EquiDay

Lezingen

Zodra er lezingen vastgelegd zijn, worden deze hier toegevoegd.

Net als vorig voorjaar zullen er 2 lezinglokalen gevuld worden. Heb je een goede tip, stuur ons dan een mailtje: info@equiday.nl.

Lezingenlokaal 1

Pure Horse ~ hoe voorkom je voedingsgerelateerde klachten met gezonde voeding
Jantine Steehouder van Pure Horse

Lezingenlokaal 1 11:00 - 11:50 uur

Jantine Steehouder

Het verteringsstelsel van een paard is anders ingericht dan dat van een mens. Om je paard gezond te houden is het belangrijk om te snappen hoe de opname van voeding van `mond tot mest` werkt. Hoe sluit je aan op de natuurlijke voedingsbehoefte van je paard? En wat te doenwanneer de spijsvertering verstoord is? Ook word er aandacht gespendeerd aan het leren herkennen van kwalitatief goede grondstoffen en het lezen van etiketten.

Wie is Jantine Steehouder?

Al vele jaren werk ik in de paardenhouderij en heb hierin vele soorten banen gehad. Van dressuurinstructrice, systemische coach en als groom bij Grand Prix en fokken stallen.De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in paarden voeding. Op dit moment revalideer ik vele paarden met voedingsproblemen. Tevens geef ik advies aan paardeneigenaren en bedrijven die hun paarden preventief gezond willen houden.

Science & Equine ~ Stretches bij paarden
Marly Coppens van Science & Equine

Lezingenlokaal 1 12:00 - 12:50 uur

Marly Coppens

Voor sporters zijn rek oefeningen vaak onderdeel van de training. De spieren en pezen blijven hierdoor flexibel en beter in balans. Daarnaast blijft het lichaam soepel, beweeglijk en wordt de coördinatie gestimuleerd. Bij paarden zijn de effecten nagenoeg hetzelfde, toch zijn stretches in de training van het paard nog niet zo gewoon. In deze presentatie leg ik het doel van enkele stetches uit, welke structuren je rekt en hoe je dit thuis kunt doen.

Tonn ~ Modderlezing: Zelf aan de slag met de bodem van je paddock
Liesbeth Schievink van Tonn

Lezingenlokaal 1 13:00 - 13:50 uur

Liesbeth Schievink

Als adviseur en leveranciers van paddockroosters komt Liesbeth Schievink van TONN heel wat modder tegen. En die kennis deelt ze graag interactief in deze lezing/ workshop. We kijken kort naar de oorzaken van modder en slechte paddockbodems. Er tips voorbij over hoe je kunt kijken en handelen om je paddock te verbeteren. Maar we lassen graag tijd in om met elkaar eens te kijken naar onder andere jouw bodem!

Wil jij een eerste analyse? Schep dan wat grond uit je paddock in een glazen potje, voorzie het van je naam en neem het mee naar Equiday. Belangrijk: zorg dat de grond van ongeveer 20 centimeter diepte komt, zodat er naast de opperlaag ook een beetje ondergrond mee komt. Natuurlijk wil je er niet de hele dag mee rondlopen, je mag het bij binnenkomst inleveren bij de stand van TONN.

Uiteraard hoef je geen eigen paddock te hebben om iets aan deze lezing te hebben: je leert snel zien waar je op kunt letten bij de analyse van je paddock. Interessant voor iedereen die paarden zoveel mogelijk buiten wil laten lopen!

PS: wanneer je vooraf een foto van de paddock mailt naar jannie@tonn.nl nemen we deze mee in het algemene advies!

Sassoe ~ How to safely use essential oils for Happy Healthy Horses (NL-talig)
Saskia Soebrati van Sassoe

Lezingenlokaal 1 14:00 - 14:50 uur

Saskia Soebrati

Essentiële oliën zijn momenteel hot, letterlijk en figuurlijk. Je kunt er prachtige resultaten me behalen en ze kunnen een goede ondersteuning bieden voor het welzijn van je paard. Meer als andere natuurlijke remedies dien je ze echter met respect te gebruiken en is het handig om je te laten voorlichten door een professional (aromatherapeut of natuurgeneeskundige), want baat het niet dan schaadt het niet, gaat bij essentiële oliën helaas niet op. Hierna kun je je laten meevoeren door deze prachtige oliën, die bij juist gebruik en toepassingen wonderbaarlijke resultaten kunnen geven.

Wie is Saskia Soebrati?

Saskia Soebrati is al 11 jaar gediplomeerd en praktiserend Aroma therapeut, gedragstherapeut, Reiki Master en bijna 10 jaar lang werkzaam geweest als dierenartsassistente. Het is haar passie het welzijn en de gezondheid van paarden te verbeteren doormiddel van voorlichting en bewustwording. Essentiële oliën zijn bijzondere en krachtige planten remedies, waar veel mee mogelijk is op fysiek en mentaal vlak. Echter is het voor het welzijn van het paard belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurd met respect voor de oliën en het paard. Minder is meer beter voor jezelf, paard en portemonnee ;-).

Dialoog met paarden ~ Een natuurlijke huisvesting voor het gedomesticeerde paard
Zefanja Vermeulen en Tanja de Bode van Dialoog met paarden

Lezingenlokaal 1 15:00 - 15:50 uur

Zefanja Vermeulen

We willen met deze lezing mensen kennis laten maken met echt Natuurlijk Gedrag en de Dialoog van de Self supported paarden. Vervolgens willen we inzicht geven hoever ons gedomesticeerd paard soms af staat van hun eigen natuur en daarmee van hun natuurlijk gedrag. Vele paardenliefhebbers hebben vragen en zorgen over problemen, dat niet alleen gedrag gerelateerd is maar ook ziekte’s. We proberen zoveel mogelijk linken te leggen naar De Dialoog van de natuur. Hoe kunnen we de paarden hun eigen Natuur weer terug geven. Natuurlijk met ons paardenliefhebber als eigenaar die zeker leuke dingen met zn paard wil doen.

Wie is Zefanja Vermeulen?

Als kind heb ik me altijd verbonden gevoeld met paarden, en dit is nooit over gegaan. Het bevorderen van het welbevinden van deze prachtige, boeiende dieren is altijd een grote motivatie voor mij geweest. Door mijn kwaliteiten te combineren met de kwaliteiten van de paarden kan ik mensen veel sneller handvatten geven voor het weer op de rit krijgen van hun leven. Ik ben altijd op zoek naar de persoonlijke ontwikkeling van mensen om hen zelf naar grotere hoogtes te brengen.

Lezingenlokaal 2

Equi-Unity ~ valkuilen voor paardeneigenaren; voorkomen is beter dan genezen
Kim Steutel van Equi-Unity

Lezingenlokaal 2 11:00 - 11:50 uur

Kim Steutel

Daar waar mens en paard ontmoeten kunnen hele mooie, maar ook minder mooie dingen ontstaan. Iedereen droomt van een goede band met zijn/haar paard en een lange vrolijke tijd samen. Helaas zien we in de praktijk dat veel, heel veel, mensen in plaats van de droom iets anders tegenkomen. Niet willen trailerladen, lastig zijn aan de hand, moeilijk te rijden, niet te vangen, teveel energie, te weinig energie, van de ene in de andere blessure terecht komen en ga zo maar door. De schuld van deze dingen wordt vaak bij het paard gelegd, terwijl juist wij als eigenaar voor 90% verantwoordelijk zijn voor hoe ons paard zich gedraagt. Ja we zijn zelfs vaak zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van een groot deel van de blessures door een verkeerde manier van training/gebruik/huisvesting van onze paarden. Maar hoe kan dat dan en wat moeten we anders doen?! In deze lezing vertel ik je de valkuilen waar veel paardeneigenaren “in trappen” en geef ik je een aantal inzichten en tips die jou en je (toekomstige) paard zeker zullen helpen om juist wel die droom te verwezenlijken! Leer ook hoe je problemen kan “voorkomen” en maak je die droom werkelijkheid……of blijf je liever “genezen”? Ik zie je graag bij mijn lezing op Equiday J

Vrij Paardrijden ~ een psychologische kijk op angst bij het paardrijden
Ellen Bazuin van Vrij Paardrijden

Lezingenlokaal 2 12:00 - 12:50 uur

Ellen Bazuin

Ellen Bazuin neemt je mee terug in de tijd naar het ontstaan van het zoogdierenbrein en wat de invloed is op ons huidige gedrag. Waar zit angst nu precies in onze hersenen (overigens ook bij paarden) en wat gebeurd er bij mogelijke bedreigende situaties. Ze bespreekt angstreacties bij mensen en paarden, de overeenkomsten en verschillen. Aan het eind van de lezing legt ze uit wat we kunnen doen als teveel spanning het plezier in paardrijden gaat ondermijnen.

Wie is Ellen Bazuin?

 

Ellen Bazuin is een ervaren klassiek instructeur en psycholoog. Ze heeft zich gespecialiseerd in behandeling van angst tijdens het rijden op je eigen paard (of manegepaard). Dit doet ze tijdens een aantal persoonlijke sessies bij jou op stal. Haar missie is om mensen te helpen met angst en spanning op hun paard om te gaan. Hierdoor krijgen ruiters een betere relatie met hun paard en kunnen weer genieten van "vrij paardrijden".

Wat je van paarden kan leren over jezelf
Dr. Nina Bien van Centrum voor Paardencoaching

Lezingenlokaal 2 13:00 - 13:50 uur

Wil je weten wat coachen met paarden nou eigenlijk precies is? Wat er precies bedoeld wordt met "paarden spiegelen"? En hoe dit allemaal werkt in je hersenen? In deze lezing ontdek je wat de psychologische principes zijn die in het Cognitief Coachen met Paarden gebruikt worden. Je doet meteen mee met de oefeningen zodat je zelf ervaart hoe je hersenen werken. Tenslotte krijg je inzichten mee die je kan toepassen bij je eigen-/verzorgpaarden, zodat ook jouw paard je kan helpen om het beste uit jezelf te halen. 

Wat is het Centrum voor Paardencoaching?

Het Centrum voor Paardencoaching helpt je om het beste uit jezelf en je leven te halen. Met paarden ontdekken volwassenen en kinderen hoe je de paardenkracht in jezelf naar boven kan halen. Hierbij wordt gewerkt met de methode Cognitief Coachen met Paarden, waarin psychologische principes op een praktische manier vertaald worden naar het dagelijks leven.

Zadel-logisch ~ Zadellogica: weten hoe het zit!
Raisa Fleisher van Zadellogisch

Lezingenlokaal 2 14:00 - 14:50 uur

Raisa Fleisher

De enorme hoeveelheid informatie over zadels maakt het lastig te bepalen aan welke eisen een zadel zou moeten voldoen. Hoe hoort een zadel te passen? Waar moet je op letten? En daarbij is elk paard natuurlijk anders, dus wat is nu het beste zadel voor jouw paard? Raisa Fleisher van Zadel-logisch vertelt in deze lezing over de logica van een gezond zadel. Je krijgt uitleg over de biomechanica van het paard, de spieren, de beweging, de ontwikkeling. Je leert wat het effect van het zadel is en wat verschillende designs opleveren of juist kunnen veroorzaken. Want een niet goed passend zadel kan veel problemen geven. Zadelmaker Raisa legt de lastige theorie op een aansprekende manier uit. Een duidelijk verhaal, gewoon logisch. Dan weet je hoe het zit!

Wie is Raisa Fleisher?

Raisa Fleisher combineert het vakmanschap van zadelmaken met een holistische visie op de gezondheid en het welzijn van het paard. Haar zoektocht naar een paardvriendelijke manier van zadelpassen leidde naar Lavinia Mitchell, door wie Raisa in Engeland is opgeleid. Het bewezen effect van de LM-methode wordt nog eens versterkt doordat Raisa bij het meten gebruikmaakt van een Lecher antenne. Met dit meetinstrument wordt pijn en discomfort bij het paard opgespoord, zodat zichtbaar wordt welke aanpassingen van het zadel nodig zijn. Raisa is ervan overtuigd dat met de juiste kennis over het paardenlichaam en over het effect van zadels veel leed bij paarden voorkomen kan worden. Met eerlijk advies en kennis van zaken zoekt ze altijd naar de beste oplossing, voor paard en ruiter.

Clickercoach ~ Emoties bij paarden
Conrad van Pruijssen van Clickercoach

Lezingenlokaal 2 15:00 - 15:50 uur

Conrad van Pruijsen

Waarschijnlijk dat alle paardenmensen en mensen met paarden het al wel wisten, paarden hebben emoties. Het mooie is dat de wetenschap het nu ook weet. Een bekende wetenschapper Jaak Panksepp heeft met zijn team meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar emoties bij (zoog)dieren. Jij wist al dat je paard emoties had, maar wetenschap wordt pas interessant als je met jouw wetenschap iets doet. Daarom verzorg ik, Conrad van Pruijssen van clickercoach.nl, een lezing over ‘Emoties bij Paarden’. Je gaat leren welke emotionele systemen je paard heeft en waarom het belangrijk is om hier rekening mee te houden bij de omgang met en de training van je paard. Je gaat ontdekken hoe groot de invloed is van deze emoties op de resultaten die jij bereikt of het nu gaat om grondwerk of rijwerk en nog veel meer bij gedragsproblemen en trailermak maken. Loop je vast, wil je betere of snellere resultaten op de hiervoor genoemde gebieden, kom dan naar de lezing zodat je weet wat je kunt doen om beter en fijner met je paard samen te werken. Wil je alvast wat meer achtergrondinformatie ga dan naar http://clickercoach.nl/emotiesbijpaarden

Wie is Conrad van Pruijsen?

Conrad van Pruijssen traint al meer dan 20 jaar paarden, samen met Wendy Misran heeft hij het bedrijf clickercoach.nl waarbij zij mensen helpen om hun paard op de vriendelijkste, snelste en beste manier te trainen. Of het nu gaat om grondwerk, longeerwerk of rijwerk, of het nu aan huis of online is, voor iedereen zijn er mogelijkheden.