EquiDay

Sponsoren

Zorg dat je erbij bent!

Ticket Bestellen

Tickets vanaf nu online te koop!

Lezingen

Leer jij graag door geconcentreerd te luisteren in een rustige omgeving?
Op EquiDay kun je dit voorjaar kiezen uit heel uiteenlopende onderwerpen.

Net als vorig jaar zullen er 2 lezinglokalen gevuld worden. Heb je een goede tip, stuur ons dan een mailtje: info@equiday.nl.

Lezingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig. De zaal gaat 10 minuten voor aanvang van de lezing open, dus zorg dat je op tijd bent voor een goede zitplaats.

Lezingenlokaal 1

Identiteit is de basis
Marion Alblas van Timeless Art of Riding

Lezingenlokaal 1 11:00 - 11:45 uur

Marion Alblas

Met het herkennen en erkennen van je paard en van jezelf kan de intense reis samen met je paard beginnen. Onderweg vindt je vele verkeersborden die je de weg zullen wijzen, maar het is aan jou om die verkeersborden te leren lezen. De taal van het paard is een unieke taal die wij als mens kunnen leren begrijpen. Paarden hebben net als mensen behoeften en emoties. Paarden hebben geen stem zoals wij mensen, maar de taal die paarden met elkaar spreken is zoveel subtieler dan de stem die wij mensen gebruiken Paarden vertellen de waarheid, in het hier en nu? In mijn lezing neem ik jullie graag mee in de reis van de behoeften, emoties en de daaruit volgende gedragingen die kunnen ontstaan bij het paard Hoe ga je daarmee om in de training

Trailermak maken met de clicker
Conrad van Pruijsen van Clickercoach

Lezingenlokaal 1 12:00 - 12:45 uur

Trailerladen trailermak clicker conrad

Wij zijn bekend geworden met onze trailermak maak dienst. Wij haalden paarden op bij de eigenaren thuis en na 2 weken trainen op onze locatie, konden de mensen hun paard weer ophalen. En geloof ons de paarden die wij in training kregen waren van de buitencategorie. In de 20 jaar dat we paarden trainen hebben we meer dan 2500 paarden trailermak gemaakt, niemand ter wereld heeft meer ervaring dan wij.

De laatste 12 jaar gebruiken wij clickertraining voor het trainen van paarden bij grondwerk, longeerwerk en rijwerk en dus ook bij het trailermak maken van paarden. We willen tijdens deze lezing ‘Trailermak Maken met de clicker’ onze 20 jaar ervaring met je delen. We hebben een programma gemaakt wat bestaat uit 11 stappen waarmee je zelf je eigen paard kunt trailermak maken. En het mooie is dat je dit programma in je eigen tijd en tempo kunt volgen, het is namelijk volledig online. Tijdens de lezing krijg je onze 11 stappen te zien en leggen we je uit wat onze geheimen zijn. Alle deelnemers aan de lezing krijgen gratis toegang tot de eerste les van het online ‘Trailermak Maak’ programma en gratis ons e-book ’11 trailerlaad tips voor het probleemloos laden van je paard’.

Heeft je paard nog geen (groot) trailerlaad trauma of is je paard (en veulen) nog onbekend met de trailer dan kun je met onze aanpak in een aantal uren je paard 100% trailermak maken. Trailermak betekent bij ons, binnen 60 seconde je paard altijd, overal en alleen laden.

Wil je nu al meer informatie kijk dan op www.trailermakmaken.nl, we zien je graag tijdens deze lezing. Het is namelijk de eerste en misschien ook wel de laatste keer dat we openlijk al onze geheimen gratis laten zien.

Intrinzen
Nancy Prins

Lezingenlokaal 1 13:00 - 13:45 uur

Nancy Prins Intrinzen lezing EquiDay

Intrinzen is hot en groeit met de dag.
Spelenderwijs met veel plezier naar een sterk en agile lichaam.

Intrinzen is voor iedereen die paarden sterker wil maken, trots in beweging en plezier in samen werking. Soms moeten we leren te kijken met andere ogen. Intrinzen creëert leerervaringen om anderen te helpen , het nieuwste denken in beweging en motivatie te ontdekken.

Door een beter begrip van functionele beweging, inspanningsfysiologie, en vooral motorische controle, kan iedereen paarden helpen een gezonde, gelukkige beweging te herstellen. Proprioceptie speelt een belangrijke rol als het gaat om bewegen. We beginnen op te bouwen van af te grond en daarna vertaald alles zich naar het rijden.

Door gebruik te maken van de intrinsieke motivatie van het paard, help ik paarden om meer functionele patronen en de vreugde voor beweging waarmee ze zijn geboren te herontdekken. Nieuwschierig naar Intrinzen en oefeningen zoals oa: Panther walk en crunches? Dan is deze lezing zeker iets voor jou.

Over Nancy Prins:

Hierbij stel ik mij als nieuwkomer even voor. Mijn naam is Nancy Prins, 33 jaar jong en heb een levenslange passie voor paarden. Ik ben in het trotste bezit van 2 lieve IJslandse paarden. Ik ben centered riding instructrice en vaste vlogger voor Equi-protecta wat ik beide met veel plezier doe. Daarnaast is grondwerk met paarden een grote passie en rolde zo in de Intrinzen wereld waarmee ik nu veel werk en aanzienlijk veel verbetering en plezier vind in gangen en gedrag. Ik ben vaste instructrice bij Iron horse ranch te Hellevoetsluis en ik geef ook privé lessen op locatie.

Interactieve lezing probleemoplossen
Hester Dimarte

Lezingenlokaal 1 14:00 - 14:45 uur

Hester Dimarte lezing EquiDay

Een interactieve lezing over ''probleem/moeilijk verstaanbaar'' gedrag. In het eerste stukje volgen een aantal stellingen. Interactief worden deze stellingen besproken.

 

Daarna nemen we je mee naar de verhalen van een aantal paarden die binnen de stichting wonen of hebben gewoond. Zij kwamen binnen met ernstig probleem gedrag. Hun verhalen raken, maar uiteindelijk verdween hun probleem gedrag.

 

Het laatste stuk gaat over hoe je probleem/moeilijk verstaanbaar gedrag weer verstaanbaar kan maken. En wat heeft welzijn, omgeving en je eigen gedrag te maken met het gedrag en het fysieke gestel van je paard. Ook dit stukje is interactief.

How to overcome fear (EN)
Cathy Sirett

Lezingenlokaal 1 15:00 - 15:50 uur

Cathy

Angst is een van de grootste struikelblokken als je met paarden werkt. Niet alleen lastig voor jezelf, maar ook je paard heeft er last van.  Cathy Sirret is een confidence coach in Groot Brittanie. Ze heeft een orginele en hele praktische kijk op angst bij paarden trainen. Ze neemt je mee in haar methode om met jouw angst (ook als deze niet paardgerelateerd is) aan de slag te gaan.  Tijdens deze lezing gaat ze dieper in op de workshop van 12.00 in de Beatrixhal over ging.

W.O.W. Rijden op een beloning, hoe dan?
Machteld van Dierendonck van Equus Research

Lezingenlokaal 1 16:00 - 16:45 uur

Machteld van Dierendonck

In deze lezing legt Machteld van Dierendonck uit hoe wetenschappelijk onderzoek kan verklaren waarom we soms wel en soms geen effect hebben als we een paard iets willen leren of verbeteren, ook als we op een klassieke manier rijden. 

Eigenlijk wisten we alles al wel. In de dikke oude stoffige boeken van de grote meesters zitten de geheimen van ‘de dressuur’ al eeuwen verstopt, maar de essentie zit in de timing en die wordt meestal niet beschreven. Wetenschappers van ISES, de International Society for Equitation Science hebben met kwalitatief en kwantitatief (jarenlang, wereldwijd en herhaald) onderzoek de 10 belangrijkste punten voor correct en eerlijk trainen op een rijtje gezet. 10 wetenschappelijk gefundeerde arbeidsvoorwaarden voor werk- en sportpaarden als het ware.

 

Machteld van Dierendonck: klinisch etholoog, dierenwelzijnsdeskundige, gedragsdeskundige, opleider dierenartsen-ethologen-geïnteresseerde paardenhouders-ruiter); meedenker met Akasha (Anne Muller), wetenschapperhaar huidige speerpunten zijn welzijn; implementatie van keurmerk en LSH = low Stress Handling) automutilatie, pijnassessment; ze is bovenal een praktisch ingestelde maar gepassioneerde paardenwelzijn verbeteraar. 

 

In het land der blinden is éénoog koning. Steeds meer trainers ontdekken de wetenschappelijke theorie en praktijk, maar er wordt ook veel onzin verkocht. Wie heeft gehoord dat ‘negatieve bekrachtiging’ een vorm van straffen is MOET deze lezing meemaken. Je bent letterlijk op het verkeerde been gezet. De wetenschap komt aan het woord in begrijpelijke taal. W.O.W. werkt op basis van negatieve bekrachtiging, waarom noemen we het dan toch rijden op een beloning? 

 

Machteld en Anne komen met voorbeelden uit de manege praktijk: Er zit een enorm verschil tussen het kennen van de theorie en het kunnen toepassen op de vloer… Met W.O.W. maken Anne en Machteld een droog academisch verhaal over positieve en negatieve bekrachtiging werkbaar voor alle ruiters en hun paarden. Anne: ‘Vraag het onze kinderen, ze zijn in grote getale op deze dag aanwezig en herkenbaar aan hun Akasha truien. Ze hebben geen idee wat negatieve bekrachtiging betekent maar weten allemaal al wel hoe ze kunnen ‘draven zonder drijven’… Hoe ze ‘goed zo, ga zo door’ tegen een paard kunnen zeggen.' 

Negatieve bekrachtiging correct toepassen ‘vervriendelijkt’ het rijden.

Lezingenlokaal 2

Wat kunnen massages betekenen voor je paard?
Melissa van Horsefinity

Lezingenlokaal 2 11:00 - 11:45 uur

Melissa Horsefinity lezing EquiDay

Masseren is dat een luxe ? 
 

Ik wil graag uitleggen wat de voordelen van masseren zijn, en wat je er mee kan bereiken. Het is voor ieder paard geschikt, dus ook voor de recreatie paarden ! Een paard wat lekker in zijn lijf zit, voelt zich mentaal ook beter. En wat zou je als eigenaar zelf kunnen doen ? 
 

Mijn eigen paard heeft verschillende peesblessures gehad, ik ben gaan kijken hoe ik haar het beste kon ondersteunen om haar lekker in haar lijf te laten zitten. Zo ben ik bij masseren uitgekomen ! Inmiddels ben ik allround masseur, en blijf ik mezelf verder ontwikkelen. Ik ben bezig om me te richten op probleem paarden. 

Detoxen (ontgiften), werkt dat eigenlijk wel?
Jantine Steehouder van Pure Horse

Lezingenlokaal 2 12:00 - 12:45 uur

Jantine Steehouder Pure Horse

Het onderwerp detoxen (of ontgiften) is een hot onderwerp.

Verondersteld word dat het paardenlijf dagelijks te maken heeft met stoffen die belastend zijn voor het lichaam. Dit kunnen stoffen zijn die ongewenst in het voer (of omgeving) zitten. Denk aan de pesticide, maar ook zware metalen, of zelfs ingrediënten van natuurlijke oorsprong, etc. Het lichaam heeft allerlei methode om met deze stoffen om te gaan.

Maar hoe doet een lijf dat dan? En wat als het lijf het niet meer red om alle belastende stoffen te verwerken?

Vaak komt dan de term ontgiften in beeld. Maar wat is dat eigenlijk, ontgiften of detoxen? En is het feit of fabel? In de presentatie zoomen we in op de zelfredzaamheid van het lichaam en naar de mogelijkheden om het lichaam een handje te helpen. Daarin nemen we de hedendaagse informatie uit de wetenschap mee, maar ook de wijsheid die uit overlevering is ontstaan.

Pijnherkenning bij paarden dmv The equine pain face
Marly Coppens van Science & Equine

Lezingenlokaal 2 13:00 - 13:45 uur

Marly Coppens Equine pain face EquiDay

Net als mensen, vertonen dieren pijn door de gezichtsuitdrukking. In de wetenschap is steeds meer aandacht voor het onderwerp pijn bij paarden. Niet voor niets, want pijn is een gecompliceerd onderwerp. In deze presentatie vertel ik over enkele recente onderzoeken naar pijn bij paarden uit. Zij zochten een antwoord op deze vragen; Hoe herken je het pijn gezicht bij een paard? Wat is de invloed van persoonlijkheid op de mate van pijn gedrag? En moeten paarden met een slecht humeur gestraft worden of juist genezen?

Hoe herken je een tekort aan vitaminen & mineralen bij je paard?
Madelief van Olffen van Feral Horse Care

Lezingenlokaal 2 14:00 - 14:45 uur

Madelief van Olffen feral horse care vitalbix lezing uitleg

In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer kan halen. Wat verder nog mee speelt in de behoefte van het paard, is de conditie van het paard. Ik leer je zelf beoordelen of je paard een gezond gewicht heeft met behulp van het Body Condition Score systeem.

Over Madelief:

Ik ben Madelief en sinds ruim een jaar werkzaam voor Feral Horse Care. Ik ben afgestudeerd in Nutrition & Health Promotion en ben voor Feral Horse Care werkzaam geweest in de voedselveiligheid branche. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan o.a. uit het geven van voedingsadviezen, trainingen & presentaties.

Zadellogica: weten hoe het zit! + DIY-zadelcheck; hoe kun je de staat van je eigen zadel beoordelen
Raisa Fleisher van Zadel-logisch

Lezingenlokaal 2 15:00 - 15:45 uur

Raisa Fleisher Zadel-logisch lezing EquiDay

De enorme hoeveelheid informatie over zadels maakt het lastig te bepalen aan welke eisen een zadel zou moeten voldoen. Hoe hoort een zadel te passen? Waar moet je op letten? En daarbij is elk paard natuurlijk anders, dus wat is nu het beste zadel voor jouw paard? Raisa Fleisher van Zadel-logisch vertelt in deze lezing over de logica van een gezond zadel. Je krijgt uitleg over de biomechanica van het paard, de spieren, de beweging, de ontwikkeling. Je leert wat het effect van het zadel is en wat verschillende designs opleveren of juist kunnen veroorzaken. Want een niet goed passend zadel kan veel problemen geven. Speciaal voor de bezoekers van Equiday zal Raisa laten zien hoe je zelf de staat van je zadel kunt beoordelen voor middel van de DIY zadelcheck. Raisa legt de lastige theorie op een aansprekende manier uit. Een duidelijk verhaal, gewoon logisch. Dan weet je hoe het zit

Over Raisa

Raisa Fleisher combineert het vakmanschap van zadelmaken met een holistische visie op de gezondheid en het welzijn van het paard. Haar zoektocht naar een paardvriendelijke manier van zadelpassen leidde naar Lavinia Mitchell, door wie Raisa in Engeland is opgeleid. Het bewezen effect van de LM-methode wordt nog eens versterkt doordat Raisa bij het meten gebruikmaakt van een Lecher antenne. Met dit meetinstrument wordt pijn en discomfort bij het paard opgespoord, zodat zichtbaar wordt welke aanpassingen van het zadel nodig zijn. Raisa is ervan overtuigd dat met de juiste kennis over het paardenlichaam en over het effect van zadels veel leed bij paarden voorkomen kan worden. Met eerlijk advies en kennis van zaken zoekt ze altijd naar de beste oplossing, voor paard en ruiter.

De werking van het lymfesysteem van het paard:
Claire Schroijen van Equicrown

Lezingenlokaal 2 16:00 - 16:45 uur

Claire Schroijen equicrown lymfesysteem paard equiday lezing

Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je paard. Hoe werkt dit systeem eigenlijk en wat voor een invloed hebben onze handelingen op dit systeem? Wat kunnen we doen om de werking te verbeteren / te stimuleren? Hoe ontstaan o.a. dikke benen, einschuss, mok, peesproblemen etc. Dit alles komt aan de orde tijdens deze informatieve lezing. Claire Schroijen: Claire is van jongs af aan altijd al geïnspireerd geweest in de gezondheid van het paard en hoe wij daar via natuurlijke mogelijkheden op in kunnen spelen als er iets aan de hand is. Sinds haar werk als adviseuse voor Equicrown compressie bandages heeft zij zich tevens verdiept in deze prachtige materie van de werking van lymfesysteem en hoe eigenaren hier nog beter op in kunnen spelen om tot een zo goed mogelijke gezondheid van hun paarden te komen en te behouden.

EquiZine lezen

Leer alles over Horse Agilty!

Vul in en ontvang deel 1
direct in je mailbox.