik begeleid combinaties om beter samen te werken, waarbij we starten vanuit een relatie die gebaseerd is op veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

Wat mij drijft, is de verbinding tussen mens en paard. Ik zie de diepere kern van het probleem en kom daardoor sneller bij een oplossing. En die oplossing zit vaak op een heel ander vlak dan paardenmensen in eerste plaats denken.

Een van mijn klanten noemde me eens “relatietherapeut voor mensen en paarden”. Dat vind ik best een originele omschrijving van wat ik doe.

Empathisch rijden, naar de inzichten van Chris Irwin
Marijke Groos van Be the Better Horse

Hal C ~ 12:00 - 12:45 uur

Marijke Groos Irwin Insights

Wat heeft een paard van jou nodig om te kunnen doen wat je van hem vraagt? Ben je je continu bewust van jezelf, je omgeving? Tijdens deze demo begeleidt Marijke 2 ruiters in het rijden en neemt ze de toeschouwers mee in het hoe, waarom en wanneer.

Over Marijke:
Marijke Groos is een door Chris Irwin gecertificeerde Master trainer en instructeur. Zij traint en coacht paarden en mensen om elkaar beter te begrijpen en om het beste uit zichzelf en elkaar naar boven te halen. Zo helpt zij paarden met een rugzak maar ook jonge paarden om een fijne start te hebben in hun leven met mensen.

Gymnastisch grondwerk vanuit biomechanisch oogpunt
Celine van der Stroom van Trainings- en Pensionstal Celine van der Stroom

Hal C ~ 13:00 - 13:30 uur

Celine van der Stroom

De laatste edities van Equiday hebben jullie mijzelf in actie gezien met mijn paard Woodstock. Ik sprak over de basics van het gymnastische grondwerk (Bodyawareness, lengtebuiging, traver, schouderbinnenwaarts, advanced longing) Deze editie heb ik Maaike, Elise en hun paarden meegebracht. Want niets is interessanter dan zien hoe we verschillende paarden benaderen in de training. Ik zal mij tijdens de demonstratie focussen op de oefeningen vanuit biomechanisch oogpunt. Daarmee bedoel ik, dat ik uit zal leggen waarom ik welke oefening interessant vind voor dit (type) paard en in welk stadia van de training. Nu had het makkelijkste geweest om twee bewegingswonders van paarden mee te brengen. Maar wees eerlijk wie heeft die? We lopen allemaal, ondanks dat we daarom niet minder van ze houden, tegen uitdagingen aan tijdens het trainen. En daarom gaan we aan de slag met twee paarden waarbij we uitdagingen hebben ervaren en soms nog steeds. Ik neem jullie mee in het traject die we met de paarden hebben doorlopen. Geen show. Juist onze dagelijkse training grondig onder de loep.

Over Celine:
Squire en gelicenseerd trainer in de Academische Rijkunst. Houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en grondwerk. Bovenmatig geïnteresseerd in puurheid van biomechanica & geruisloze communicatie tussen mens en paard.

Help, mijn paard heeft een trauma!
Zoe van Mourik van Equine Trauma & Behavior Specialist

Hal C ~ 13:45 - 14:30 uur

Zoe van Mourik

Een traumatische ervaring kan veel ontwrichten tussen jou en je paard. Niet alleen tijdens het trainen, maar ook in de omgang kan er veel veranderen. Wat zijn de juiste eerste stappen naar een succesvol rehabilitatietraject? Wat als je paard nog helemaal geen mensen is gewend? Zoë van Mourik (Equine Trauma Specialist) vertelt jullie er alles over tijdens haar demonstratie op EquiDay.

Over Zoë:

Zoë van Mourik heeft de afgelopen 4 jaar in Amerika gewerkt als trainer en instructrice, waar ze te maken had met Mustangs, Quarter Horses, ex-renpaarden, Arabische Volbloeden en gangenpaarden zoals Tennessee Walkers en Paso Fino's. Ze werkt veelal samen met rescues die ook zwaar getraumatiseerde paarden een kans op een nieuw leven gunnen. Naar verwachting keert Zoë eind 2022 terug naar Amerika.

De 4 succesfactoren voor je rijpaard beginnen op de grond.
Liesbeth Jorna van Sport & Horsemanship United / Dressage Naturally

Hal C ~ 14:45 - 15:15 uur

Liesbeth Jorna Skoki

"The magic is in the preparation!"

Mijn focus ligt op het rijden met mijn paarden. Op buitenrijden met een goed opgeleid paard. Op genieten van de harmonie, kracht en balans in dressuur. Op de power, snelheid en fun van springen of crossen. Of gewoon tijdens een bosrit in tempocontrole en de kunst van het soepel hekken openen en sluiten zonder af te hoeven stappen..

Ken jij het gevoel van frictie en frustratie als je merkt dat je paard "het" maar niet leert, sloom is of juist te snel, amper reageert op je hulpen, als een bus door de bocht valt of juist uit de bocht vliegt? Of - op hoger niveau - als hij stilvalt of verstrakt in de zijgangen en je kracht moet gebruiken met teugel of been? Of - heel basic maar toch vaak een probleem - je paard kan niet stilstaan?

Dat hoeft helemaal niet en is vaak simpel te verhelpen als je deze 4 succesfactoren voorbereidt vanaf de grond:
1. ..................................
2. ..................................
3. ..................................
4. ..................................

Vul ze in tijdens de demonstratie met de inmiddels bij velen bekende Takakkaw Skoki!

Over Liesbeth:

Liesbeth Jorna is grondlegger van Sport & Horsemanship United en de enige Licensed Dressage Naturally Instructor in Europa (met Karen Rohlf).
Zij heeft een unieke en positieve kijk op de samenwerking tussen paard en ruiter. Haar missie is jou te leren hoe je zelfstandig je paard kan opleiden en trainen op een paardvriendelijke en gezonde manier. Blij en Blokkadevrij!
Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE. Wat zij het liefste doet is jou en je paard laten ontdekken dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt! Iedereen met een eigen paard is welkom in de jaaropleidingen en trainingsweken: van recreatieruiter tot en met Grand-Prix. En via internet begeleidt zij ruiters over de hele wereld, van België tot Nieuw Zeeland en Moskou tot Martinique.
Kijk alvast op de website voor veel gratis tips en oefeningen!

Van dressuur naar western en omgekeerd
Sabrina en Maartje van demo

Hal C ~ 15:30 - 16:15 uur

test

Stress- en kalmeringssignalen leren zien
Irene Smeets van Performance Horsemanship

Hal C ~ 16:30 - 17:00 uur

Irene Smeets performance horsemanship

De demo van Irene in de ochtend gemist? Deze demo is het vervolg (met een stukje herhaling) van de uitleg in de ochtend.

Superfijne trainingsmethoden zijn hier in overvloed te zien. Vóór je gaat trainen, wil je eigenlijk wel een ontspannen paard. Het is verrassend hoeveel paarden er met spanning in hun lijf rondlopen. Wat zijn de signalen om die spanning te herkennen en loopt de spanning op of juist af? Is kauwen/likken altijd een goed teken? Wat zijn kalmerende signalen en/of stress signalen en hoe herken je ze. En hoe leuk is het dat je ze ook zelf kunt maken en daarmee je paard kunt helpen.

Over Irene:
Irene Smeets startte in 2005 haar trainingsstal Kings-Crossing, als westerntrainer met als specialiteit reining. Steeds meer realiseerde zij zich echter hoeveel paarden problemen hadden in onze mensenwereld en zo begon de lange reis richting steeds dieper graven naar kennis. Parelli, Rohlf, Schiller inspireerden haar. Kalmeringssignalen en stresssignalen herkennen bij paarden hielp weer een stuk bij het beter signaleren van problemen. Op dit moment duikt ze in de Freedom based training van Elsa Sinclair. Met de Performance Horsemanship Academy leert ze nu paardeneigenaren op een andere manier naar hun paard én naar zichzelf te kijken; de beste versie van hun paard en van zichzelf naar boven te halen. Irene is ervan overtuigd dat horsemanship niet over het paard gaat maar over jezelf.