Lezingen op EquiDay

De lezinglokalen zijn te vinden achter Hal C (Willem-Alexanderhal). Loop door de kunstgalerij naar buiten voor de ingang tot beide lokalen.
Er zijn 30-40 zitplaatsen per lokaal en vol is helaas vol, dus kom op tijd.


Training en gedrag

Van Piet Paniek naar Charlie Cool
Anita Janssen van Oog voor het paard

Training en gedrag ~ 10:45 - 11:30 uur

Anita

Tijdens de lezing neemt Anita je mee op jacht naar informatie via het lichaam van je paard. Door het kijken naar je paard als een detective krijg je de tools om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je paard. Met de direct toepasbare tips kun je thuis meteen aan de slag met je eigen paard.


Over Anita:
Mijn naam is Anita Janssen. Ik ben Instructeur Paard en gedrag en TTouch practitioner voor paard en gezelschapsdieren. Momenteel ben ik een trotse eigenaar van een jonge PRE die als Piet Paniek zijn leven in Nederland begon.

Ik ben van mening dat er zelfs anno nu, nog te weinig wordt gekeken naar een paard als een geheel. Veel mensen kijken vanuit hun discipline of vakgebied. Een paard heeft altijd een reden voor zijn gedrag. Paarden die schrikken van een paraplu of omdraaien in het bos, worden of zijn dit niet zomaar. Omdat een paard kan niet praten, laat hij dit zien met kleine of grote signalen zien.

Meer over Anita op haar website.

Training van het jonge paard
Danielle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht

Training en gedrag ~ 11:45 - 12:30 uur

Danielle Meyboom


Over Danielle:
Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht, is een bedrijf dat zich richt op paardvriendelijke trainingsmethoden en het versterken van de band tussen mens en paard.

Daniëlle specialiseerde zich samen met haar eerste paard Jauke in technieken zoals vrijheidsdressuur, clickertraining en natural horsemanship en biedt inmiddels al 20 jaar lessen, workshops en shows aan. Daarnaast helpt ze mensen persoonlijke inzichten te verkrijgen door middel van paardencoaching.

Via haar Youtube kanaal deelt ze informatieve video’s met gratis tips, inzichten en kennis over paardengedrag en training.

Succesvol trailerladen - Zelfverzekerd de trailer in
Joyce Matthijssen van Joyful Paardentraining

Training en gedrag ~ 12:45 - 13:30 uur

Joyce Matthijssen

Die ene mooie buitenrit maken op de Veluwe. Eens meedoen aan een onderlinge wedstrijd. Of naar de kliniek kunnen als het echt nodig is. Als je hier aan denkt voel je je hopeloos. Je paard is namelijk niet te vervoeren in een trailer. Wil je hier wat aan doen? Maar weet je niet hoe je dit het beste aan kan pakken? In mijn lezing leg ik je uit wat je moet doen om je paard succesvol op de trailer te krijgen.

Over Joyce:
Ik ben opgeleid tot gedragstrainer voor paarden. Heel erg breed dus. Toen mijn eigen paard op een gegeven moment de trailer niet meer op liep, en ik daardoor pas echt besefte hoe frustrerend dit is en hoe machteloos je je voelt, besloot ik om me volledig op het trailerladen te richten.

Meer over Joyce op haar website.

Emotieregulatie bij Paarden
Carola van Berckel van Join the Horse

Training en gedrag ~ 13:45 - 14:30 uur

Carola

Heeft je paard moeite met stil staan bij het opstijgen, onrust op stal, of vertoont het ander ongewenst gedrag? Emoties spelen vaak een grote rol bij dit soort gedragsproblemen.

Tijdens deze interactieve lezing ontdek je hoe je emoties bij je paard kunt herkennen en ondersteunen om samen dit gedrag positief te veranderen. Met praktische tips en oefeningen krijg je handvatten om het welzijn van je paard te verbeteren en de samenwerking te versterken.

Deze lezing is voor paardenmensen die verbinding, vertrouwen en veiligheid met hun paard willen vergroten. Ontdek, Leer, Verbind.




Over Carola:
Carola is gedragsdeskundige voor paarden, instructeur en coach met meer dan 40 jaar ervaring in het werken met paarden. Vanuit haar bedrijf Join the Horse helpt zij paardeneigenaren en professionals verbinding, harmonie en vertrouwen te versterken. Haar uitgebreide kennis van paardengedrag en het vermogen van paarden om menselijke emoties en gedrag te reflecteren, vormen de basis van haar werk.

Carola biedt praktische inzichten en begeleiding om gedragsproblemen op te lossen en een sterke samenwerking met paarden te ontwikkelen. Met een betrokken en praktijkgerichte aanpak inspireert ze paardenliefhebbers om samen met hun paard een diepere connectie te bereiken.

Meer over Carola op haar website.

Van Dromen naar Doen - waar begin je?
Anne Knape en Mirjam Koolmees van Bright Eyed Horses

Training en gedrag ~ 14:45 - 15:30 uur

Anne Knape en Mirjam Koolmees

Hoe vaak neem je de tijd om stil te staan bij wat je wil bereiken met je paard? Om even uit je dagelijkse routines te stappen en na te denken over jouw doelen en dromen? Door daar geregeld de tijd voor te nemen, krijgen jouw (paarden)leven en de band met je paard een enorme boost! Tijdens deze lezing ga je aan de slag met het ontdekken van jouw dromen en geven we je tips en tricks hoe je die dromen werkelijkheid kan maken.

Over Mirjam en Anne:
Anne en Mirjam weten hoe het voelt om vast te lopen of even niet meer te weten welke kant je op moet. Samen maken ze al een tijd plannen die echt voor ze werken, zowel in het paardenleven als in het dagelijks leven. Dat doet Mirjam vanuit haar ervaring als full-time instructeur, Anne vanuit haar achtergrond als part-time instructeur en als communicatieprofessional.

Bekijk hier de website van Anne of Mirjam

Op weg naar harmonie; scheefheid eenvoudig herkennen en oplossen
Mireille den Hoed van TAKT Academy

Training en gedrag ~ 15:45 - 16:45 uur

Mireille den Hoed

Heb jij tijdens je training last van ongelijke aanleuning, gaan zijgangen de ene kant op altijd soepeler dan de andere kant op, of twijfel je of je paard zijn lijf wel echt optimaal gebruikt?

Dan mag je deze lezing niet missen! Mireille laat je zien hoe je scheefheid en balansproblemen herkent, waar deze vandaan komen en – belangrijker nog – hoe je ze effectief kunt oplossen. Aan de hand van glasheldere uitleg en krachtig beeldmateriaal leer je hoe je je paard kunt helpen om sterker, rechter en soepeler te worden. Je ontdekt de geheimen van biomechanisch correct trainen en hoe dit zorgt voor een betere samenwerking, een prachtig gezond en bespierd paard en meer plezier in de training. Deze lezing is dé kans om praktische, direct toepasbare kennis op te doen en om samen met je paard de weg naar harmonie en balans te vinden.



Over Mireille:
Mireille den Hoed is dé expert in biomechanisch correct trainen en heeft sinds 2006 honderden paarden en ruiters geholpen om met gezond lichaamsgebruik door de baan te bewegen. Als oprichter van TAKT Academy & Trainingsstal zet ze zich in voor een wereld vol paarden die in balans en op een gezonde en harmonische manier functioneren. Haar aanpak is praktisch, helder en direct toepasbaar, ongeacht je discipline of niveau.

Mireille laat je zien hoe je je paard helpt zijn balans te verbeteren, wat leidt tot meer souplesse, kracht en een prachtige bespiering. Bovendien helpt deze manier van trainen blessures te voorkomen en zorgt het voor een langdurig gezond en gelukkig paard. Dankzij haar jarenlange ervaring als instructeur, trainer en docent kan ze complexe kennis toegankelijk maken met duidelijke uitleg en beeldmateriaal. Haar inzichten zijn onmisbaar voor iedereen die streeft naar een gezond, blij paard en een harmonieuze samenwerking.

Gezondheid en huisvesting

Liefde gaat door de maag - hoe voer je jouw paard gezond?
Anneke Rombouts van Vitalbix

Gezondheid en huisvesting ~ 10:45 - 11:30 uur

Anneke Rombouts

Bij goed voeren komt best een hoop kijken. Want hoe werkt de spijsvertering van een paard nou eigenlijk, en hoe helpen we die het beste (en wat schopt 'm juist in de war)? Belangrijk om je een beetje in te verdiepen, want voeding kan zowel veel goed als kwaad kan doen bij dingen als eczeem, maagzweren, koliek, te heet, te sloom, te dik, te dun, OCD, PPID (en nog veel meer...). Gaat jouw paard prima? Ook dan is het goed om te weten hoe je dat een leven lang zo houdt.

Kortom: begrijpen hoe jij jouw paard op de juiste manier voert is dus goud waard! Dus kom langs, luister, vraag & quiz mee en doe er je voordeel mee - je paard zal je dankbaar zijn. En met een beetje geluk ga je ook nog naar huis met een gratis persoonlijk advies én alle producten die ideaal zijn voor jouw paard!

Over Anneke:
Hi! Ik ben Anneke, voedingsexpert bij Vitalbix. Voor een gezond paard moeten huisvesting, training én voeding samenwerken. Ik vind het heel erg logisch om paarden te houden op een manier die passend is bij hun natuurlijke gedrag, voorzienend in hun basisbehoeftes.

Mijn eigen paarden hebben heerlijk de ruimte bij mij huis, en train ik binnen hun eigen kunnen vanaf de grond en onder het zadel. Ze krijgen bij mij onbeperkt ruwvoer, en natuurlijk Vitalbix! Want voeding moet passen bij de spijsvertering van het paard: goed ruwvoer aangevuld met alle essentiële voedingsstoffen. En dat doet Vitalbix ;).

De kracht van het lymfesysteem
Deborah Egger van Tink Lymfedrainage

Gezondheid en huisvesting ~ 11:45 - 12:30 uur

Deborah Egger

Ontdek hoe het lymfesysteem van je paard werkt en welke essentiële rol het speelt bij gezondheid en herstel. Deze lezing biedt waardevolle inzichten voor het ondersteunen van paarden met problemen zoals CPL, jeuk, mok, stalbenen en blessures. Leer welke factoren het lymfesysteem stimuleren of verstoren en hoe manuele lymfedrainage (MLD) hierbij kan helpen. Daarnaast krijg je praktische tips hoe jij zelf het lymfesysteem kan ondersteunen.

Over Deborah:
Ik ben lymfedrainage therapeut en voedingsdeskundige met een passie voor paarden. Met mijn expertise in lymfedrainage en specialisatie in CPL (Chronisch Progressief Lymfoedeem) help ik paardeneigenaren om je paard op een effectieve manier te ondersteunen.

Ik leer jou hoe je zelf lymfedrainage kunnen toepassen, zowel prive als in groepsverband. Als opgeleid docent deel ik graag mijn kennis op een praktische en toegankelijke manier, zodat iedereen zelf aan de slag kan voor een gezonder paard.

Een gezonde weide voor jouw paarden - Dit doe je in het voorjaar
Sanne Kosterman van Paard Inclusief

Gezondheid en huisvesting ~ 12:45 - 13:30 uur

Sanne Kosterman

Hoe zorg je voor je weide in het voorjaar? In deze lezing kom je te weten hoe je je weideseizoen zo goed mogelijk van start laat gaan. Wat zou je moeten doen in het beheer van je wei in het voorjaar en waar moet je op letten. We hebben het over ongewenste planten, bemesting, het opbouwen van weidegang en suikers in gras.

Over Sanne:
Sanne van Paardinclusief heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van gezonde paardenweides. Ze helpt en adviseert particulieren en hippische bedrijven bij het realiseren van goede weides voor paarden. Ze stelt op maat gemaakte beheer en ontwikkeladviezen op, waarbij uitgegaan wordt van een bodemanalyse.

Heb je net een eigen weide in beheer gekregen en weet je nog niet waar je moet beginnen? Of heb je al een tijd een weide en wil je weten hoe je deze kunt omvormen naar kruidenrijk grasland? Dan ben je bij Paardinclusief aan het juiste adres.

Ook vind je bij Paardinclusief meerdere (online) cursussen over weidebeheer en planten voor paarden. Sanne geeft regelmatig lezingen en workshops over deze onderwerpen.

Osteopaat en subtopruiter aan het woord: Van bot tot beweging
Merel Massop van Merel Massop - Equine Osteopathy

Gezondheid en huisvesting ~ 13:45 - 14:30 uur

Merel Massop

Tijdens de lezing zullen we een diepgaand inzicht krijgen in het skelet van het paard en hoe het paard dit gebruikt tijdens beweging. We bespreken hoe een evenwichtige belasting van het lichaam van het paard bijdraagt aan een evenwichtige beweging en hiermee optimale prestaties en gezondheid creëert.

Aan het eind van de lezing ken je de grove botstructuren van het skelet, ken je de bewegingsmogelijkheid van gewrichten, heb je échte botten in real life gezien en gevoeld en ben je beter in staat om jouw paard optimaal te laten ontwikkelen en blessures voor te zijn.


Over Merel:
Merel Massop is een toegewijde professional in de paardenwereld, met een indrukwekkend palet aan expertises. Ze werkt fulltime als paardenosteopaat, magneetveldtherapeut en dressuurtrainer, waarbij ze haar uitgebreide kennis en vaardigheden inzet om paarden en ruiters te ondersteunen.

Met internationale ervaring in de dressuursport streeft ze ernaar om het hoogst haalbare te bereiken voor zowel ruiter als paard. Merel's missie is geworteld in absolute correctheid. Merel heeft een scherp oog en diep begrip voor het welzijn van het paard. Haar passie en toewijding maken haar een waardevolle partner in het correct laten ontwikkelen van jouw paard op zowel biomechanisch als trainingsgericht-vlak.

Hoe geef je je paard een goede oude dag?
IJsbrand Muller van De Paardenkamp

Gezondheid en huisvesting ~ 14:45 - 15:30 uur

IJsbrand

Misschien is het nog niet zover, maar wil jij je paard een fijne oude dag bezorgen? Tijdens deze inspirerende lezing neemt IJsbrand Muller, je mee in de wereld van paardenwelzijn op latere leeftijd.

Ontdek het verhaal achter De Paardenkamp:
- Hoe het begon: de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek.
- Welke paarden wonen er?
- Verschillende huisvestingsvormen: maatwerk, gebaseerd op veel vrije beweging en sociaal contact.
- Gezondheid en voeding: Waarom is voeding zo belangrijk? Hoe herken je PPID of tandproblemen en wat kun je doen om jouw paard langer fit te houden?
- Wanneer is het genoeg: een eerlijk gesprek over de grenzen van paardenwelzijn.

Heb je vragen over jouw eigen paard? Tijdens de lezing is er ruimte die te stellen en na afloop kun je IJsbrand en zijn team ontmoeten bij de stand van De Paardenkamp. Mis deze kans niet om te leren van dé expert op het gebied van paarden in hun gouden jaren. Laat je inspireren en ontdek hoe jij het verschil kunt maken zodat jouw paard langer gezond en fit blijft.

Over IJsbrand:
IJsbrand Muller is beheerder van De Paardenkamp in Soest - hét rusthuis voor oude paarden in Nederland. Bij De Paardenkamp genieten 120 paarden en pony's van 20 jaar en ouder van hun pensioen. IJsbrand heeft een agrarische achtergrond en voeding van dieren heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad. Samen met met zijn collega's houdt hij het welzijn van de oudere paarden scherp in de gaten, waarbij oog is voor de individuele behoeften, die soms verschillen.

De grootste mythe over inscharen (die paarden pijn doet)
Femke Dölle van Femke Dölle - Browsing Paddock

Gezondheid en huisvesting ~ 15:45 - 16:45 uur

Femke Dölle

Veel paardeneigenaren denken dat een nieuwe groep vanzelf stabiliseert.
"Ze zoeken het wel uit." 
De hengst bepaalt de orde, de alfa merrie houdt de groep bij elkaar, toch?
Maar klopt dat eigenlijk wel?
Wat als deze overtuigingen juist voor stress, verwondingen en mislukte inscharingen zorgt?

In deze lezing neemt Femke Dölle je mee in de realiteit achter inscharen. Ontdek waarom de traditionele opvattingen over  groepsdynamiek niet kloppen en hoe een verkeerd inscharingsproces onnodige spanning kan veroorzaken. Verwacht sterke verhalen, onverwachte inzichten en interactie. Durf jij jouw kijk op groepsdynamiek te heroverwegen?Durf jij jouw overtuigingen onder de loep te nemen?

Over Femke
Met een pioniersgeest en een onuitputtelijke passie voor paardenwelzijn transformeert Femke Dölle de wereld van natuurlijke paardenhouderij. Als grondlegger van de Browsing Paddock® – gebaseerd op haar ‘Big Five’: Beweging, Bonding, Bodem, Biodiversiteit en Browsen – creëert ze een veilige,
verleidelijke en natuurlijke droomplek waar paarden 23 uur écht als paard kunnen (be)leven. Ze geeft eigenaren de kennis en tools om dit zelf te realiseren, met een aanpak die creatief omdenken, wetenschappelijke inzichten en praktische toepasbaarheid combineert. Haar werkwijze is radicaal, vernieuwend en altijd gericht op daadkrachtige actie.

Femke’s diepgaande kennis van paardengedrag, zowel in het wild als bij gedomesticeerde paarden, vormt de basis voor haar begeleiding bij het stressvrij inscharen van nieuwe paarden en het herstellen van groepsdynamiek.

Deze expertise en ervaring vertaalt ze naar ontwerpen voor Browsing Paddocks die rekening houden met de dynamiek van de groep én de individuele behoeften van elk paard. Als Official Ambassador Passive Physio® brengt Femke biomechanica en natuurlijke beweging op innovatieve wijze samen in haar ontwerpen, waardoor paarden kunnen leven zoals de natuur het bedoeld heeft.