EquiDay

Sponsoren

Zorg dat je erbij bent!

Ticket Bestellen

Tickets vanaf 3 juli hier te koop!

Lezingen

Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
Op EquiDay kun je dit voorjaar kiezen uit heel uiteenlopende onderwerpen.

Net als vorig jaar zullen er 2 lezinglokalen gevuld worden. Heb je een goede tip, stuur ons dan een mailtje: info@equiday.nl.

Lezingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig. De zaal gaat 10 minuten voor aanvang van de lezing open, dus zorg dat je op tijd bent voor een goede zitplaats.

Lezingenlokaal 1

Paardenwelzijn: 50 tinten grijs?
Hester en Mieke van Stichting Dimarte en Equine Flex

Lezingenlokaal 1 10:30 - 11:15 uur

Hester Dimarte lezing 50 tinten grijs

Paardenwelzijn: in de basis voor elk paard hetzelfde.
Maar is het wel zo zwart/wit?
Kun je elk paard, in elke situatie, hetzelfde behandelen?
Heb je daar altijd de mogelijkheid toe?
Luister en deel je mening bij deze lezing.

Vullen of voeden? De relatie van voeding op het paardenwelzijn.
Drs Annette van Weezel Errens van Equilin, veterinair paardenvoer en supplementen

Lezingenlokaal 1 11:30 - 12:15 uur

Annette van Weezel Errens paarden voeding

Welke invloed heeft voeding op het welzijn? En wat kan je zelf doen om het rantsoen zo goed mogelijk samen te stellen? In deze lezing worden de belangrijkste aandachtspunten voor een goed rantsoen besproken. Over Annette: Annette is veterinair en houdt zich al jaren bezig met het paardenwelzijn en paardenvoeding. Ze heeft onder het merk Equilin een aantal producten ontwikkeld die de meest gemaakte voedingsfouten corrigeren en bijdragen aan een verhoogd welzijn en een betere gezondheid van het paard.

Emoties en keuzevrijheid in training: paardvriendelijk uitgelegd
Suzy Deurinck van Paardengedrag & Welzijn

Lezingenlokaal 1 12:30 - 13:15 uur

Suzy Deurinck paardengedrag emotie welzijn

De baas spelen over je paard is écht niet nodig. Het draait juist om vriendschap en verbinding. Tijdens deze lezing laat ik je zien hoe dit precies werkt. Een opvallende, maar hele handige combinatie van wetenschap en gevoel zorgt ervoor dat je handvatten mee naar huis krijgt om aan de slag te gaan met emoties en keuzevrijheid. Over Suzy: Ik ben een specialist op het gebied van paardenemoties en gedrag. Mijn doel is om de ogen van paard en mens te laten glinsteren van plezier. Hiervoor gebruik ik mijn wetenschappelijke achtergrond en mijn liefde & respect voor alles wat leeft.

Natural Balance Horse Dentistry, gebitsverzorging die uw paard verbetert
Huub Rietberg van True Blue paardentandarts

Lezingenlokaal 1 13:30 - 14:15 uur

Huub Rietberg natural balance horse dentistry paardentandarts true blue

Natural Balance Dentistry, een essentieel onderdeel in de verzorging van uw paard. Door de manier waarop wij vandaag de dag onze paarden houden ontstaan er afwijkingen in het gebit doordat het paard de snijtanden te weinig gebruikt. De NBD methode onderscheid zich doordat deze unieke manier van behandelen zorgt voor een correcte biomechanica van de mond en het kaakgewricht. Dit heeft erg veel invloed op de beweging in het gehele paard. Wil je meer weten over de NBD methode en hoe dit het gehele paard beïnvloed dan mag u deze lezing zeker niet missen.

Interactie paard, ruiter en zadel
Bianca Koevoets van de zadelwerkplaats

Lezingenlokaal 1 14:30 - 15:15 uur

Bianca Koevoets zadelwerkplaats

Zadelleer, biomechanisch zadelpassen, zadeldesign, zadelmaken, zadelreparatie en renovatie, zadel- singel- hoofd-stel- en bitcheck zijn modules van de nieuwe zadelopleiding. Het zadel, hoofdstel en singel mogen de bewegingsmoge-lijkheden en de spierfuncties bij het rijden niet beperken. Ook beïnvloedt het zadel het prestatievermogen en de gezondheid van het paard en ruiter. Vroeger was de kennis van het vak van de zadelmaker voorbehouden aan een paar ambachtsmensen. Deze kennis is in vergetelheid geraakt. Bovendien was het zadel altijd geïntegreerd in de rijleer zodat het volgens de biomechanische ethisch correcte wijze kon worden gepast. Research, praktijkkennis en een educatieprogramma is er nodig om het zadelambacht in combinatie met de innovatie te presenteren, te promoten en te borgen. Over Bianca: Bianca koevoets van de zadelwerkplaats, the natural art of riding en de zadelacademie combineert de klassieke rijkunst tot en met de hoge school met het zadelambacht en het biomechanisch zadelpassen. Zadel, hoofdstel, bit en singelcheck, reparatie en renovatie van zadels en hoofdstellen en tuig, workshops leerbewerking en de zadelopleiding van de Zadelacademie en paarden lifestyle. The natural art of riding combineert het rijden met grondwerk: natural horsemanschap, lange teugel en handwerk.

Is dat nieuw? Paarden zonder ijzers?
Piet Loof van Piet Loof Barefoot hoefzorg

Lezingenlokaal 1 15:30 - 16:30 uur

Piet loof hoefbekappen

Is dat nieuw? Paarden zonder ijzers? Een antwoord op deze vraag en een heleboel andere, die je best zult willen horen. Heb je achteraf nog vragen? Denken over paarden heeft een stand op de beurs.. We zijn je daar graag!"

Hal B ~ Korte en praktische lezingen

Remedio ~ Equisimulator, paardvriendelijker trainen? Vergeet je eigen zit niet!
Fiona Meilink van Remedio

Hal B 10:40 - 11:00 uur

Fiona Remedio Equisimulator

De Equisimulator is een mechanisch paard waarop een ruiter kan stappen, draven en galopperen. Niet alleen om beginnende ruiters te leren correct te bewegen met het paard, ook gevorderde ruiters of ruiters met fysieke problemen kunnen geholpen worden zodat ze sterk verbeteren in hun houding en zit. Een ruiter die leert zijn lichaam effectief te gebruiken geeft tevens het paard een betere basis.

Ben jij eigenaar, instructeur, staleigenaar of manegehouder en zoek jij altijd naar manieren om EN je klanten blij te maken EN je paarden gezond te houden? Dan kan de Equisimulator daarbij helpen!

True Blue paardentandarts ~ gebitsverzorging die uw paard verbeterd.
Huub Rietberg van True Blue paardentandarts

Hal B 11:20 - 11:40 uur

Huub Rietberg natural balance paardentandarts

Natural Balance Dentistry, een essentieel onderdeel in de verzorging van uw paard. Door de manier waarop wij vandaag de dag onze paarden houden ontstaan er afwijkingen in het gebit doordat het paard de snijtanden te weinig gebruikt. De NBD methode onderscheid zich doordat deze unieke manier van behandelen zorgt voor een correcte biomechanica van de mond en het kaakgewricht. Dit heeft erg veel invloed op de beweging in het gehele paard. Wil je meer weten over de NBD methode en hoe dit het gehele paard beïnvloed dan mag u deze lezing zeker niet missen.

Wie is Huub Rietberg?

Als Natural Balance Dentist zie ik mijzelf als Equine Oral Biomechanics Specialist. Gebitsverzorging van het paard wordt enorm onderschat en vaak heeft een juiste correctie in bewegingsvrijheid van de mond en het kaakgewricht een enorme invloed op de gehele gesteldheid van het paard. Ik zie veel paarden erg veel verbeteren in beweging en ontspanning en dat is voor mij de reden dat ik dit werk enorm graag doe.

Irwin Isights - Be the better horse ~ Lichaamstaal: lijnen, zones en beweging
Marijke Groos van Be the better horse

Hal B 11:50 - 12:10 uur

Marijke Groos

Chris Irwin geeft met zijn Irwin Insights woorden en uitleg aan de lichaamstaal van mens en paard. Volgens zijn gedachtengoed, welke verder gaat dan conditioneren, zal ik in deze demo zonder paard laten zien hoe paarden ons zien en wat paarden bedoelen met wat zij laten zien. Wie is Marijke Groos? Mijn naam is Marijke Groos en ik ben afgestudeerd Orun-instructeur, onderricht in de AR en Irwin Insights trainer en instructeur. Mijn hart ligt in het gedachtengoed Irwin Insights en je kent mij wellicht als vertaler van Chris Irwin. Mijn passie ligt met name in het ontleden van problematiek.

Integra Lifestyle ~ Mastic Horse Treatment
Mastic Horse Treatment van Integra Lifestyle

Hal B 12:20 - 12:40 uur

Circa 50% van de door mensen gehouden paarden heeft een maagzweer. Bij race- en drafpaarden is dat circa 90%. Wij willen u graag kennis laten maken met ons unieke product Mastic Horse Treatment voor de behandeling van maagzweren en spijsverteringsproblemen. Wat is Masticha, waar komt het vandaag, wat is de toepassing en hoe wordt het ervaren. U bent van harte welkom!

 

Piet Loof ~ Blootsvoets, als zij het kunnen....??
Piet Loof van Piet Loof Barefoot Hoefzorg

Hal B 12:50 - 13:10 uur

Piet Loof

Deze korte lezing zal voornamelijk gaan over de Mounted police in Houston die al jaren barefoot en voor het grootste deel bitloos patrouilleren door Houston. 

Wie is Piet Loof?

De eerste ervaringen met blootvoetse paarden stammen uit het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw. 25 jaar later is er een nieuwe vakopleiding Barefoot Paardadviseur van anderhalf jaar, geven we in Koewacht aan de Belgische grens al 15 jaar "Grip op Hoeven" cursussen en hebben we veel meer dan duizend mensen uit alle windstreken geleerd hoe ze zelf de hoeven van hun paard kunnen verzorgen.

 

 

Paardeerlijk ~ Graaskorven met succes!
Karlijn Weder van Paardeerlijk

Hal B 13:20 - 13:40 uur

Karlijn Weder

 

Een graaskorf: zielig of noodzakelijk kwaad? Jouw paard een graaskorf omdoen is een lastig besluit. Tijdens deze lezing vertel ik je meer over de basis van het correct en verantwoord gebruik van een graaskorf. Onderwerpen die o.a. worden besproken zijn; hoe zet je een graaskorf veilig en comfortabel in, waar let je op, hoe introduceer je een graaskorf en verschillende tips & tricks.

Wie is Paardeerlijk?

PaardEerlijk heeft jarenlang ervaring met graasbeperkingen, verschillende soorten graaskorven en aanverwante problemen. We verzorgen graaskorfconsulten op locatie en dragen bij aan opleidingen. Mijn bedrijf is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen en de daaruit voorkomende zoektocht naar de meest comfortabele graasbeperking voor mijn eigen paard. Met de opgedane kennis aangevuld met diverse cursussen en opleidingen help ik graag andere paardeneigenaren bij het succesvol en comfortabel inzetten van een graaskorf.

Equizouttherapie ~ Hoe werkt dat?
Max Willemsma van Equizouttherapie

Hal B 13:50 - 14:10 uur

Max Willemsma

Zouttherapie voor paarden, ik vertel je waar het vandaan komt, wat het is, wat het doet en wat de voordelen zijn voor je paard (en dus ook voor jou). Heeft jouw paard problemen bij de luchtwegen, longen, huid? Of moet het in wedstrijden in topconditie verschijnen? En wil je dat op een 100% natuurlijke manier behandelen of bereiken? Dan is deze lezing voor jouw!

Wie is Max Willemsma?

Ik ben gespecialiseerd in zouttherapie in het algemeen en voor paarden in het bijzonder. Mijn ervaring is dat paarden snel en langdurig op een goede manier reageren op zouttherapie. De goede ervaringen resulteren ook in verkoop van apparatuur aan paardeneigenaren, (handels)stallen en maneges.

 

Hoofwear ~ Hoefbescherming van de 21ste eeuw
Klaas Feuth van Hoofwear

Hal B 14:20 - 14:40 uur

Klaas Feuth

Wil je je paard ijzerloos houden, maar heb je om welke rede dan ook toch hoefbescherming nodig? Dat moet je naar deze lezing komen. Hoefspecialist Klaas Feuth heeft meer dan 15 jaar ervaring met diverse alternatieven, van het beslaan met kunststof tot het gebruik van hoefschoenen. In deze wordt ingegaan op de verschillende alternatieven voor het hoefijzer en worden de voor en nadelen van de verschillende opties besproken.

Wie is Klaas Feuth?

15 jaar geleden begon Klaas Feuth als één van de voortrekkers van het ‘natuurlijk bekappen’ in Nederland. In de traditionele hoefsmederij was op dat moment nog nauwelijks ruimte voor het idee dat een paard ook zonder hoefijzers ingezet kan worden voor diverse doeleinden in recreatie en sport. Het afgelopen decennium is hierin een grote verschuiving te zien. Steeds meer paardeneigenaren vragen zich af of het hoefijzer wel de enige oplossing is voor hun paard. Over de jaren is Klaas Feuth zich steeds meer gaan specialiseren in hoefproblemen en de behandeling van deze problemen. Dit vanuit de visie: op blote voeten als het kan, bescherming toepassen wanneer nodig.

 

Equicrown ~ Het lichaamsaquarium
Claire van Schroijen van Equicrown

Hal B 14:50 - 15:10 uur

Claire van Schroijen

Heeft JOUW paard last van: mok, stalbenen, peesproblemen, einschuss, gallen, verwondingen of huidproblemen aan de benen? Of vraag jij je ook wel eens af waarom chronische pijn van je paard niet beter wordt ondanks alle behandelingen en medicatie? Het lymfestelsel kan wel eens het probleem zijn. Als het lichaam van je paard tijdens de genezing het cel afval nergens kwijt kan, dan blijft de ontsteking hangen in het weefsel, en daar veroorzaakt het pijn. Als het niet weg kan, kan het paard niet beter worden. In deze korte lezing geven wij jou handige natuurlijke tips om je paard te helpen om tot een zo goed mogelijk lymfesysteem te komen.

Wie is Claire van Schroijen?

Claire Schroijen is al lange tijd werkzaam binnen de paardenwereld wanneer het gaat om de werking van het lymfesysteem van het paard. Claire: "ik inspireer mensen graag wanneer het gaat om paarden een zo gezond en natuurlijk mogelijke leefomgeving aan te bieden" Daarbij heeft Claire ook kennis en ervaring wanneer het gaat om compressietherapie bij paarden.

Wendys Horse Academy ~ Belonend rijden voor het welzijn van je paard
Conrad van Pruijssen van Wendys Horse Academy

Hal B 15:20 - 15:50 uur

Wendy Misran

Het klinkt zo simpel, ‘belonend trainen’ als manier van trainen om je paard zaken aan te leren. Waarbij het niet uitmaakt of het om grondwerk, rijwerk of alle andere zaken gaat die je je paard wil aanleren. In deze masterclass gaan we je kort uitleggen wat belonend trainen is, maar nog belangrijker ga je ervaren wat belonen en niet belonen doet met jou en je paard. En gaan we de basis leggen om te denken en te handelen vanuit een positieve mindset. Voor wie? Voor iedereen die het beste voor zijn paard wil, meer of sneller resultaat wil hebben en het welzijn van het paard belangrijk vind. Wie is Conrad? Conrad van Pruijssen studeerde gedragswetenschappen voor dieren en werkte daarna in het bedrijfsleven als coach, voor mensen. Nu werkt hij voor Wendy’s Horse Academy, waarbij hij helpt om mensen met paarden hun paardendroom te laten realiseren. “Ik train geen paarden, maar coach mensen. Een paard trainen is het makkelijke deel. Mensen coaches duurt soms wat langer.”

Workshop: Enjoy2Ride ~ Zelfverzekerd paardrijden (uit je hoofd in je lichaam) met Rots en Water
Janneke Valkering van Enjoy2Ride

Hal B 16:00 - 16:45 uur

Janneke Valkering

Ervaar jij veel spanning of angst op of naast het paard? Zit je teveel in je hoofd en ervaar je niet meer de kracht van je eigen lichaam? Ik geloof dat alle oplossingen al in jouw zitten. Je moet ze alleen nog vinden. Rots en Water is een effectieve methode om in balans te komen en datgene weer te doen wat je het allerliefste doet! Uit het hoofd in het lijf. Het leert je omgaan met stressvolle situaties die jij op en naast het paard ervaart. Je leert wat jouw manier van communiceren is, en hoe anderen (paarden) daarop reageren. Tijdens de demo laat ik jullie kennis maken met Rots en Water en ervaar je de kracht! Rots en Water is een onderdeel van mijn training en coaching.

Wie is Janneke?

Wat zou jij doen als je opnieuw kon beginnen? Niet een nieuwe leeftijd of een nieuw gezin met prachtige kinderen, maar met het werk dat je doet. Janneke had die keuze een paar jaar geleden en besloot haar hart te volgen. Ze werkt nu met veel plezier als zelfstandig onderneemster waarmee ze vanuit haar paardenpassie mensen helpt: “Paardrijden zou je systeem juist in rust moeten brengen, maar het is zo zonde als ruiters dat niet meer zo ervaren…”. Janneke is 34 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Anne en Thijs. Paardrijden is haar hobby. Als kind had ze al een bijzondere klik met paarden. Een klant van haar zei eens: "alleen al door jou met mijn paard bezig te zien leer ik".

EquiZine lezen

Leer alles over Horse Agilty!

Vul in en ontvang deel 1
direct in je mailbox.