Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
Dit voorjaar TWEE lezinglokalen voor verdiepende lezingen over paardenwelzijn, opnieuw mede georganiseerd door kennisplatform Horse in Mind.
Lezingenlokaal 1
De pudding pony - Wat als je paard te dik is?
Jantine Steehouder van Pure Horse
Lezingenlokaal 1 ~ 10:30 - 11:15 uur

Paarden en pony's zijn dikker dan ooit, ondanks dat er heel veel kennis beschikbaar is, lijkt het probleem toe te nemen. Hoe kan dat? En belangrijker nog, hoe help je je paard of pony weer op normaal gewicht te komen?
De lezing helpt je inzicht te krijgen in het probleem en geeft je tools te om direct mee aan de slag te gaan. Ofwel om erger te voorkomen, ofwel als je paard al klachten heeft ontwikkeld.
Over Jantine:
Jantine legt zich al jarenlang toe op het leren over paardenwelzijn in relatie tot voeding en welvaartziektes in het lichaam. Inmiddels heeft ze vele paarden naar een klachtenvrij leven mogen ondersteunen. Haar passie is om zoveel mogelijk kennis te delen, zodat iedere paardenliefhebber toegang heeft tot de essentiële kennis over de voeding voor zijn of haar paard. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!
Natuurgeneeskunde; Zin of Onzin?
Margriet Cremers - Dudok van Heel van Silverlinde Veterinaire Natuurgeneeskunde
Lezingenlokaal 1 ~ 11:30 - 12:15 uur

Natuurgeneeskunde; Zin of Onzin?
Al langere tijd is het breder bekend dat preventie een belangrijk onderdeel is van gezondheid en welzijn
Maar preventie is ook een belangrijk onderdeel van herstel bij ziekte.
Een toegeslagen ziekte kan gemakkelijker gepareerd worden door een lichaam in redelijke balans.
Preventief EN curatief kan de natuurgeneeskunde veel betekenen.
Natuurgeneeskunde is een integrale visie op gezondheid. Kent veel "evidence-based"
onderzoeken EN gaat uit van de gedachten: natuurlijk waar het kan en regulier waar het moet.
In deze lezing zal Margriet Cremers - Dudok van Heel een korte inleiding geven op het integraal werken EN middels veel praktijkvoorbeelden verschillende natuurlijke geneeswijzen aantippen. Denk daarbij aan de klassieke homeopathie, bachbloesemtherapie en de kracht van de aromatherapie voor dieren.
Over Margriet:
Margriet Cremers - Dudok van Heel is al meer dan dertig jaar werkzaam binnen de veterinaire natuurgeneeskunde.
Zij schreef ontelbaar veel artikelen in o.a. de "Hoefslag", een zestal boeken en richtte 25 jaar geleden de opleiding "Veterinaire Natuurgeneeskunde" bij kenniscentrum Silverlinde op. Silverlinde is inmiddels DE opleiding in natuurlijke geneeswijzen voor dieren.
Naast vakdocent aan Silverlinde is Margriet werkzaam in de veterinaire praktijk van Silverlinde.
Eerste Hulp Bij Inscharen - stressvrij paarden samenvoegen
Femke Dölle van Femkedolle.nl | Browsing Paddock®
Lezingenlokaal 1 ~ 12:30 - 13:15 uur

Een nieuw paard in een bestaande groep introduceren is altijd spannend. Hoe reageren ze op elkaar? Wordt het nieuwe paard geaccepteerd? En hoe ga je het aanpakken? Verhuizen en inscharen is een van de meest stressvolle situaties voor paarden. Toch gebeurt het nog vaak dat een nieuw paard binnen een paar dagen of soms dezelfde dag bij de groep wordt ingezet. Dat zorgt voor veel stress en soms met heftige reacties onderling. Maar ook wanneer het lijkt alsof het goed gaat, is er nog veel stress aanwezig. Op lange termijn kunnen hierdoor mentale en fysieke problemen ontstaan. Dat kan echt anders! Want door meer aandacht te besteden aan een inscharingsplan en doordachte huisvesting kunnen we de kans op ongelukken en stress voorkomen.
Over Femke:
Inspirator en changemaker Femke Dölle heeft op slechts 1.600m2 een mini Browsing Paddock® voor haar vier paarden gecreëerd. Ze inspireert en stimuleert paardeneigenaren om net dat stapje extra te zetten voor de basisbehoeften van hun paard. Vanuit haar creatieve omdenken ontwerpt ze een natuurlijke leefomgeving voor paarden die veilig, vriendelijk en verleidelijk is. Femke begeleidt paardeneigenaren bij het inscharen van nieuwe paarden in een bestaande groep of het herstellen van een verstoorde groepsdynamiek. Daarnaast is ze Offical Ambassador Passive Physio® en geeft ze deskundig advies.
Geen probleemhoeven, maar onbegrepen hoeven!
Anne Schuite van Hoofnerd Academy
Lezingenlokaal 1 ~ 13:30 - 14:15 uur

Probleemhoeven zijn zelden echt problematisch, maar vooral onbegrepen. Aan de hand van een casestudie leer je anders kijken naar een groot hoefprobleem. Na deze lezing snap je scheuren, platvoeten en wittelijnziekte helemaal.
Over Anne:
Ieder paard heeft recht op comfortabele voeten. Vroeger droeg ik daar vooral als bekapper aan bij, nu als docent vanuit de Hoofnerd Academy. Ik leer aan eigenaren, therapeuten, trainers, paardenmensen, etc., wat gezonde voeten zijn en hoe je die voor jou paard kan bereiken. Daarnaast leid ik, samen met gastdocenten, mensen op tot professioneel bekapper in de Hoofnerd Pro opleiding. Hoe meer kennis we delen, hoe meer paarden op hun meest optimale voeten lopen.
Communiceren met paarden in de praktijk
Symone Ottevangers van Dierencommunicatie & Healing Symone Ottevangers
Lezingenlokaal 1 ~ 14:30 - 15:15 uur

Het intuïtief communiceren met paarden, hoe doe je dat? Hoe zien paarden ons? En hoe maak je nou optimaal gebruik van je intuïtie?
Uitleg, praktijkvoorbeelden en tips die je direct kunt inzetten om de band tussen jou en je paard te verdiepen. Een meerwaarde voor elke paardenliefhebber!
Over Symone:
Ik ben Symone Ottevangers, bevlogen dierencommunicator en vertaler tussen dier en mens. Tijdens de consulten en cursussen die ik geef heb ik een schat aan ervaring opgedaan door mee te mogen kijken naar hoe paarden de wereld, hun omgeving en ons beleven. Ik heb paarden daardoor op een hele andere manier leren kennen en vertel daar graag over.
Jeuk te lijf op een natuurlijke manier
Shelley Meeuwsen van De Paardentherapeut
Lezingenlokaal 1 ~ 15:30 - 16:15 uur

Het is echt niet leuk om te zien dat je paard de hele tijd aan het krabben, bijten en schuren is. Geen enkele paardeneigenaar zou haar paard dit willens en wetens willen aandoen, maar de realiteit is helaas dat vrijwel alle jeukklachten (van origine) voortkomen uit verkeerde keuzes die eigenaren maken (of hebben gemaakt in het verleden).
Er is gelukkig ook goed nieuws: hier is iets aan te doen! Jezelf onderwijzen over wat dan wél de juiste keuzes zijn is de eerste stap. En daarvoor ben je bij deze lezing op precies de juiste plek!
Over Shelley:
Shelley Meeuwsen helpt met haar bedrijf De Paardentherapeut open-minded paardeneigenaren bij het aanpakken van jeukklachten, staakgedrag en darmproblemen op een no-nonsense natuurlijke manier.
Lezingenlokaal 2
Herken koliek bij je paard OP TIJD!
Iris van Gulik van Iris van Gulik Paardendierenarts
Lezingenlokaal 2 ~ 10:30 - 11:15 uur

Iedereen herkent koliek als het paard zwetend en rollend op de grond licht. Maar wist je dat het super belangrijk is om subtiele signalen van koliek te leren herkennen. Hoe eerder je ingrijpt bij koliek hoe meer kans op een goede afloop! In deze masterclass leer ik je subtiele kolieksignalen herkennen bij je paard.
Over Iris:
Iris van Gulik is Paardendierenarts, ze deelt graag haar kennis met paardeneigenaren om op die manier de gezondheid en het welzijn van paarden in Nederland te vergroten. Op Instagram deelt ze dagelijks tips, volg haar op @paardendierenarts_irisvangulik
In “De Paard&Gezondheid Podcast” bespreekt ze wekelijks met Aimée gezondheidsproblemen die bij paarden voorkomen, of andere (veterinaire) kwesties. Daarnaast zijn via haar website www.irisvangulik.nl verschillende online cursussen te volgen over paardengezondheid.
Herken mogelijke pijn en stress signalen en voorkom blessures en ``probleemgedrag``
Jolien Dalenberg van Paardenfeest - Jouw paard lekker in zijn vel
Lezingenlokaal 2 ~ 11:30 - 12:15 uur

Iedereen wil een blij en gezond paard. Niemand zit te wachten op stress en blessures. Toch sluipt het er soms in. Omdat onze paarden het zó goed kunnen verbergen. Als je weet waar je op kunt letten, kun je mogelijke problemen snel opmerken. Je hebt handvatten om te zien of je training de goede kant op gaat of juist niet. Dat geeft meer rust. plezier en vertrouwen. Voor jezelf. En je paard.
Over Jolien:
Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben een watje als het op paarden aan komt! Inmiddels heb ik zo vaak paarden gezien die écht een reden hadden voor hun gedrag (eigenlijk allemaal). Vaak een combi van fysieke en mentale uitdagingen. Ook als ik ze niet snap, krijgen ze het voordeel van de twijfel. Voor mij geen quick fikses, maar langdurige oplossingen. Het paard is leidend. Met eigenaren ga ik op zoek naar het waarom achter het gedrag, achter de blessure. Ik leer ze de kleinste signalen zien. Het lijf lezen. En vooral gaan we er voor om het zenuwstelsel en de veerkracht van het paard sterker te maken. Het zelf herstellend vermogen van het lijf te vergroten. Dit geeft zelfvertrouwen aan zowel het paard als de eigenaar. De band wordt sterker dan ooit. Ik combineer mijn kennis van gedrag, management en anatomie/biomechanica om paarden zo goed mogelijk te begrijpen.
Op zoek naar de intrinsieke motivatie van je paard
Jorien Buysse van Het Bospaard
Lezingenlokaal 2 ~ 12:30 - 13:15 uur

Hoe veel plezier heeft jouw paard in bewegen? En beweegt hij omdat jij het vraagt, of beweegt hij vanuit zijn intrinsieke motivatie?
In deze lezing gaan we kijken naar de intrinsieke motivatie van het paard om te bewegen. Wat is intrinsieke motivatie eigenlijk? Hoe kun je je paard helpen om zijn intrinsieke motivatie (terug) te vinden? En hoe kun je dat vervolgens in je training toepassen?
Misschien is dit thema nog helemaal nieuw voor jou. Dat is helemaal niet erg, deze lezing gaat jou helpen om hierover na te denken en dit te gebruiken in je training!
Over Jorien:
Jorien geeft les in intrinzen-inspired trainen en heeft de laatste jaren op Equiday al verschillende demo's gegeven met haar ijslandse paarden Vinur, Bliki en Sámur.
Bij intrinzen-inspired training staat intrinsieke motivatie van je paard voorop, dit betekent dat het paard autonomie krijgt en zelf keuzes maakt. Verder ligt de focus op beweging; het plezier in bewegen en het wegnemen van (mentale en fysieke) blokkades.
Door te werken met positieve bekrachtiging gaat het paard zelf ontdekken wat goed voelt en wordt hij uitgedaagd om diversiteit in bewegingen te onderzoeken.
Belonend rijden: de X-factors van fun
Inge Teblick van It Clicks with my Horse
Lezingenlokaal 2 ~ 13:30 - 14:15 uur

In het traditionele rijden MOET ons paard bewegen. Omdat hij dat niet vanzelf doet, hebben we meer druk nodig: meer been, meer hand, een tik van de zweep, een spoor. Maar wat als je je paard kan uitleggen dat gereden worden fun betekent? Hoe kan je ervoor zorgen dat een paard WIL bewegen met jou op z'n rug? Wat zijn dan die X-factors van fun?
Over Inge:
Inge Teblick is vooral bekend van haar boeken “Grondwerk met Paarden” (2005) en “Denkwerk” (2012). Inge is een groot voorstander van zo ethisch mogelijk trainen, met respect voor leertheorie, motivatieleer en ethologie.
Eén van haar huidige stokpaardjes is het zoeken naar nieuwe manieren om ook rijden zo vriendelijk en eenvoudig mogelijk te maken voor paard én ruiter.
Hoe herken je hypermobiliteit en wat betekent het voor je paard?
Karin Leibbrandt van Equicare-plus
Lezingenlokaal 2 ~ 14:30 - 15:15 uur

Hypermobiliteit komt steeds vaker voor bij paarden. Het zorgt er vaak voor dat een paard minder belastbaar is. Eigenaren lopen vaak tegen terugkomende problemen aan, kreupelheden die steeds terugkomen of aan verschillende benen, maar ook algemene gezondheids problemen zoals ontstekingen, gevoelig darmstelsel en allergien. Ook zijn dit vaak paarden die mentaal instabiel zijn waardoor zij een uitdaging zijn om mee te trainen. Hoe houdt dit nu allemaal verband met elkaar. Hoe kun je het herkennen en hoe kun je je paard helpen. Dat wordt allemaal besproken in deze lezing.
Over Karin:
ruim 20 jaar geleden ben ik afgestudeerd als dierenarts en werd ik al snel geconfronteerd met kreupelheden waar geen oorzaak voor gevonden kom worden of die niet op te lossen waren. Dat greep me aan en heeft er voor gezorgd dat ik op zoek ging naar antwoorden. Geen idee dat dat een weg zou zijn die me tot op de dag van vandaag bezig zou houden. Ik heb veel richtingen onderzocht, maar revalidatie training en training om een paard gezond te houden in combinatie met myofasciale release technieken hebben mijn passie. Een paard revalideren is maatwerk. Er zijn geen echte regels of protocollen die je kunt volgen. Ieder paard is uniek en dat maakt dit vakgebied zo bijzonder.
Learned helplessness en depressie bij paarden
Laura Venema van Gelukkig Paard
Lezingenlokaal 2 ~ 15:30 - 16:15 uur

Learned helplessness bij paarden is een relatief onbekend onderwerp, maar behelst één van de meest schrijnende verschijnselen in de paardenwereld. Het betreft de paarden die nooit een stap verkeerd zetten en altijd braaf zijn, maar aan de andere kant ook geen plezier lijken te hebben, geen initiatief tonen en haast apathisch zijn. Deze paarden hebben, door langdurig controle verlies geleerd dat het geen zin meer heeft je te verzetten en hebben opgegeven nog enig initiatief te tonen. Learned helplessness ligt erg dicht bij depressie en beide hebben overeenkomsten in gedrag, maar verschillen ook op sommige punten.
In deze lezing kom je erachter hoe je beide verschijnselen kunt herkennen, wat je kunt doen om het te voorkomen en hoe je je paard kunt helpen als je vermoedt dat jouw paard lijdt aan learned helplessness of depressie.
Over Laura:
Ik ben gepassioneerd dierwetenschapper, Tinley paardengedragstherapeut en R+-trainer. Ik ben gespecialiseerd in het onderwerp learned helplessness en depressie bij paarden. Het is mijn passie meer bekendheid te genereren over het onderwerp. Wanneer namelijk meer mensen bekend zijn met het onderwerp en het verschijnsel kunnen herkennen, kunnen we meer paarden helpen en kunnen meer paarden weer een paardwaardig leven leiden waardoor er weer meer paarden gelukkig paard kunnen zijn.