Dit jaar een nieuw, groter lezinglokaal op de accomodatie in Someren.
Het lezinglokaal is toegankelijk via een trap naast de kantine (helaas niet bereikbaar voor minder validen, sorry daarvoor)
Lezingenlokaal 1
Een veilige, variërende én verleidelijk leefomgeving voor je paard
Femke Dölle van Browsing Paddock®
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Verrijk de leefomgeving van je paard op een zo natuurlijk mogelijk manier. Zo voorkom je verveling, stimuleer je beweging en wordt je paard fit en blij! Femke vertelt je tijdens deze lezing alles over haar succesformule de ‘Big Five B’s’ voor het creëren van een Browsing Paddock®, geeft je inspiratie voor paddock verrijking en deelt praktische tips over Passive Physio®. Natuurlijk inspireert ze je met voorbeelden van haar eigen mini Browsing Paddock op slechts 1.600m2.
Over Femke:
Femke Dölle ontwerpt vanuit haar creatieve omdenken natuurlijke leefomgevingen voor paarden die veilig, variërend én verleidelijk zijn. Met haar mini Browsing Paddock® op slechts 1.600m2 inspireert en stimuleert zij dagelijks duizenden paardeneigenaren om een stapje extra te zetten voor het welzijn van hun paard. Heb je hulp nodig bij een verstoorde groepsdynamiek of het inscharen van een nieuw paard? Dan is Femke je redder in nood en verleent ze Eerste Hulp Bij Inscharen. Daarnaast is Femke Official Ambassador Passive Physio® en heeft ze een succesvolle online cursus Je Paard Trainen Zonder Te Trainen ontwikkelt waarin je leert om je paard een fullbody workout te geven terwijl hij aan het eten is.
CPL van Progressief naar Preventief
Deborah Egger van Tink lymfedrainage
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Heb jij een paard met CPL of heeft jouw paard regelmatig terugkerende mok/rasp?
Dan is deze lezing iets voor jou!
Als lymfedrainage therapeut en voedingsdeskundige kom ik heel regelmatig bij paarden met CPL. Het is een ongeneeslijke aandoening die met de tijd verergerd. Als eigenaar kan je veel zorgen hebben om je paard.
In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met CPL en heb ik een stappenplan ontwikkeld waarmee de P van progressief geremd kan worden.
In deze lezing vertel ik welke stappen hiervoor gezet kunnen worden en hoe jij zelf je paard kan (leren) ondersteunen.
Over Deborah:
Mijn naam is Deborah Egger. Als MLD therapeut helpt ik graag paarden op weg naar herstel. Dit doe ik in samenwerking met de eigenaar en overige betrokkenen. Mijn specialiteiten zijn orthomoleculaire voeding, manuele lymfedrainage en lezingen over het lymfesysteem.
Weidegang voor suikergevoelig paard
Miranda de Vries & Janneke Langen van D-tails & De Avonturentuin
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Gras is de meest natuurlijke voeding voor een paard. Het ene gras is echter het andere niet. Daarnaast hebben weersomstandigheden en de wijze van beheer grote invloed op de kwaliteit van gras. Miranda en Janneke leggen je alles uit over de stofwisseling van gras, de verschillende soorten en de geschiktheid daarvan voor paarden. Ook vertellen ze waar je aan kunt merken of jouw paard gevoelig is voor de suikergehalten in gras.
Als jouw paard bij een pensionstal staat heb je meestal geen invloed op het weidebeheer. Je krijgt tips wat je in zo’n geval het beste kunt doen om gras-gerelateerde problemen te voorkomen.
Over Miranda en Janneke:
Miranda heeft meer dan tien jaar als paraveterinair in allerlei klinieken gewerkt. Nu heeft ze samen met haar partner haar eigen bedrijf; D-tails. Ze heeft zich gespecialiseerd in voeding voor paarden en weet alles over gras en kruiden. Haar passie is gedroogde kruiden aan paarden aanbieden op basis van zelfselectie. In de afgelopen jaren heeft ze haar eigen merk Herbimals ontwikkeld, waarbij vrijwel alle kruiden van eigen boeren komen. Onder het motto; het ene gras is het andere niet, kijken naar wat wel kan.
Janneke is eigenaresse van de Avonturentuin, leeftuin voor mens en dier. Bodem, modder en paardenweide specialist. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijk ervaring ging Janneke samenwerken met de natuur en de natuurlijke behoefte van paarden in plaats van er tegen te vechten en ze bereikte al snel resultaat. Nu helpt ze andere paardenhouders, particulier en bedrijfsmatig, aan een gezonde paardenweide vanuit een gezonde bodem. Zij profiteren nu van alle kennis en ervaring die ze tijdens haar zoektocht opdeed en het grote netwerk aan specialisten dat ze heeft vergaard.
Hoe kan ik de weg vinden in het bos?
Birgit Stins van Nederlandse Vereniging voor Vrijetijds Ruiters (NVVR)
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Je hebt zin om lekker op rit te gaan, maar je weet de weg niet. Met deze lezing krijg je meer inzicht in hoe je je kunt oriēnteren en je met meer vertrouwen op pad kunt gaan.
Over Birgit en de NVVR:
Vaak weerhoudt ‘de weg weten’ de ruiter om op pad te gaan. Jaren geleden maakte ik altijd gebruik van kaart en kompas, nu een digitale versie. Vanuit de NVVR geef ik kaartlees en navigatie webinars. Ik vind het leuk om ruiters het vertrouwen te geven dat ze wèl kunnen navigeren. En dat begint bij kunnen oriënteren.
Liever in een groepje mee? Met de NVVR, kan je gegidsd rijden door heel Nederland.
De Wereld door de Ogen van een Paard: Hoe Zintuiglijke Ervaring je Kan Helpen een Optimale Omgeving te Creëren
Saskia Martin van EquiSas
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Ontdek hoe paarden hun omgeving beleven en leer hoe je deze kennis kunt inzetten om een optimale leefomgeving voor je paard te creëren. Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de unieke zintuigen van paarden en hoe zij de wereld om hen heen waarnemen. Of je nu eigenaar, verzorger of professional bent, je leert praktische tips en strategieën om het welzijn van je paard te verbeteren door een omgeving te ontwerpen die aansluit bij hun natuurlijke behoeften. Sluit je aan en maak de wereld voor jou en je paard leuker en beter!
Over Saskia:
Hallo, ik ben Saskia, oprichter van EquiSas. Mijn specialiteit ligt in het transformeren van paardenhuisvesting naar innovatieve omgevingen, die nog beter aansluiten bij de natuurlijke behoeften van paarden en hun verzorger. Ondanks scepsis over de haalbaarheid hiervan voor (sport)paarden, heb ik met meer dan tien jaar ervaring bewezen dat een aanpak gericht op welzijn en eenvoud succesvol kan zijn. Mijn benadering helpt paardenhouders een diepere band met hun paarden te vormen, terwijl we samen werken aan een gelukkiger en gezonder leven voor hun dieren en gemakkelijker leven voor zichzelf.
Bewegingsproblemen van het paard, veroorzaakt door problemen elders.
Leandra Theunissen van Equi-Vita
Lezingenlokaal 1 ~ Tijd nog onbekend
Een paard dat onregelmatig of ongemakkelijk beweegt, en waarvan de oorzaak niet altijd gevonden wordt, kan een grote hoofdbreker zijn voor veel paardeneigenaren. Leandra neemt je mee in haar kennis en visie als osteopaat EDO en bewegingsdeskundige, waarbij verder gekeken wordt dan de plek waar het probleem zich uit. Je leert wat meer over hoe gewrichten, zenuwen, organen, fascia en bloedvaten elkaar beïnvloeden en daardoor problemen door het hele lichaam kunnen veroorzaken en natuurlijk ook oplossen.
Over Leandra:
Inmiddels is instructeur en osteopaat EDO Leandra al zo’n 20 jaar gefascineerd door beweging van paarden en heeft vanuit verschillende invalshoeken haar eigen visie en werkwijze ontwikkeld, welke deels ook verwoord is in haar boek ‘Van ruiter… Naar trainer!’.
Vanuit het keuringsklaar maken van paarden, via revalidatie, klassieke dressuur en Centered Riding ® doorgestroomd naar osteopathie voor paarden en honden, en de integratie daarvan in het opleiden van ruiter en paard.
Naast haar werk als osteopaat EDO en instructrice is ze tevens actief in de wedstrijdsport op ZZ niveau met haar PRE-hengst. Ze weet dus als geen ander hoe goed je je hulpen kunt verfijnen als je weet hoe het paarden- en ruiterlichaam functioneren, en hoe je je paard kunt ondersteunen als het allemaal nog niet van een leien dakje gaat.