Lezingen op EquiDay zomer 2022

Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
Deze zomer TWEE lezinglokalen voor verdiepende lezingen over paardenwelzijn, mede mogelijk gemaakt door kennisplatform Horse in Mind.
EquiDay Logo


Lezingenlokaal 1

Is jouw training optimaal voor je paard; 10 checks die je zelf uit kunt voeren
Karin Leibbrandt van Equicare-plus

Lezingenlokaal 1 ~ 10:30 - 11:15 uur

Karin Leibbrandt  Equicare-plus

Als je je paard gaat trainen zijn er fysieke en mentale kenmerken die je kunt zien en voelen aan je paard. Deze vertellen jou of je training een positief effect heeft of niet. In deze lezing laat ik de 10 belangrijkste checks zien zodat jij dat thuis kunt toepassen. Bij de start van de training heb je een bepaalde uitgangswaarde en door training op balans, symmetrie en een goede lichaamshouding met een goed bewegingspatroon ga je die verbeteren. Wat een gezonde lichaamshouding is en hoe dat voor elkaar te krijgen wordt haarfijn uitgelegd in deze lezing.

Over Karin:
In 2002 ben ik afgestudeerd als dierenarts. Biomechanica, anatomie, (sport) fysiologie en orthopedie hebben altijd mijn speciale interesse gehad. In de praktijk werd ik met ontzettend veel paarden geconfronteerd met kreupelheden, hals, bekken en rugklachten. Dat heeft er voor gezorgd dat ik een zoektocht begon naar het waarom en hoe kunnen we dat voorkomen. Inmiddels ben ik 20 jaar verder en weet ik dat de manier van trainen en de gezondheid van het myofasciale systeem een hele grote rol spelen in het gezond houden van een paard, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ondertussen heb ik een boek geschreven over training: "Je paard succesvol trainen" en geven we met een heel team van Equicare-plus opleidingen in het revalideren en trainen van paarden en sinds ruim een jaar geven we ook de opleiding tot myofasciaal release therapeut.

Meer info op de website van Equicare-plus

Een andere kijk op bewegen; intrinzen-inspired trainen
Jorien Buysse van Het Bospaard

Lezingenlokaal 1 ~ 11:30 - 12:15 uur

Intrinzen-inspired trainen krijgt steeds meer bekendheid, ook in Nederland. Veel mensen kennen de filmpjes wel waarbij de paarden in vrijheid spectaculaire bewegingen laten zien. Veel kracht, soepelheid en coördinatie; de filmpjes van echte 'badass' paarden.
Deze manier van trainen is leuk om te doen en mooi om naar te kijken. Maar er is ook een wetenschappelijke basis en er wordt gewerkt vanuit een aantal basis-principes. Ben jij nieuwsgierig naar het waarom, kom dan zeker naar deze lezing!

Over Jorien:

Ik ben Jorien Buysse en sinds 2017 ben ik begonnen met Intrinzen-inspired trainen van mijn paard Vinur. We hebben veel geëxperimenteerd met deze manier van trainen en met vallen en opstaan hebben we hier nu onze eigen weg in gevonden. Naast Vinur train ik ook nog één van de andere paarden in de kudde, Bliki. En sinds een half jaar heb ik een tweede paard, Sámur. Door met meer paarden te trainen leer ik weer opnieuw naar uitdagingen te kijken, word ik uitgedaagd om mijn creativiteit te gebruiken en ontdek ik weer veel nieuwe dingen.

Meer info op de website van het Bospaard

Leerplezier voor paard en kind: ik kan het!
Tanja Stigter van ANDERS LEREN MET PAARDEN

Lezingenlokaal 1 ~ 12:30 - 13:15 uur

Tanja Stigter Anders leren met paarden lezing

Leren is het allerleukst als je mag leren op een manier die bij je past, met positieve beloning, keuzevrijheid en intrinsieke motivatie. Het natuurlijk leren van paarden en het natuurlijk leren van kinderen heeft veel overeenkomsten. Met ANDERS LEREN MET PAARDEN gaan kinderen met de hulp van het paard aan de slag om hun eigen manier van leren te ontdekken en herkennen daarbij veel van zichzelf door het paard.

Over Tanja:
Tanja Stigter is de grondlegger van ANDERS LEREN MET PAARDEN. In haar praktijk voor kindertherapie ontmoette ze veel kinderen met gedragsproblemen en een negatief zelfbeeld. De oorzaak daarvan lag vaak in het feit dat deze kinderen op school niet goed konden meekomen. De manier waarop dieren en mensen leren boeide haar enorm. Samen met de kinderen, de paarden en een werkgroep van professionals ontstond er een methode vol leerplezier die inmiddels in heel Nederland en in een deel van België door kinderpaardencoaches wordt ingezet.
 
Meer info op de website van ANDERS LEREN MET PAARDEN

Zorgend leiderschap, wat kan ík doen om dingen beter te maken?
Marijke Groos van Be the Better Horse

Lezingenlokaal 1 ~ 13:30 - 14:15 uur

Marijke Groos  Be the Better Horse

Wat heeft mijn paard van mij nodig om te kunnen doen wat ik van hem vraag?
Weten wat je wilt en hoe je dat moet vragen zijn belangrijke ingrediënten. Maar wat vindt mijn paard van mijn vraag en hoe ik deze stel? En hoe zie ik hoe hij zich voelt? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij kan en wil uitvoeren wat ik vraag?
Daar gaat deze lezing over, met Q&A.

Over Marijke:
Marijke Groos is een gecertificeerd Irwin Insights trainer en verzorgt al jaren demo's op de Equiday. Eerder samen met Chris Irwin, de laatste jaren alleen - onder de naam 'be the better horse'.
Wees de verandering die je wilt zien - vraag niet wat je paard voor jou kan doen, vraag wat jij voor je paard kunt doen.
Marijke helpt mensen en paarden door het hele land elkaar beter te begrijpen en daardoor samen te kunnen werken dmv logica van de biomechanica, empathie en leiderschapskwaliteiten.

Volg Marijke op Facebook

Game design voor ruiters
Inge Teblick van ClickerAcademie

Lezingenlokaal 1 ~ 14:30 - 15:15 uur

Inge Teblick ClickerAcademie

Inge Teblick geeft de XXS-versie van een vernieuwend concept over belonend rijden: game design voor ruiters.
Hoe maak je rijden niet enkel fun voor ruiters, maar ook voor het paard? Een beloning geven als je paard het goed doet en het correcte gedrag markeren met een click is alvast een goed begin. Daar bovenop game design-principes toepassen zodat gereden worden ook voor het paard zinvol en fun is, helpt je om je paard spelenderwijs fysiek én mentaal sterker te maken.


Over Inge:
De ClickerAcademie, een initiatief van Inge Teblick, is een tweejarige opleiding rond het beloningsgericht trainen van paarden. Verschillende lesgevers uit België en Nederland (de "Bosswatjes") werken vrolijk met elkaar samen, elk met hun specialiteiten in theorie en praktijk. De reeksen opeenvolgende Clickerbadges (ClickerMinded, ClickerSkilled en ClickerCoach) zijn daarbij de tussenstappen van een lange termijn-plan waar je onder begeleiding (of op je eentje thuis) aan kan werken.

Meer informatie op de website van ClickerAcademie

De 5 stappen naar verbinding met jouw (jonge) paard
Manon Schenk van Malise

Lezingenlokaal 1 ~ 15:30 - 16:15 uur

Manon Schenk Malise

De 5 stappen naar verbinding met jouw (jonge) paard'

Deze lezing staat in het thema van verbinding. Iets wat voor mij het allerbelangrijkste begin is in het werk met (jonge) paarden. Maar hoe krijg je dat goed tot stand?

In dit webinar geef ik je 5 onderwerpen waarin ik jou per onderwerp vertel wat ik belangrijk vind voor een goede verbinding met ons paard.

✔️ Kom erachter welke basis stenen belangrijk zijn voor verbinding
✔️ Krijg inzicht in waar ik op let in de trainingen
✔️ Concrete informatie om zelf mee aan de slag te gaan
✔️ Een kennismaking met mij en mijn visie

Ik hoop dat ik jullie deze lezing mag inspireren en een opstapje mag geven naar een betere verbinding met jouw (jonge) paard. Tot snel!

Over Manon:
Met Malise focus ik me op training vanuit de stem van het jonge paard. Een opbouw voor jonge paarden vanuit echte verbinding is iets wat me dagelijks bezig houdt en waar dan ook mijn ultieme passie ligt.
Door mijn eigen reis en kennis te delen en in te zetten voor het opleiden van jonge paarden, hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen om het paardenwelzijn te verbeteren.

Lezingenlokaal 2

Natuurlijke huisvesting voor paarden
Femke Dölle van Browsing Paddock

Lezingenlokaal 2 ~ 10:30 - 11:15 uur

Femke Dölle

Verrijk de leefomgeving van je paard op een zo natuurlijk mogelijk manier. Zo voorkom je verveling, stimuleer je beweging en heb je samen plezier! Femke Dölle vertelt je tijdens deze lezing alles over haar succesformule de ‘Big Five B’s’ voor het creëren van een Browsing Paddock, geeft je inspiratie voor paddock verrijking en deelt praktische tips over Passive Physio®. Uiteraard inspireert Femke je met voorbeelden van haar eigen mini Browsing Paddock op slechts 1.600m2!

Over Femke:
Femke Dölle heeft de kleinste Browsing Paddock® van de Benelux op slechts 1.600m2 compleet met tiny forest. Ze is een echte inspirator, horsefluencer én omdenker op het gebied van natuurlijke huisvesting. Femke begeleidt paardeneigenaren met huisvesting, voermanagement en groepsdynamiek en is daarnaast Offical Ambassador Passive Physio®.

Meer over de Browsing Paddock® op Femke's website

Natuur in het Equi Habitat
Laura Knoops van Paardentuinen

Lezingenlokaal 2 ~ 11:30 - 12:15 uur

Laura Knoops Equi Habitat

Met de aanleg van jouw Equi Habitat® kun je tegelijkertijd meer natuurwaarde creëren. In deze lezing laat ik je zien waar kansen liggen om de landschappelijke en ecologische waarde van jouw terrein te vergroten. Zodat je met de aanleg van jouw paardenparadijs niet enkel de leefomgeving van je paard verrijkt maar ook de biodiversiteit in de omgeving vergroot. Ik deel tips die iedereen kan toepassen én ik laat je zien hoe je jouw ontwerp vanuit een ecologisch standpunt nog eens kritisch onder de loep neemt.

Over Laura:
Laura Knoops is tuin- en landschapsontwerper én paardenliefhebber. Ze is het creatieve brein achter ontwerpen van Paardentuinen. Ze zit altijd vol ideeën die haar opdrachtgevers telkens weer verrassen en nieuwe inzichten geven. Als paardenliefhebber is ze altijd zoekende naar de meest vriendelijke manier van paarden houden. In ‘Paardentuinen’ komen deze twee drijfveren samen.  Ze ontwikkelde ‘De Paardentuin’ in Winssen, omgeving Nijmegen. Een voorbeeldlocatie voor natuurlijkere paardenhuisvesting met daarbij een holistische kijk op natuur en landschap. Paardentuin is officieel Equi Habitat® partner.

Meer informatie op de website van Paardentuinen

De zin en onzin van voeding
Drs Annette van Weezel Errens van Equilin BV

Lezingenlokaal 2 ~ 12:30 - 13:15 uur

Drs Annette van Weezel Errens Equilin

Wat kan je nou wel en wat niet meer voeren aan je paard. Bietenpulp, melasse, granen, lijnzaadolie, selenium, verpakt hooi en nu ook de luzerne verbannen… Allemaal uit den boze en slecht voor je paard of ligt het genuanceerder? En wat kan je dan nog wel voeren aan je paard? Tijdens deze lezing / discussie gaan we op zoek naar de nuance.

Over Annette:
Annette heeft een vrije studierichting diergeneeskunde gedaan en is al jaren bezig met het Concept ‘Het Nieuwe Voeren’ waarover vorig jaar ook haar boek is verschenen.

Pijnsignalen herkennen bij je paard
Rianne Dekker van Horse in Mind

Lezingenlokaal 2 ~ 13:30 - 14:15 uur

Rianne Dekker Horse in Mind

Grotere pijnsignalen, zoals trappen of happen naar de buik, boos worden bij aanraking of mank lopen herkennen we vaak wel. Maar herken jij ook de kleinere signalen die je kunt aflezen aan het lichaam, gezicht en gedrag van je paard, die veel ruiters over het hoofd zien? In deze lezing deelt Rianne van Horse in Mind allerlei voorbeelden van subtiele pijnsignalen met je. Zo kun je sneller ingrijpen wanneer er sprake is van ongemak en kun je beter beoordelen wat er mogelijk aan de hand is met je paard.

Over Rianne:
Rianne Dekker is eigenaar van kennisplatform Horse in Mind en host van de Paardenpodcast. Ze is opgeleid als revalidatietrainer voor paarden, maar haar interesse is veel breder dan dat. Hoeven, voeding, anatomie, huisvesting - het is allemaal zo interessant! Ze kijkt met een holistische blik en inspireert graag andere paardenliefhebbers over het natuurlijk houden en vriendelijk trainen van paarden.
 

Passive Physio® - Is jouw paard een Masterbrowser?
Femke Dölle van Browsing Paddock

Lezingenlokaal 2 ~ 14:30 - 15:15 uur

Femke Dölle

Het paard is van nature niet alleen een grazer maar ook een ‘browser’ wat betekent dat hij ook tussen knie- en oorhoogte eet. Hij moet rekken, strekken en plukken om bij die sappige blaadjes van bomen en struiken te komen. Maar hoe pas je dit toe in de leefomgeving van jouw paard? Wat zijn de randvoorwaarden en do & dont’s bij Passive Physio®? Hoe kun je veilig voeren en is het wel geschikt voor ieder paard? Femke Dölle geeft je tijdens deze lezing nieuwe inzichten en handige tips.

Over Femke:
Femke Dölle heeft de kleinste Browsing Paddock® van de Benelux op slechts 1.600m2 compleet met tiny forest. Ze is een echte inspirator, horsefluencer én omdenker op het gebied van natuurlijke huisvesting. Femke begeleidt paardeneigenaren met huisvesting, voermanagement en groepsdynamiek en is daarnaast Offical Ambassador Passive Physio®.

Browsing Paddock® – Huisvesting Ontwerp & Advies – Passive Physio® – Mineralenbuffet – Eerste Hulp Bij Inscharen

Hoevencheck: kijk en leer mee!
Anne Schuite van Hoofnerd Academy

Lezingenlokaal 2 ~ 15:30 - 16:15 uur

Anne Schuite Hoofnerd Academy

We gaan leren kijken naar hoeven aan de hand van een aantal handige principes die jou in een oogopslag een hoef leren inschatten. We starten bovendien met een interactieve quiz die je helemaal laat focussen op hoeven. Na deze lezing heb je een extra bril waardoor je objectiever hoeven kan beoordelen.

Over Anne:
Ik werk in de praktijk als bekapper en geef vanuit de Hoofnerd Academy cursussen en lezingen over hoefgezondheid en bekappen. Daarnaast school ik mezelf steeds bij op vlak van hoeven, biomechanica en anatomie en doe ik dissecties op hoeven.