Lezingen op EquiDay 2019

Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
In het grote lezinglokaal (foyer) bieden we dit jaar 6 verschillende onderwerpen aan

Lezingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig.
De zaal gaat 10 minuten voor aanvang van de lezing open, dus zorg dat je op tijd bent voor een goede zitplaats.


Lezingenlokaal 1

Het nieuwe voeren
Drs Annette van Weezel Errens van Equilin veterinaire paardenvoeding

Lezingenlokaal 1 ~ 10:15 - 11:00 uur

Annette van Equilin paardenvoer

Waarom is het de hoogste tijd om te beginnen met "het Nieuwe Voeren" van Equilin (r) en waarom is het geschikt voor elk paard? Tijdens deze interactieve lezing gaan we in op voldoende geschikt ruwvoer en de juiste aanvulling. Neem gerust de etiketten van je voer en ruwvoeranalyses mee, dan kunnen we deze bespreken in een passend rantsoen.

Over Annette:
Annette is afgestudeerd met een vrije studierichting diergeneeskunde en heeft zich gespecialiseerd in de preventieve diergeneeskunde. Voeding en stress reductie spelen hierin een hele grote rol.

Een holistische kijk op paardenrevalidatie
Rianne Dekker van Rianne Dekker Holistische Paardenrevalidatie

Lezingenlokaal 1 ~ 11:15 - 12:00 uur

Rianne Dekker paarden revalidatie

Als een paard moet revalideren wil je graag dat hij zich zo snel mogelijk weer blij en gezond voelt, toch? Door de revalidatie op een holistische manier aan te pakken is de revalidatie efficiënter én duurzamer. In deze lezing vertel ik je op welke manier oa voeding, huisvesting, hoeven, behandelingen en training invloed hebben op elkaar en het revalidatieproces. Ook wanneer je geen revalidatiepaard hebt maar toch op een holistische manier naar je paard wil kijken is deze lezing een aanrader. Over Rianne: Ik revalideer paarden volgens een holistische visie. Door niet alleen te focussen op de training, maar ook op de huisvesting, voeding, hoeven, behandelingen en de ruiter, kijk ik naar het complete plaatje. Door mijn achtergrond in natural horsemanship weet ik het fysieke en mentale optimaal te combineren. Een gezond én blij paard is altijd mijn uitgangspunt!

Een gezonde hoef, hoe herken je die?
Tanja Boeve

Lezingenlokaal 1 ~ 12:15 - 13:00 uur

Hoe kun je een gezonde hoef herkennen?
En is de hoef van jouw paard al optimaal in vorm?
Tanja Boeve komt op EquiDay een praktische lezing geven.
Praktisch? Ja, want ze gaat de hoeven van een heleboel paarden behandelen. Niet met een vijl, maar in haar powerpoint. Met foto's van veel voorkomende problemen én van iedereen die vóór 30 september een foto naar haar mailt. Op tanjaboeve@gmail.com
Dus als jij wil weten hoe gezond de hoeven van jouw paard zijn, of als je juist een bekend probleem hebt, maar niet weet hoe het opgelost kan worden, is dit je kans.

Beloningsgericht trainen voorbij de basis
Ananja Stehouwer van Effectief Trainen

Lezingenlokaal 1 ~ 13:15 - 14:00 uur

Ananja clickertrainer

Je hebt je paard een paar oefeningen aangeleerd door voor het juiste antwoord te klikken en belonen. Maar hoe ga je verder van het belonen voor iedere reactie naar het maken van een ketting waarbij je paard meerdere oefeningen achter elkaar vloeiend en enthousiast uitvoert? In deze lezing neemt Ananja van Effectief Trainen jou mee in het trainen met gedragskettingen. Door de inspirerende voorbeelden en de mogelijkheid om je eigen vragen te stellen, leer je hoe je het beloningsgericht trainen optimaal kunt inzetten bij het werken met je paard.

Over Ananja:
Ananja werkt als clickertrainer voor paarden. Met haar onderneming Effectief Trainen begeleidt ze paardeneigenaren die de band met hun dier willen verdiepen. Ze specialiseert zich daarbij in het oplossen van gedragsproblemen en het trainen van jonge paarden tot leergierige en betrouwbare dieren. Met haar opleiding als dierwetenschapper en gedragstherapeut weet ze alles van effectief beloningsgericht trainen en hoe jij dit in de praktijk kunt brengen.

Ik wil ook een Equi Habitat, maar hoe begin ik daaraan?
Valentijn Docquier van Viva Concept

Lezingenlokaal 1 ~ 14:15 - 15:00 uur

Voor je start met de aanleg van je Equi Habitat is het belangrijk om een goed overwogen plan uit te werken. Een goed ontwerp en dus correcte uitvoering komt enkel tot stand na een degelijk vooronderzoek. Tijdens de lezing geef ik tips over: - Waar inspiratie te vinden.
- Hoe de observatie van het landschap en je paarden te doen.
- Hoe een inventaris op te maken van planten en landschapselementen.
- Hoe om te gaan met de cultuurhistorische aspecten van het landschap.
- Welke afrastering te kiezen.
- Hoe de (hooi)weides te plannen.
- En nog tal van andere vragen ...

Over Valentijn:
Valentijn Docquier van Viva Concept is de grondlegger van het Equi Habitat concept en richt zich met cursussen, advies-, en ontwerpdiensten naar de bewuste paardenhouders die daarnaast ook een hart hebben voor de natuur hebben. Als adviesbureau en ontwerpstudio is Viva Concept actief in diverse projecten van particuliere hobby-paardenhouders, over pensionstalhouders, (semi-)overheidsorganisaties en kasteeldomeinen, tot grote psychiatrische centra die equitherapie aanbieden aan hun patiënten. De balans tussen paardenwelzijn, landschapsbeleving, natuurwaarde en wat praktisch/aangenaam is voor de mensen die op bezoek komen of instaan voor het onderhoud/zorg voor de paarden staat hierbij steeds centraal!

Richt je paard recht, maar ook jezelf..
Barbara Faber van Hippische Sportoefentherapie

Lezingenlokaal 1 ~ 15:15 - 16:00 uur

Ieder paard is van nature scheef. Vandaar dat er in de rijkunst veel aandacht is voor het rechtrichten van het paard. Maar wat is het effect als jij niet recht op jouw paard zit. Hoe kun je hier achter komen? En hoe kun je jouw houding en zit onderzoeken en optimaliseren? De Hippisch Sportoefentherapeut vertelt..

Over Barbara:
Barbara Faber is sportoefentherapeut ( Mensendieck) gespecialiseerd in behandeling en begeleiding van ruiters. Haar praktijk Bewust Paardrijden is gevestigd in het Gooi. Naast de begeleiding om de ruiter bewust te maken en houdingsgedrag (stapsgewijs) te veranderen komt Barbara ook op locatie om de vertaalslag naar het rijden te maken. Tevens clinics, training, Balance Coach, Franklin Balls en Paardenthermografie i.s.m. Merel Massop. In oktober start zij i.s.m. Roos Dyson op Aeres Barneveld de opleiding Houding + Zit = Lichaamscontrole!

De 10 geboden voor het trainen van paarden.
Conrad van Pruijssen van ClickerCoach

Lezingenlokaal 1 ~ 16:15 - 17:00 uur

Conrad Clickercoach paarden

Soms raak je geïnspireerd door andere mensen, mensen die initiatief nemen om de wereld, in ons geval de paardenwereld, een stukje mooier te maken. Machteld van Dierendonk is één van de mensen die mij heeft geïnspireerd. Zij heeft al weer wat jaren terug ‘De 10 geboden van het paard’ ontwikkeld. Haar geboden gingen over het houden en huisvesten van paarden. Dit is natuurlijk de basis als je het welzijn van paarden wil vergroten. De volgende stap is dat we ook het welzijn van paarden gaan vergroten als het gaat over het trainen van paarden. Ik vond het dus tijd voor de ’10 geboden om je paard te trainen’ en in deze lezing ga ik deze verder uitleggen.

Over Conrad:
Conrad van Pruijssen studeerde gedragswetenschappen voor dieren en werkte daarna in het bedrijfsleven als coach, trainer en spreker om mensen te laten excelleren. Hij zet zijn expertise nu in binnen zijn twee bedrijven Clickercoach, voor het trainen van mensen met paarden, en Happy Parents Happy Kids, voor het trainen van mensen met kinderen. In beide gevallen gaat het om op zoek te gaan naar de intrinsieke motivatie en deze te versterken. Zodat zowel paarden als kinderen graag doen wat we aan ze vragen, niet omdat ze moeten maar omdat ze willen.
‘Bij paarden click ik eerst voor wat ik krijg en dan voor wat ik wil. Bij mensen geef ik eerst wat ze vragen en daarna wat ze nodig hebben.’