EquiDay

Sponsoren

Zorg dat je erbij bent!

Ticket Bestellen

Tickets alleen aan de kassa te koop

De demo's en shows op EquiDay+ 2017

Dit najaar zijn er 2 hallen met leerzame demonstraties van elk 45 minuten. O.a. Chris Irwin, Equi-Unity, Parelli Nederland, Niek Elings, Claudia Miller, Liesbeth Jorna, Clickercoach, E&E Horsemanship en Cathy Sirett hebben al toegezegd voor dit najaar.

 

Hal A ~ Amaliahal Hal A - Amaliahal

Chris Irwin ~ Subtle communication with body language
Chris Irwin van Chris Irwin Insights

Hal A 10:00 - 10:45 uur

Chris Irwin

Chris Irwin is een internationale bekendheid rondom paardentraining. Zijn training richt zich altijd weer op het ontspannen van het paard en hij gebruikt daarbij heel subtiele lichaamstaal. Tijdens deze demonstratie in een roundpen, laat Chris Irwin zien hoeveel invloed jouw lichaamspositie t.o.v. het paard heeft op de ontspanning van je paard en hoe je met hele kleine veranderingen in je lichaamshouding, heel veel naar je paard kunt communiceren. Deze demonstratie wordt grotendeels Nederlands gepresenteerd door een van de door hem opgeleide Nederlandse instructeurs.

How to control a complete herd of horses
Claudi Miller van

Hal A 11:00 - 11:45 uur

Claudi Miller

5 stappen naar meer geluk: 

  1. Neem een paard
  2. Neem een tweede paard, als 1 paard je al gelukkig maar, hoeveel te meer een tweede, toch?
  3. Neem een derde paard. Nog meer liefde te delen!
  4. Beloof het: Geen paard erbij! Je bent toch niet gek!
  5. Geef het op, neem het vierde paard, het ging je tóch gebeuren!

Nou ja, zoiets overkwam Claudi Miller. En dan? Hoe geef je die paarden allemaal de aandacht die ze verdienen? Claudi Miller vertelt in deze demonstratie hoe je het trainen van 2 of meer paarden tegelijkertijd aanpakt. 

Haar vrolijke manier van spreken neemt je mee in een orginele manier van paardentrainen. Ze spreekt Engels. 

Parelli Spotlight
Diverse instructeurs van Parelli Nederland

Hal A 11:45 - 12:05 uur

Aniek Pieterse

Parelli Horsemanship is een heel veelzijdige manier van omgaan met paarden. Anouk, Aniek en Elena laten in deze show zien wat er allemaal mogelijk is, als je een goede relatie en communicatie opbouwt met je paard. 

Aniek Pieterse - Parelli Professional - Trainen/ (her) starten van (jonge) paarden - Het verzorgen van instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard gebaseerd op de Parelli methode.

Alvast meer zien? https://youtu.be/NDije7K1S2U

 

Anouk Dahrs - Parelli Professional - Instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard, gebaseerd op de Parelli methode. - Trail

Elena Bacchini - Parelli Professional - Instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard, gebaseerd op de Parelli methode.

Isa
van

Hal A 12:05 - 12:25 uur

Over Isa: Ik ben Isa Oostra en ik ben 14 jaar. Samen met mijn haflinger Dibah van 21 jaar rij ik western wedstrijden , doe parelli en vooral alles wat we samen leuk vinden.

EquiallyNL ~ Clickertrainen met plezier
Justine vd Berg en Saskia de Clercq van EquiallyNL

Hal A 12:25 - 12:45 uur

Justine

In deze demonstratie zullen we laten zien wat er allemaal mogelijk is doormiddel van het positief trainen & clickertrainen. Van de dagelijkse handelingen zoals een wormenkur tot aan vrijheidsdressuur en zelfs Horse agility. We laten zien hoe je op een paardvriendelijke manier en met veel plezier enorm veel leuke dingen kan doen met je paard!

Wie zijn Justine en Saskia?

Justine van de berg beschik over een ruime kennis en ervaring op gebied van vrijheidsdressuur, clickertraining & Horse Agility en is ook zeer actief op dat gebied. Met haar eigen pony beoefend zei deze disciplines ook fanatiek. Dit doet zij door middel van Positieve training en clickeren. Dit alles op een zo paard vriendelijk mogelijke manier. Door middel van het geven van demonstraties en lessen hoopt zei mensen te inspireren om op een vriendelijke manier paarden te trainen.

Problems solved with Irwin Insights
Chris Irwin van

Hal A 13:00 - 13:45 uur

Chris Irwin

In deze demonstratie zal ik mijn best doen om de volgende kwestie te demonstreren: vraag niet wat je paard kan doen voor jou -  vraag wat jij kan doen voor je paard. Er zal geen agressie bij komen kijken, geen gebedel om voer, geen circuskunstjes. Ik zal mijn best doen een paard te helpen zoveel als mogelijk is, binnen een extreem onnatuurlijke omgeving

(deze demonstratie is engelstalig)

Probleemloos springen met plezier
Liesbeth Jorna van Sport-Horsemanship-United

Hal A 14:00 - 14:45 uur

Liesbeth Jorna EquiDay

5 unieke en onmisbare trainingstips van Sport & Horsemanship United voor "heart centered" ruiters met een beetje (of veel) ambitie

Wie is Liesbeth Jorna?

Liesbeth Jorna is zowel in Nederland als in het buitenland actief als instructeur en als Dressage Naturally Coach (erkend door Karen Rohlf). Haar manier van lesgeven is bijzonder positief en inspirerend en zij weet uit alle stromingen precies de elementen te halen die passen bij elke individuele ruiter en paard. Liesbeth gaat een stap verder dan veel andere instructeurs: haar missie is jou te leren zelfstandig je paard te trainen op een paardvriendelijke en fysiek gezonde manier. Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE. Multifunctionele dressuur en gedragstraining voor ruiters uit alle disciplines die echt fijn willen leren rijden met een blij en gezond paard.

Alvast iets zien van Liesbeth Jorna: https://youtu.be/IlGYdsq9hYw

De deelnemers aan deze clinic: Miriam en Elena

 

 

Mijn naam is Miriam Vree-van Straten. Samen met mijn 8 jarige KWPN merrie Elize rij ik dressuur, doen we grondwerk en maken we af en toe een buitenritje. Springen doen we nauwelijks, terwijl Elize daar heel veel talent voor heeft en we het allebei leuk vinden om te doen! Daarom hoop ik samen met onze instructrice Liesbeth een beginnetje te maken met het springen, zodat ik naar huis ga met een idee hoe ik Elize kan begeleiden en vertrouwen kan geven in het springen, zonder dat mijn eigen onervarenheid me daarbij in de weg zit. En het belangrijkste natuurlijk: samen plezier hebben!

Elena Bacchini: Ik breng Rubiano mee, een 6 jarige Westfaler ruin. Volgens de horsenality definities van Parelli, is hij een 'high spirited Left-brain extrovert', wat betekent dat hij zeer graag speelt, erg nieuwsgierig is en veel vertrouwen heeft in zichzelf en zijn omgeving. 

Rubiano is gek op springen, met grondwerk springt hij werkelijk alles, zelfs over paraplus en bloemen. Mijn doel is om meer ervaren te worden om (rijdend) met hem te springen. Vanwege zijn horsenality is hij niet erg gefocust op de sprong, springt hij ófwel ongebalanceerd óf wordt te enthousiast op de sprong.

We zijn nu op het punt dat we 4 hindernissen na elkaar kunnen springen zonder ritme en connectie te verliezen. Ik hoop tijdens deze demo meer manieren te leren waarop ik het springen kan verbeteren. Meer focus kunnen houden, rust en balans bewaren en mezelf zekerder voelen in het springen, dat zijn mijn uitdagingen.

Welzijnsadvies: 3 paarden onder de loep
Evelien Vogelzang en Marianne Sikkenga en Indra Lammers en Silke Boersma van

Hal A 15:00 - 15:45 uur

We willen allemaal het beste voor ons paard, maar wat houdt dit nu precies in? Welke factoren spelen een rol om het welzijn van je paard te vergroten? Niet alleen alles om het paard, zoals huisvesting, voeding en harnachement draagt bij aan de verzorging en gezondheid van je paard, maar ook het paard zelf.

Denk dan aan zijn gebit, hoeven, gewrichten, spieren en ook zoiets als wormen. En niet onbelangrijk, zijn gedrag, stress of ontspanning kunnen invloed hebben op zijn welzijn.

Hoe kun je dit nu allemaal zien en vaststellen bij je paard? Een paard geeft het meestal wel aan, maar de signalen zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Dit kan soms leiden tot een zoektocht van smid, dierenarts, tandarts of fysiotherapeut en ga zo maar door. In deze demonstratie leggen we je uit waar je naar kunt kijken en hoe een welzijnsadviseur je daarbij kan helpen.

We bekijken samen een aantal paarden. Met behulp van onze bevindingen en het verhaal van de eigenaar kunnen we bepalen wat er nodig is om het welzijn van het paard te verbeteren.

Als welzijnsadviseurs hebben wij allemaal veel kennis opgedaan over de vele aspecten die te maken hebben met het welzijn van paarden. Door naar het gehele plaatje te kijken ipv te focussen op een klein stukje van de puzzel kunnen wij je gericht advies geven over hoe je het welzijn van je paard van verbeteren en welke stappen je daarbij kan nemen.

Claudi show
Claudi Miller van

Hal A 15:50 - 16:10 uur

Claudi Miller

Claudi Miller neemt haar complete kudde van 4 paarden mee naar Equiday+. Ze laat daar zien wat voor bijzondere dingen er mogelijk zijn als je met meer dan 1 paard tegelijk traint. 

Isa en Dibah Fairytale
Isa Oostra van

Hal A 16:10 - 16:30 uur

Isa Oostra

Isa (14 jaar)  en Dibah en top team op basis van wederzijds respect en een innige vriendschap. Dit laten ze graag zien in een sprookjesachtige demo

Equially ~ De mogelijkheden van trainen met positieve bekrachtiging
Justine vd Berg en Saskia de Clercq van EquiallyNL

Hal A 16:30 - 16:50 uur

Justine

In deze demonstratie zullen we laten zien wat er allemaal mogelijk is doormiddel van het positief trainen & clickertrainen. Van de dagelijkse handelingen zoals een wormenkur tot aan vrijheidsdressuur en zelfs Horse agility. We laten zien hoe je op een paardvriendelijke manier en met veel plezier enorm veel leuke dingen kan doen met je paard!

Hal B ~ Beatrixhal Hal B - Beatrixhal

Inzicht met de hartslagmeter
verschillende instructeurs van

Hal B 10:00 - 10:45 uur

Hartslagmeter

3 trainers, die volgens 3 verschillende methodes werken + 3 paarden, die nog niet getraind zijn volgens die methode + een hartslagmeter om elk paard  = waanzinnig veel leren over gedrag, paardenpersoonlijkheden en training.

Kijken, vergelijken en leren.

In dit eerste uur krijgen de trainers de tijd om de paarden te leren kennen en een stukje communicatie op te bouwen volgens hun werkwijze. Conrad is gespecialiseerd in Clickertraining, Karin werkt volgens de Freestyle methode en Aniek is Parelli instructrice.

Floor Siemons geeft uitleg bij de waarden van de hartslag: wat kun je aflezen aan het hartritme? Wanneer is het een duidelijke maatstaf voor spanning?

Evelien Vogelzang geeft uitleg bij gedrag en laat de trainers afwisselend aan het woord: past het gevoel van de trainer bij hetgeen we zien? Waarom past een trainer op dit moment deze techniek toe?

Kijk zelf: vergelijk de verschillende paarden, zie hoe ze reageren op hun trainer (die ze nog niet eerder gezien hebben!). Hoe zou JIJ in deze situatie reageren? En jouw paard?

In het tweede deel (om 14u) gaan we met deze groep verder en worden spannende obstakels geïntroduceerd.

Ponytales Healthy Horsemanship ~ Werk aan de lange teugel, van basics naar finesse
Eva Lazet-Wapenaar van PonyTales Healthy Horsemanship

Hal B 11:00 - 11:45 uur

Eva Lazet

In de klassieke rijkunst word werk aan de lange teugel pas opgepakt als het paard volledig is opgeleid onder het zadel en aan de hand. Alle hulpen die je normaal ook met zit en benen geeft worden vervangen door een heel lange teugel. Zou jij je paard nog kunnen sturen?
Overgangen kunnen maken? En hoe zit dat met zijgangen?
Wachten tot jij en je paard op Hogeschool niveau zijn duurt wellicht wat lang, en werk aan de lange teugel is juist zo'n leuke en waardevolle afwisseling in de training! Ik ga je stap voor stap uitleggen wat te doen, zodat je toch vast kunt beginnen met deze leuke en uitdagende manier van trainen.
 

Wie is Eva Lazet?

 

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Mentaal, emotioneel en fysiek, het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eva verdiept zich al vele jaren in horsemanship. Hoe denken en leren paarden? Hoe kom je tot een conversatie met je paard? Hoe kan alles nog lichter en subtieler? Hoe maak je de leefomstandigheden voor je paard optimaal? Vragen die al die tijd de hoofdrol speelden. Maar het cirkeltje was pas rond toen daar ook fysieke training aan toegevoegd werd.

Alvast iets zien van Eva Lazet: https://www.youtube.com/watch?v=OfhWUk7vDr8

Overcome fear, boost your confidence
Cathy Sirett van

Hal B 12:00 - 12:45 uur

Cathy Sirett

Angst is een van de grootste struikelblokken als je met paarden werkt. Niet alleen lastig voor jezelf, maar ook je paard heeft er last van. 

Cathy Sirret is een confidence coach in Groot Brittanie. Ze heeft een orginele en hele praktische kijk op angst bij paarden trainen. Ze neemt je mee in haar methode om met jouw angst (ook als deze niet paardgerelateerd is) aan de slag te gaan. 

Cathy geeft een workshop waarbij alle luisteraars actief worden betrokken. Mis het niet!

Learn the most important strategies to overcome ANY fear.

Demonstratie is engelstalig

Equi-Unity ~ Dressuur voor het paard
Kim Steutel van Equi-Unity

Hal B 13:00 - 13:45 uur

Kim Steutel

Dressuurmatige oefeningen zijn bedoeld om het paard soepel en krachtig te maken en gezond te houden. Hoe een oefening wordt uitgevoerd is van groot belang. Een correcte uitvoering werkt ze vóór het paard, een incorrecte uitvoering kan juist een averechts effect hebben. Je eigen oog scholen om te zien wanneer het paard zijn lichaam op de juiste manier gebruikt is daarom essentieel. Afhankelijk van de africhtingsgraad zijn verschillende onderdelen van belang. Tijdens deze demo laten mijn studenten en ik jullie oefeningen zien op verschillende niveaus en geef ik jullie tips over DE belangrijke aspecten om op te letten.

Wie is Kim Steutel?

Kim is 1 van de 15 gelicenceerde instructeurs Straightness Training (wereldwijd). Ze is 3e graads ST instructeur, 3e graads instructeur Rechtrichten en ook Natural Horsemanship specialist. Naast het trainen van haar eigen paarden geeft ze op het moment workshops in binnen- en buitenland voor mensen met hun eigen paarden. Door haar kennis op het gebied van Natural Horsemanship en Rechtrichten kan Kim helpen de paarden zowel mentaal als fysiek in balans te brengen. Dit is ook wat zij combineert in haar lessen als Straightness Training instructrice. 

Alvast meer zien van Kim Steutel?

https://youtu.be/GhBHDWYcOlk

Inzicht met de hartslagmeter
verschillende instructeurs van

Hal B 14:00 - 14:45 uur

hartslagmeter

Het vervolg van de demonstratie om 10u. Heb je deze gemist? Wees op tijd, zodat je de korte samenvatting meekrijgt.

In dit tweede uur leggen we een aantal obstakels in de bak waar trainers en paarden mee kunnen werken. Denk aan een grote bal, een zeiltje, een vlag, een paraplu etc.

Hierbij gaan we kijken naar het effect van de oefeningen die de trainer doet op de hartslag en het gedrag van het paard, en naar de uiterlijke signalen van het paard mbt de hartslag.

We focussen een voor een op de combinaties afhankelijk van waar iets interessants te zien is. Hierbij geeft Floor weer uitleg over de hartslag, Evelien benoemt oa uiterlijke signalen en geeft trainer de gelegenheid om te vertellen hoe het paard aanvoelt, reageert etc.

Het idee is niet om "te strijden" tussen verschillende methodes, maar juist om te zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. In deze tweede demo kun je zien wat het effect is van verschillende benaderingen van een spannend object op de hartslag. Een conclusie die je hieruit kunt trekken, is voor ieder persoonlijk.

Niek Elings ~ Problem solving
Niek Elings van Horsemanship op maat

Hal B 15:00 - 15:45 uur

Niek Elings

Een probleem is alleen een probleem als je de oplossing niet ziet. In de demo problemsolving maakt Niek inzichtelijk wat het probleem is en wat er aan te doen is. Niek maakt ter plekke kennis met het paard en stapt dus met de zelfde kennis in als het publiek.

Het paard in deze demo:

Lola is een 5 jarige lbe dame die zeer stevig en zeker in haar hoeven staat.
We spelen veel online en @ liberty en sinds kort klim ik ook wel eens op haar.
Ze doet alles wat ik vraag maar kan hier wel een lelijk hoofd bij trekken.

We lopen niet zozeer tegen 1 groot probleem aan maar zijn meer zoekend naar oplossingen op veel losse puzzelstukjes. Zo zijn we net begonnen met aanspringen in galop op de cirkel en dat bleek nog best lastig. 

Eigenlijk komt het neer op;  hoe bouw ik op en breid ik uit met daarbij tegelijk een vrolijk kijkend paard?

Wie is Niek Elings?

Sinds 2000 ben ik gebeten door het Horsemanship virus. Het is mijn doel om horsemanship inzichtelijk te maken zodat iedereen zijn paard beter kan begrijpen. Feel timing en balance staan altijd centraal in mijn aanpak.

Parelli Natural Horsemanship
Aniek Pieters en Anouk Dahrs en Elena Bachini van Parelli Nederland

Hal B 16:00 - 17:00 uur

Parelli

"Parelli laat zien hoe je bepaalde problemen aan kunt pakken en je paard en jezelf op weg helpt naar jouw doel!

Aanwezige Parelli Professionals:

  1. "Aniek Pieterse - Parelli Professional - Trainen/ (her) starten van (jonge) paarden - Het verzorgen van instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard gebaseerd op de Parelli methode.
  2. Anouk Dahrs - Parelli Professional - Instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard, gebaseerd op de Parelli methode. - Trail
  3. Elena Bacchini - Parelli Professional - Instructie in communicatievaardigheden van mens tot paard, gebaseerd op de Parelli methode."
  4. Humphrey Dirks: Mijn doel: Om zoveel mogelijk kennis en vaardigheden over de omgang met paarden te delen. Door elkaar beter te leren begrijpen, wordt de deur geopend naar het ontwikkelen van een harmonieuze relatie tussen mens en paard, zowel op de grond als in het zadel.

Alvast iets zien van Parelli Nederland: https://youtu.be/NDije7K1S2U

Deelnemer Parelli: Kimberley en Elske

Als ik met Elske speel en zij me niet begrijpt (mogelijk omdat ik haar niet de juiste aanwijzingen geef) komt ze in mijn ruimte en steigert soms naar me. Ik ben met Level 1 van Parelli gestart, maar kwam niet verder dan haar achteruit laten lopen. Achterwaarts gaan snapt ze goed, maar zodra ik iets anders vraag, zoals haar voorhand bewegen, komt ze weer in mijn ruimte. Soms bijt ze, soms steigert ze. Elke keer als ze dat doet, zet ik haar weer uit mijn ruimte, maar dit helpt niet genoeg. Met vrijheidsdressuur begint ze ook te bijten als ze haar beloning wil. Met poetsen en rijden is ze gelukkig het liefste paard dat ik ooit heb ontmoet.

EquiZine lezen

Leer alles over Horse Agilty!

Vul in en ontvang deel 1
direct in je mailbox.